Estrella Logo

Estrella Logo

Estrella is een Zweeds merk dat eigendom is van het Duitse snackvoedingsbedrijf Intersnack Group GmbH & Co erloschen. Het meest bekende product van dit merk is chips:

  • glad (met spek, kaas, ui, gezouten);
  • gegolfd (zure room met champignons, kaas, uien en zalm in een romige saus).

Naast chips bevat de prijslijst van het bedrijf tot 200 verschillende snacks, waaronder popcorn, noten, pindakaas, rietjes. Producten worden geëxporteerd naar twee dozijn landen en leveren meer dan 1 miljard dollar aan inkomsten op.

Betekenis en geschiedenis

Estrella Logo Geschiedenis

De geschiedenis van het merk begint het jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog (1946). Estrella betekent «ster» in vertaling. De naam van het bedrijf is Spaans, aangezien de eigenaar, Folke Anderson, veel tijd doorbracht in het Spaanssprekende Ecuador. Onder het merk Estrella importeerde de zakenman fruit naar zijn thuisland, Zweden, en zijn bananenplantages bevonden zich in Zuid-Amerika.

De fruitondernemer werd geïnspireerd om snacks te produceren door een bezoek aan Amerika, waar hij chips probeerde en hun populariteit zag. De eerste transportband werd gelanceerd in het 57e jaar.

Het merk veranderde verschillende keren van eigenaar en werd onderdeel van steeds grotere bedrijven.

  • In 1965 verkocht Anderson Estrella aan de Zweedse chocolatier Marabou. Onder hun leiding ontwikkelde het merk zich actief, opende de productie in Finland, Denemarken en exporteerde chips en popcorn naar de Baltische staten en IJsland.
  • Marabou werd overgenomen door Kraft Foods en werd onderdeel van Kraft Foods Sverige (Mondelēz International).
  • In 2014 werd Estrella doorverkocht en onderdeel geworden van het Duitse Intersnack Group GmbH & Co.

Alle merkeigenaren waren leiders in hun vakgebied. Ze hielpen bij het realiseren van het hoofddoel van het merk — ontwikkeling en leidende posities. Het bedrijf werkt samen met toonaangevende fabrikanten en bestudeert snacks die populair zijn in verschillende landen, en verbetert voortdurend en voegt nieuwe smaken toe. Daarom associeerde Estrella haar naam en visuele symbool met het idee van leiderschap.

1997 — 1999

Estrella Logo 1997-1999

Het merk kreeg zijn eerste logo gewijd aan chips na zijn toetreding tot Kraft Foods. Daarvoor schreven ze gewoon op de pakjes: Amerikaanse chips. En het embleem van het bedrijf werd nog steeds geassocieerd met fruit — een groene bananentros. Ondanks de populariteit van snacks, heeft niemand het visuele teken veranderd. Daarom hebben de nieuwe eigenaren het probleem opgepakt.

Het embleem van de chips was een witte Estrella-lettering op een rood lint met witte strepen. Het lettertype is cursief en doet denken aan Zweedse hoofdletters, behalve de letter r.

De rode kleur van de achtergrond betekende leiderschap. Het merk was de eerste in Zweden die chips produceerde en het bedrijf floreerde. De kleur is ook helder, net als de smaak van snacks. De witte letters werden geassocieerd met aardappelen, en de witte lijnen met de vlag van Zweden en Amerika (het hoofdkantoor van Kraft Foods in de VS en de productie van frites van de eerste eigenaar was geïnspireerd op een bezoek aan New York).

De achtergrondstrook lijkt ook op een productielijn voor chips.

Over het algemeen had het logo echter weinig gemeen met de naam en de essentie van het product dat werd geproduceerd, dus drie jaar later werd voor een andere optie gekozen.

1999 — 2003

Estrella Logo 1999-2003

Het tweede embleem heeft ook een lint, maar niet recht, maar licht gedraaid en zonder witte strepen. Het is vergelijkbaar met Marabou-labels. Het uiteinde van het lint gaat omhoog, wat de ontwikkeling en het pad van de ster naar de hemel symboliseert.

Onder de eerste letters van de naam staat een driedimensionale ster met in verschillende richtingen gebogen stralen. Ze ziet eruit als een levend personage dat in de pose staat van een winnaar en een vechter. Het is alsof hij naar de lucht kijkt en met de ene straal iedereen omhelst, en met de andere toont hij het spel van de biceps, een hint naar zijn kracht en macht.

De ster werd een visuele weergave van de naam en bracht ook de ambities van het product voor leidinggevende posities over.

De naam, direct horizontaal geplaatst, balanceerde de hele compositie. De belettering en kleur zijn niet veranderd.

2004 — heden

Estrella Logo 2004

In 2003 veranderde het hoofd van Kraft Foods. Het nieuwe hoofd ontwikkelde een eigen marketingbeleid, wat tot uiting kwam in de visuele uitingen van de merken.

Het logo verhoogde de nadruk op de leidende sterposities van Estrella nog meer. De ster is boven het lint uitgekomen en trekt meteen de aandacht. Symboliseert een duidelijke leider. De achterkant van de stralen was beschilderd met een gouden helm, als een indicatie van de overwinning, de eerste plaats onder snackproducenten in Zweden. Het lint aan de bovenkant kreeg een gouden schaduw van het sterrenlicht. De zwarte schaduw hieronder benadrukt de zelfverzekerde ontwikkeling van het merk, de stabiele positie en de kracht van het bedrijf dat erachter staat.

De inscriptie is ook veranderd en authentieker geworden. Het lettertype van de naam komt exact overeen met de hoofdletters in Zweedse letters en benadrukt de geboorteplaats van het merk.

Logo lettertype en kleuren

Estrella Logo

De hoofdkleuren van het embleem zijn rood en wit. Zowel de eerste als de tweede zijn tekenen van leiderschap, eerste posities, hoge ambities. Rood is de hete vlam van frites, hun scherpe, heldere smaak, de snelle opkomst van het merk. En wit is een constante vernieuwing, de opkomst van steeds meer nieuwe producten, natuurlijke ingrediënten in de basis.

Logo Estrella

Het eerste logo-lettertype was meer in lijn met Edwardian Script ITC. De laatste versie gebruikt een analoog van Brush Script MT, die dichter bij de Zweedse stijl ligt.