Family Dollar Logo

Family Dollar Logo

Family Dollar National Discount Stores richten zich op gezinnen met een laag inkomen die proberen te besparen op alles, van boodschappen tot kleding en woninginrichting. Daarom zijn de meeste schappen gevuld met Amerikaanse merken met een waarde van $ 1 tot $ 10. De winkelketen is eigendom van een andere budgetretailer, Dollar Tree. Hij verhuisde het hoofdkantoor van Family Dollar naar Virginia en creëerde nieuwe warenhuisformules om een ​​beter bedrijfsmodel te vinden.

Betekenis en geschiedenis

Family Dollar Logo Geschiedenis

Wat is Family Dollar?

Family Dollar is een keten van verkooppunten met een breed scala aan algemene koopwaar die tegen gereduceerde prijzen wordt verkocht. Het omvat meer dan 8 duizend locaties (vanaf 2021) in de meeste Amerikaanse staten. Sinds 2015 is het bedrijf eigendom van zijn belangrijkste concurrent, Dollar Tree, Inc.

De Family Dollar-winkelketen werd geboren dankzij de inspanningen van Leon Levine, die zich liet inspireren door het concept van ‘alles voor de dollar’-winkels. In 1959 opende hij het eerste verkooppunt en noemde het naar de doelgroep, dat wil zeggen, ter ere van financieel achtergestelde gezinnen. Hij maakte de juiste keuze voor de demografische groep: het duurde niet lang voordat de verkoopopbrengsten hem in staat stelden om nog een aantal warenhuizen op te richten. Tegelijkertijd werd de prijsdrempel verhoogd, omdat Leon begreep dat het niet rendabel was om alles voor 1-2 dollar aan te bieden.

Het netwerk breidde zich versneld uit: in 1989 telde het 1,5 duizend winkels. En in 2011 waren het er meer dan 7 duizend. In 2015 vond de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van Family Dollar plaats: de budgetretailer werd gekocht door rivaliserend bedrijf Dollar Tree. Maar er kwam geen definitieve fusie: beide merken opereren onafhankelijk omdat hun businessconcepten totaal verschillend zijn. Ze hebben verschillende toeleveringsketens, prijsklassen en dienovereenkomstig klantgroepen. Toch besloot de nieuwe eigenaar om een ​​aantal van de Family Dollar-winkels te rebranden en ze om te vormen tot Dollar Tree. De integratie was niet compleet, aangezien de overige locaties de oude naam en het oude logo blijven gebruiken, dat sinds 2005 niet is gewijzigd.

De winkelketen heeft zijn identiteit behouden om herkenbaar te blijven voor vaste klanten. Het kan gezegd worden dat het grafische teken in de loop van de geschiedenis van het bedrijf nauwelijks is veranderd, omdat het altijd een inscriptie bevatte in vetgedrukte hoofdletters zonder schreef. Maar in feite waren er veranderingen, en merkbare: na elk herontwerp werd de stijl begrijpelijker en dichter bij het oorspronkelijke bedrijfsconcept.

1959 — 1966

Family Dollar Logo 1959-1966

In 1959 opende de jonge ondernemer Leon Levine zijn eerste zelfbedieningswinkel en noemde die Family Dollar. In 1965 was het aantal verkooppunten verhoogd tot drie. Voordat het een retailgigant werd, gebruikte het een wit bedrukt «FAMILY DOLLAR STORES»-logo. Het was voornamelijk bedoeld voor bewegwijzering, waarbij de eerste twee woorden bovenaan stonden en de derde onderaan gecentreerd. Beide delen bevonden zich in afzonderlijke zwarte rechthoeken met een witte omtrek. Voor de tekst kozen de ontwerpers een eenvoudig geometrisch schreefloos lettertype.

1966 — 1974

Family Dollar Logo 1966-1974

Midden jaren 60. alle elementen van het logo kwamen in één grote zwarte rechthoek terecht. Bovendien was de merknaam ingekaderd in een ongewone gewaagde grotesk. Door de gekartelde, overlappende letters zag het lettertype er cartoonachtig uit en deed het denken aan de stijl van de bijschriften in de aftiteling van de eerste Mickey Mouse-tekenfilms geproduceerd door Walt Disney Studios.

Tegelijkertijd is het woord «STORES» erg klein geworden: om het meer ruimte in beslag te laten nemen, hebben de ontwikkelaars de letterafstand vergroot. Helemaal onderaan stond de zin «NOTHING OVER $3 IN OUR STORES», want in de jaren zestig. de prijslimiet werd verhoogd tot $ 3. De kosten van de goederen werden in een witte cirkel geplaatst en dienovereenkomstig opnieuw in zwart gekleurd. Het logo werd gestileerd als de titels van oude Walt Disney-animatiefilms, omdat een dergelijk ontwerp zinspeelde op de familiefocus van de winkels.

1974 — 2005

Family Dollar Logo 1974-2005

In 1974 opende de keten haar 200-jarig jubileumwinkel en een nieuw distributiecentrum. Tegelijkertijd begon haar omzet te dalen, dus huurde ze een team van marketeers in die de strategie moesten veranderen. Specialisten stelden voor om de maximale prijsdrempel te verhogen, waardoor de inscriptie ongeveer drie dollar uit het logo werd verwijderd. Het herontwerp is onderdeel geworden van wereldwijde veranderingen.

De makers van het woordmerk behielden alleen de naam van het bedrijf. De uitdrukking «FAMILY DOLLAR» bleef wit en dit is het enige dat het nieuwe ontwerp met het vorige verbond. Het lettertype was niet langer cartoonachtig, maar het zag er nog steeds niet-standaard uit. De ontwikkelaars gebruikten gewaagde grotesk met onevenredige tekens. Binnen «A», «D» en «R» waren spleten die zich evenwijdig aan de hoofdslag uitstrekten. Tegelijkertijd kropen bijna alle letters, net als voorheen, over elkaar heen. De zwarte achtergrond werd vervangen door een donkere karmozijnrode omtrek. Aan de onderkant zag het eruit als een stevige horizontale lijn, dus de inscriptie leek stabiel en monolithisch.

2005 — heden

Family Dollar Logo 2005

In 2003 werd het bedrijf overgenomen door Howard R. Levine. Een paar jaar later werd onder zijn leiding het logo gewijzigd. De ontwerpers verdeelden de merknaam in twee delen en plaatsten er een rode cirkel tussen met vier beeldjes van witte en oranje mannen. Het woord «FAMILY» werd rood en «DOLLAR» werd opnieuw oranje gekleurd. Aan de rechterkant verscheen het opschrift «mijn familie, mijn familiedollar» met een punt aan het einde. Alles na de komma is vetgedrukt. De slogan is zodanig gereduceerd dat het perfect past onder het woord «DOLLAR» — van «D» tot en met «R». De algemene achtergrond is wit, er zijn geen contouren rond de letters.

Tegelijkertijd is er een alternatief logo dat meerdere keren is gebruikt in het tv-programma Save to Win. De basis is een rode rechthoek. Binnenin staat hetzelfde rode woord «FAMILIE» met een witte omtrek, en daaronder staat een oranje «DOLLAR» met een stip in het midden van de «O».

e keten van discountwinkels, bekend om zijn lucratieve kortingen, richt zich op gezinnen met een laag inkomen. En dat zie je niet alleen terug in de naam, maar ook in het logo. Naast de inscripties bevat het immers een rond icoon, dat een gezin van vier verbeeldt: te oordelen naar de grootte, twee volwassenen en twee kinderen. Dit element is toegevoegd om vertrouwen te wekken bij de kerndemografie. Het concept veranderde niet, zelfs niet nadat de Family Dollar Company eigendom werd van Dollar Tree.

Logo lettertype en kleuren

Family Dollar Logo

Aan de ongebruikelijke vorm van de letters te zien, hebben de ontwerpers voor de merknaam een ​​aangepast Tabasco Bold-lettertype van SoftMaker gebruikt. Dit is een retro schreefloze letter geïnspireerd op het John Schaedler-lettertype met dezelfde naam. Het wordt gekenmerkt door een gebrek aan evenredigheid en een uitgesproken asymmetrie van sommige letters. Op zijn beurt is de slogan geschreven in een standaard schreefloos lettertype: de ene helft heeft een normale stijl en de andere helft is vetgedrukt.

Logo Family Dollar

Om de aandacht op het logo te vestigen, combineerden de makers twee felle kleuren: rood (#ef4136) en oranje (#f89d33). Ze zijn visueel uitgebalanceerd omdat ze worden aangevuld met wit, dat niet alleen wordt gebruikt voor de achtergrond, maar ook voor het pictogram.