Exo Logo

Exo Logo

Een prominente vertegenwoordiger van de Koreaanse muziek Olympus is de Zuid-Koreaans-Chinese muziekgroep Exo, gevestigd in Seoul. Ze kondigde zichzelf voor het eerst aan in 2011, toen de line-up volledig was gevormd. De oprichter van de boyband is SM Entertainment, die de groep sinds 2006 begon te vormen als onderdeel van de selectie van leden door naar hen te luisteren tijdens de daaropvolgende stage en aanvullende training. Het bestaat uit 9 mannelijke deelnemers. Muziek wordt uitgevoerd in drie talen — Japans, Koreaans en Chinees. De stijl is behoorlijk divers — pop, hiphop, R&B, house, trap. Op 29 december 2011 maakte de groep hun eerste televisieoptreden in het SBS-programma Gayo Daejeon. Om zoveel mogelijk doelgroepen te kunnen bereiken, werden twee groepen gevormd — Exo-K en Exo-M. Dit maakte het mogelijk om deel te nemen aan evenementen die tegelijkertijd op verschillende plaatsen werden gehouden en om werken in het Koreaans en Mandarijn op te voeren.

Een van de kenmerken van de band is de creatieve houding van de oprichter van SM Entertainment ten opzichte van het door hem gecreëerde muziekmerk. Er wordt serieuze aandacht besteed aan de uitwerking van het beeld en ontwerp van elk van de albums met een speciaal gedenkwaardig Exo-logo.

Betekenis en geschiedenis

Exo Logo Geschiedenis

De eerste deelnemer was de toekomstige leider van Exo-K, die in 2006 auditie deed, Suho. Het selectieproces eindigde in 2011 toen beide teams werden aangeworven. De officiële aankondiging van de oprichting van een mannelijke muzikale line-up in mei 2011 werd gedaan door SM Entertainment-oprichter Lee Soo Man tijdens een seminar aan de Stanford University. Het was hier dat de strategie van het bedrijf voor de vorming van twee muzikale subgroepen onder een gemeenschappelijke naam werd aangekondigd. De officiële naam van Exo werd in december van hetzelfde jaar bevestigd voor haar optreden tijdens de SBS Gayo Daejeon-ceremonie.

Op 8 april 2012 debuteerden beide teams met de single «Mama», waarna een mini-album werd opgenomen en uitgebracht.

Commercieel succes kwam er al in 2013 na de release van het gezamenlijke album XOXO in twee talen in juni. In augustus werd het album uitgebreid met 3 nieuwe releases, met een piek op #3 in de Billboard K-Pop Hot 100 en #2 op Gaon.

In het voorjaar van 2014 werd het derde album van de groep uitgebracht, Overdose, dat het meest gereserveerde album werd in de geschiedenis van niet alleen Koreaans-Chinese muziek.

In 2015 stond de groep al op de 95e plaats op de Amerikaanse Billboard 200 en op de 98e op de Billboard Canadian Hot 100. Geen enkele Koreaanse muziekgroep heeft ooit zo’n succes behaald.

De derde ronde op 22 juli 2016 vond al plaats zonder deelname van Chris en Luhan.

Op 28 mei 2017 speelde het team hun historische concert in het Olympisch Stadion van Seoul, waarmee een nieuwe tour werd voltooid. Deze periode wordt gekenmerkt door het begin van soloconcerten van artiesten.

Sinds 2018 zet de groep zijn succesvolle mars voort over de internationale musical Olympus en ontving op 9 februari gouden certificering voor het album Countdown. Een historisch hoogtepunt voor Exo was haar optreden aan het einde van de Olympische Winterspelen van 2018.

Vanaf mei 2019 worden de leden van de groep opgeroepen voor het leger. Op dit moment bracht de rest van het team hun solo-albums uit. Tegelijkertijd worden nieuwe subgroepen gemaakt op basis van de resterende — CBX en SC. In november namen ze een album op met de titel Obsession, het eerste album dat in een kleinere bezetting werd gemaakt, een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de band.

Elke nieuwe fase, de volgende tour, herstelt het door hen opgenomen album in het oorspronkelijke ontwerp, met behoud van de stijl die is ontwikkeld en aangenomen tijdens de release van de eerste single «Mama». De originaliteit ligt in de mogelijkheid om elke keer een uniek ontwerp te creëren en tegelijkertijd de vorming van visuele herkenning.

2012

Exo Logo 2012

De omslag van het eerste Mama-album was een zwarte rechthoek met een witte zeshoek erin gegraveerd. De zijkanten en lijnen die de ruimte verdelen, vormden een gestileerde afbeelding van de tekst — de naam van de groep. Dit symbool wordt het onderscheidende embleem van het merk. In een of andere vorm zal het op alle volgende albums worden herhaald, «verstopt» in de contouren, contouren van composities, figuren en afbeeldingen.

2013

Exo Logo 2013

Exo (band) Logo 2013

Album ХОХО — de eerste dit jaar, had 2 borden in zijn ontwerp. De eerste is in de vorm van een gestileerd «hoekig» hart. De tweede bevond zich rechts van hem, gemaakt in de vorm van een cirkel. Elk van hen bevatte gestileerde letters van de naam. Op deze manier werd beweerd dat het gelijktijdig door beide Exo-groepen was opgenomen.

Aan het einde van datzelfde jaar kwam het uitgebreide album Miracles uit. Het deksel werd ingenomen door een symbool gemaakt in rode lijnen, dat werd weergegeven door de middelste lijn van de letter «E», verbonden met het snijpunt van de lijnen die de letter «X» vormen. De bovenste en onderste elementen waren verbonden met symmetrisch gespiegelde lijnen en vormden een gestileerde letter «O» — de derde van de naam van de groep.

2014

Exo Logo 2014

De release van de uitgebreide versie van het album Overdose was wat anders van samenstelling dan de vorige. Het bestond uit een figuur in de vorm van een zeshoek, gemaakt om te lijken op een schematische weergave van een labyrint.

2015

Exo Logo 2015

Exo (band) Logo 2015

 

Het studiowerk van EXODUS verscheen voor de fans in die versie van de zeshoek, waarvan de contouren in zwart waren gemaakt, en de kruising van de lijnen erin maakte het mogelijk «alle letters van de naam van de groep te zien. Tegelijkertijd werd de angst van de kruising van de elementen van de letter «X» gepresenteerd in de vorm van een diamant.

In hetzelfde jaar hoorden fans van de muziek van de boyband het nieuwe album Sing for You, waarin een plaat met een zwarte rand als ontwerp werd gebruikt, met de naam van het album op de binnenmarge, getypt in zwarte hoofdletters. Daarboven, door middel van een schuine streep, is de tekst in kleine zwarte letters getypt — 2015 / WINTER / EXO.

2016

Exo Logo 2016

De release van Ex’Act ging vergezeld van een originele versie van de omslag, die een traditionele zeshoek bevatte. Het werd gevormd door de letters van de naam van de groep en het album, die elk de bovenkant van de figuur markeerden. Ze waren verbonden door korte zwarte lijnen, die de helling van de zijkanten van het geometrische element herhaalden. Sommige streepjes hadden aan het einde een pijl die de richting van letter naar letter aangaf. Als je de borden volgt, krijg je de juiste woorden voor de namen. In het midden stond de letter «X». Tegelijkertijd vormden deze lijnen zelf de handtekening van EXO vanuit een bepaalde hoek.

2017

Exo Logo 2017

Het album, waarvan de titel voor zich spreekt — The War, werd de eigenaar van een afbeelding die op een explosie leek. De stralen die vanuit het midden divergeren, creëren het effect van het waarnemen van de geometrische figuur en letters van de groepsnaam in de sectoren die niet met zwart zijn gevuld.

2018

Exo Logo 2018

Dit jaar worden er twee albums uitgebracht — Don’t Mess Up My Tempo en Love Shot. De eerste met de afbeelding van de snelheidsmeter, in de rechter sector waarvan, langs de boog, de letteraanduiding van de naam van de groep. In het onderste deel zijn de namen van de uitvoerders in rood vetgedrukt met een verloopovergang, zoals de uitvoering van de pijl. Alles is op een zwarte achtergrond. Het tweede album is gemaakt in de vorm van een gefacetteerde diamant, waarvan de voorkanten een zeshoek vormen met een deel iets langwerpig vanuit het midden. Traditioneel bevat het ook de naam van de groep.

2019

Exo Logo 2019

Het eerste album gemaakt met een beperkte line-up. Het embleem bestaat uit twee gekruiste zwarte vlaggen. Hun gekruiste vlaggenmasten vormen hun visuele waarneming als de letters «X» — de middelste letter van de naam van de kunstenaar. De boven- en zijranden van de vlaggen vormen de omtreklijn van de zeshoek en tegelijkertijd de eerste en laatste letter van de groepsnaam. Om deze overeenkomst te behouden, heeft de linkervlag een diagonale lijn die met geen enkele kleur is gevuld. Het vormt visueel het middelste element van de letter «E», waarvan de andere zijden het mogelijk maken om twee zijden van de vlag weer te geven.

Logo lettertype en kleuren

Exo Logo

Het belangrijkste embleem van de muziekgroep, waarvan het thema wordt uitgewerkt in het ontwerp van elk nieuw album, is een geometrische gelijkzijdige zeshoek, waarvan de zijkanten en het snijpunt van interne lijnen de visuele perceptie vormen van de letters waaruit de merknaam bestaat . Er worden slechts 2 contrasterende kleuren gebruikt in de afbeelding — wit en zwart (verdere interpretatie van de variant zal worden toegepast). De uitvoering is gebaseerd op de contouren van de compositie en de noodzaak om er vanuit een bepaalde hoek naar te kijken. De groepsnaam «EXO» is bedoeld als onderdeel van een holle zeshoek die is ingeschreven op 2/3 van de ruimte bovenop een zwarte rechthoek.

Logo Exo

Onder de figuur op de rest van de rechthoek wordt de naam EXO herhaald in witte hoofdletters in de stijl van het oude Griekse alfabet. De beknoptheid van het embleem bij het gebruik van verborgen visualisatie is niet alleen aantrekkelijk. Deze methode zorgt ervoor dat de verbeelding «aangaat», wat de kijker de maximale mate van invloed geeft, hem dwingt goed te kijken en spontaan het probleem van het vinden van verborgen letters op te lossen. Een unieke en effectieve techniek om de memorabiliteit te vergroten en de verplichte naamsbekendheid te garanderen.