Dollar General Logo

Dollar General Logo

De winkelketen Dollar General bestaat al sinds 1939, maar kreeg zijn huidige naam pas in 1955. Vroeger was het een familiebedrijf dat bekend stond als JL Turner and Son en voortbouwde op de groothandel in kruidenierswaren. In de loop van de tijd veranderden de eigenaren van het bedrijf het werkformaat en verhuisden ze naar de detailhandel in huishoudelijke artikelen, fournituren en kleding. De retailer bezit zijn eigen merken textiel, tafelgerei, huishoudchemicaliën, cosmetica, producten voor huisdieren en voedingsproducten.

Betekenis en geschiedenis

Dollar General Logo Geschiedenis

Dollar General kreeg zijn naam ter ere van het nieuwe concept, waarbij alle prijzen op het niveau van 1 dollar werden vastgelegd. De inspiratie voor dit idee kwam van Dollar Days, een populaire marketinggimmick die door andere warenhuizen wordt gebruikt om klanten aan te trekken.

Wat Dollar General zelf betreft, het blijft herkenbaar dankzij een identiteitssysteem dat sinds 1984 niet veel is veranderd. Al haar logo’s bevatten noodzakelijkerwijs een inscriptie die bestaat uit massieve vette letters. Woordrangschikking en achtergrond zijn variabel. Onlangs staat de tekst binnen de gele rechthoek, die de winkelketen onderscheidt van concurrenten.

1955 — 1972

Dollar General Stores Logo 1955-1972

In 1955 doopten de eigenaren van JL Turner and Son hun familiebedrijf om tot Dollar General en wisten uiteindelijk de status van detaillist voor warenhuizen veilig te stellen. Het destijds geïntroduceerde embleem weerspiegelde een nieuw concept omdat de kunstenaars een dollarbiljet afbeeldden, te herkennen aan het portret van George Washington en de cijfers in de onderste hoeken. Voor realisme had de rekening een serienummer en handtekeningen. En eroverheen stond de zin «ALGEMENE STORES», geschreven in een geometrisch schreefloos lettertype. Het woord «DOLLAR» stond bovenaan — op vijf munten met de bijbehorende waarde.

1966

Dollar General Stores Logo 1966

In 1966 verscheen een andere merknaam. Het bevatte het opschrift «DOLLAR GENERAL STORES» in hoofdletters. Ondanks het feit dat alle letters hoofdletters waren, waren de eerste «D», «G» en «S» bijna half zo groot als de rest van de tekens. De zwarte tekst nam de ruimte in de grijs omrande rechthoek in beslag. Er waren kleine kruisjes in twee hoeken, waardoor het logo eruitzag als een uithangbord, bevestigd aan de randen.

1966 — 1967

Dollar General Stores Logo 1966-1967

In hetzelfde jaar werden de letters geëgaliseerd en opnieuw wit geschilderd. De achtergrondrechthoek werd zwart en erg smal, zodat er geen vrije ruimte meer was rond de inscriptie.

1967 — 1972

Dollar General Stores Logo 1967-1972

De ontwerpers maakten de basis donkergrijs en de tekst lichtgrijs. Bovendien hebben ze het lettertype een beetje veranderd, de letters verticaal uitgerekt en onderaan een extra «G»-streep toegevoegd.

1972 — 1984

Dollar General Stores Logo 1972-1984

In 1972 verdween de rechthoek, dus een compact opschrift was niet nodig. Het woord «DOLLAR» werd vergroot en naar boven verplaatst, en de uitdrukking «GENERAL STORES» nam de tweede regel in. De letters «D» en «R» waren versierd met kleine driehoekige schreven. De krommen van beide «S» aan de rechterkant vormden een rechte hoek.

1984 — 1995

Dollar General Stores Logo 1984-1995

De naam van de winkelketen had weer een basis in de vorm van een rechthoek met afgeronde hoeken, dus werden de woorden gehergroepeerd. «DOLLAR» is naar links verplaatst, terwijl «GENERAL» en «STORES» naar rechts zijn verplaatst, en om ruimte te besparen bevinden ze zich onder elkaar. De achtergrond werd geel en kreeg een dunne zwarte rand.

1995 — 2009

Dollar General Logo 1995-2009

Na een kleine rebranding werd het logo vereenvoudigd. Het verdwijnen van het woord «STORES» maakte het mogelijk om de uitdrukking «DOLLAR GENERAL» op één regel te plaatsen. De zwarte kleur van de inscriptie werd grijs. Strevend naar minimalisme, verwijderden de ontwerpers de donkere contouren, terwijl de hoeken van de basis recht werden.

2009 — heden

Dollar General Logo 2009

In 2009 brak een nieuw tijdperk aan in de geschiedenis van Dollar General. Het begin werd gekenmerkt door een herontwerp dat het logo een moderne uitstraling gaf. Ten eerste is het lettertype veranderd: in de verhoudingen van de letters is symmetrie verschenen, die voorheen ontbrak. De ontwikkelaars hebben de traditionele schreef op de «D» gehouden, hoewel deze nu niet driehoekig is, maar rechthoekig. De gele basis is ongelijk geworden: hij heeft niet alleen afgeronde hoeken, maar ook een hol midden.

Logo lettertype en kleuren

Dollar General Logo

Het woordmerk Dollar General lijkt op een bord, dus het is geweldig voor een winkelketen. In de loop der jaren is het geëvolueerd om uiteindelijk een ongebruikelijke vorm aan te nemen die slechts vaag lijkt op de oorspronkelijke rechthoek. Dit alles met een marketingdoel, want afgeronde hoeken zouden onbewust consumentenvertrouwen moeten wekken.

Het lettertype dat momenteel wordt gebruikt voor het Dollar General-logo heet FS Lola Bold. De ontwikkelaar, Phil Garnham, probeerde een schreefloze schreefloze tekst te maken, maar tijdens het proces realiseerde hij zich dat hij een soort «semi-antieke» kreeg — letters met semi-geschreven tekens. De typograaf ging nog verder en combineerde contrasterende elementen, weergegeven door zachte rondingen en hoekige randen.

Logo Dollar General

Sinds 1984 is de traditionele kleur van de winkelketen geel. In de identiteit van Dollar General wordt deze heldere tint gecombineerd met zijn sombere antagonist — zwart, dat wordt gebruikt om de naam van het bedrijf te schrijven.