Electrolux Logo

Electrolux LogoElectrolux is een handelsmerk van de grootste fabrikant van huishoudelijke apparaten. Het verscheen in 1919 in de stad Stockholm (Zweden). Het is het resultaat van de fusie van twee gespecialiseerde bedrijven – Lux AB en Svenska Elektron AB.

Betekenis en geschiedenis

Electrolux Logo Geschiedenis

In de eerste helft van het bestaan ​​van het merk leken de logo’s op een met de hand geschreven naam. Het lettertype was cursief. Maar grafische symbolen verschenen vele jaren later – in 1962. Alle volgende opties zijn erop gebouwd met kleine wijzigingen.

1916 – 1960

Er was slechts één inscriptie op het embleem van die tijd – de naam van het bedrijf. Het was op een regel gerangschikt en bestond uit cursief, dat deed denken aan handgeschreven tekst. Bovendien waren de woorden semi-verbonden en bevonden ze zich op een kleine afstand van elkaar: aan de linkerkant – “Electro”, aan de rechterkant – “Lux”. Elk deel begon met een hoofdletter. De lijnen waren glad en afgerond, en de “L” ging sierlijk over in “x”.

1960 – 1962

In 1960 stelden de ontwerpers een nieuwe visie voor het logo voor. Ze voegden een bolpatroon toe met een dunne zwarte lijn aan de rand, gevolgd door een ander, een brede witte lijn. In het midden was er een boog die het woord “Electro” bedekte. Hieronder, na de overdracht van de bovenste regel, was het tweede deel van de naam, gemaakt met een kleine letter – “lux”. Een halve cirkel diende als achtergrond ervoor, van waaruit scherpe stralen in verschillende richtingen uitstraalden. De “E” was zo breed dat hij twee rijen tegelijk overspande. Het bovenste deel van het pictogram bevatte een kaart van de planeet, getekend door parallellen en meridianen, en de onderste was zwart.

1962 – 1990

Dit embleem is gebaseerd op een combinatie van afbeeldingen en belettering. Op dat moment verwierf het bedrijf een merknaam die vaag lijkt op een zijdelingse driehoek met open hoeken. De twee kanten zijn maanvormig, de ene is recht. De donkere figuur bevindt zich in een witte cirkel, die op zijn beurt in een zwart vierkant is geplaatst. Daaronder staat de naam van het elektrotechnische bedrijf, in dunne letters geschreven.

1990 – 2015

De fabrikant van huishoudelijke apparaten kreeg dat jaar een nieuw handelsmerk. De ontwerpers hebben de oude versie als basis genomen, de elementen verwisseld en anders geschaald. Sindsdien is de geometrische vorm kleiner geworden en vond plaats voor het woord “Electrolux”. Het lettertype is vergroot en er zijn schreven toegevoegd.

2015 – heden

Na een herontwerp in 2015 begon het bedrijf een moderner logo te gebruiken: beknopt, eenvoudig en gemakkelijk te lezen. Er werd aan gewerkt door specialisten van het kantoor van Prophet in Londen. Ze verwijderden de slogan “Thinking of you” en veranderden de kleur.

Logo lettertype en kleuren

Electrolux heeft in zijn geschiedenis veel emblemen gehad. Aanvankelijk bestonden ze uitsluitend uit tekst. Toen werd een grafisch pictogram toegevoegd, maar het duurde niet lang, omdat het bedrijf besloot om de eenvoud en beschikbaarheid van zijn producten voor klanten te benadrukken. Ze koos hiervoor een logo met een naam. Het bevindt zich op één regel en is in individuele blokletters. “E” is linksonder afgerond en bij “t” is een derde van de onderkant van het been en de helft van het bovenste segment afgesneden. Aan de linkerkant is een miniatuurpictogram – het technische symbool van de fabrikant.

De huisstijl van het merk is een duidelijke geometrie, die in alle versies van het logo aanwezig is. De wijzigingen betroffen voornamelijk het verbale gedeelte. Het woord werd eerst in het Pantone Combination System-lettertype geschreven en daarna vervangen door het aangepaste Electrolux Sans. Branding is er nu in drie smaken: normaal, licht en vet. De overheersende kleuren zijn wit en zwart (in het begin), en ook wit en blauw (nu).