Eddie Bauer Logo

Eddie Bauer Logo

Eddie Bauer was een echte persoon — een fervent jager en visser, een fan van schietsporten, een getalenteerde marketeer, uitvinder en zakenman. Ook het naar hem vernoemde merk bleek zeer veelzijdig te zijn. Hij veranderde veel eigenaren en elk van hen had zijn eigen strategie. Aanvankelijk was het assortiment gebaseerd op goederen voor buitenactiviteiten, daarna werden daar jassen toegevoegd en tijdens de oorlog begon de fabrikant uitrusting voor het leger te produceren. Op een gegeven moment werd Eddie Bauer een sportkledingmerk voor dames. Later kon het bedrijf door cross-branding de markt betreden met eigen beddengoed, decorartikelen, servies, meubels, brillen, mountainbikes en zelfs vrachtwagens.

Betekenis en geschiedenis

Eddie Bauer Oud Logo

Wat is Eddie Bauer?

Eddie Bauer, ooit een toonaangevende leverancier van sport- en outdoorartikelen, is nu een kledingwinkelketen met meer dan 370 locaties. De maker van dit bedrijf heeft gewatteerde donsjacks met een ruitpatroon uitgevonden en gepatenteerd. Het was zo’n donsjack dat werd gedragen door de eerste Amerikaan die de Everest veroverde.

Eddie Bauer heeft zijn hoofdkantoor in Bellevue, Washington. Maar het begon allemaal in Seattle, waar een outdoorliefhebber in 1920 een tenniswinkel opende. Eerst maakte en repareerde hij alleen tennisrackets en stapte daarna over op apparatuur voor badminton en golf. Slechts een paar jaar later vond Eddie het donsjack uit, toen hij uit de eerste hand de inefficiëntie van wollen kleding zag. En dat allemaal omdat hij bijna stierf aan onderkoeling tijdens het wintervissen: hij, al bevroren, werd gevonden en wakker gemaakt door een vriend. Het resultaat was ‘s werelds eerste gewatteerde donsjack. De productie werd stopgezet in 1995.

Logo Eddie Bauer

Tijdens de oorlog was Eddie Bauer de enige leverancier van militair materieel die producten mocht voorzien van een eigen logo. Hij voorzag het leger van parka’s en broeken met het label «Eddie Bauer Seattle U.S.A.» Hierdoor had hij een brede klantenkring: de soldaten zagen de tags en wisten waar hun favoriete kleding werd gemaakt. Ze waren zo actief in het bestellen van goederen per post dat de ondernemer de winkel in Seattle sloot en zich alleen richtte op bezorging.

Nieuwe Eddie Bauer-locaties verschenen na 1968, toen William Niemi de helft van het bedrijf kocht. Tegelijkertijd schakelde het bedrijf over van expeditie-uitrusting naar vrijetijdskleding — voornamelijk voor vrouwen. In de toekomst veranderde het merk verschillende keren van eigenaar en bleef het zijn verkoopnetwerk uitbreiden. Sinds mei 2021 is het eigendom van de SPARC Group en Authentic Brand Groups. Al honderd jaar slaagt het bedrijf erin om zijn identiteit meerdere keren te actualiseren, maar de exacte perioden in de geschiedenis van logo’s zijn onbekend.

Oud

Eddie Bauer Oud Logo

Het oude Eddie Bauer-woordmerk bevatte de merknaam in het zwart. Het was in vet schreefloos geschreven tegen een lange donkere lijn die bergtoppen nabootste. De band begon op het punt linksonder, ging omhoog en viel toen naar de rechterhoek. Maar het was niet continu — de inscriptie omringde de lege witte ruimte.

De contouren van de bergen symboliseerden de hoofdactiviteiten van het bedrijf in de jaren vijftig en zestig. In die jaren leverde ze toeristische en wetenschappelijke expedities en leverde ze zelfs uitrusting voor de eerste Amerikaan die de hoogste berg op aarde veroverde. Het begon allemaal toen Eddie Bauer werd benaderd door een team van klimmers die parka’s van Amerikaanse makelij wilden. Ze gingen Kara Koram beklimmen, maar door moeilijke weersomstandigheden konden ze dat niet. Maar warme jassen hebben hun leven gered.

Het bedrijf heeft in het verleden ook een embleem van een vliegende gans gebruikt. Hij zat in een zwarte ring met het opschrift «EDDIE BAUER» en bedekte de letters gedeeltelijk met een vleugel en nek. Aan de onderkant van de ring zat een wit lint met de tekst «SINCE 1920», en direct daaronder — de zin «TRADE MARK», in twee delen verdeeld door een witte diamant. Grote zwarte letters «E» en «B» werden in de ruit geplaatst. Onder de rechtervleugel van de gans zat een klein stukje vogels.

Waarom hebben de ontwerpers een gans in het midden van het embleem geplaatst? Feit is dat Eddie Bauer ganzendons gebruikte voor jassen. Nadat hij tijdens een visreis onderkoeld was geraakt, raakte hij gedesillusioneerd door wollen kleding en herinnerde hij zich zijn oom, die donsjacks droeg tijdens de oorlog tussen Rusland en Japan. Maar het dons was te volumineus, dus de uitvinder begon ermee te experimenteren totdat hij een gewatteerd jack met een ruitpatroon creëerde.

Nieuw

Eddie Bauer Nieuw Logo

Het huidige logo bestaat, net als het oude, uit de merknaam. Maar de nieuwe versie gebruikt een script — een lettertype dat handschrift imiteert. Alle letters zijn met elkaar verbonden: er is zelfs een verbindingslijn tussen de laatste «e» in het woord «Eddie» en de eerste «B» in «Bauer». Het opschrift oogt onzorgvuldig, alsof het een persoonlijke handtekening is. De ontwerpers maakten het woordmerk universeel door de contouren van de berg te verwijderen. Het bedrijf produceert nu immers geen gewatteerde jassen en uitrusting voor klimmers vormt niet langer de basis van het assortiment.

Het merk Eddie Bauer heeft een licentie voor een verscheidenheid aan producten, waaronder twee- en vierwielers, meubels, zonnebrillen en meer. In dergelijke omstandigheden had ze een eenvoudig logo nodig, niet gebonden aan betekenis aan een specifieke groep producten. Noch het woordmerk van de bergtop, noch het embleem van de gans voldeden aan dit criterium. Daarom presenteert het merk nu een handgeschreven inscriptie, die op labels en tags wordt geplaatst.

Logo lettertype en kleuren

Eddie Bauer Logo

Aan de typografie te zien is het logo van de winkelketen opgevat als een persoonlijke handtekening van Eddie Bauer. Het kan niet gezegd worden dat de ontwerpers er een bepaald lettertype voor hebben gebruikt. Dit is waarschijnlijk een individuele reeks glyphs met een rechte helling en decoratieve lussen. De eerste letters van woorden zijn hoofdletters en de rest van de tekens zijn in kleine letters. Het meest ongewone is de grote «E», waarbij de bovenste lijn zich langs een diagonaal pad naar de linkerbenedenhoek uitstrekt. Voor een betere leesbaarheid is de inscriptie op een witte achtergrond en omlijst in universeel zwart.