Charlotte Russe Logo

Charlotte Russe Logo

De oprichters van de eerste Charlotte Russe-winkel waren de gebroeders Lawrence, drie ondernemers die de Lawrence Merchandising Corp. voor de productie en verkoop van kleding onder eigen merk. Maar hun bedrijf was geen familiebedrijf meer toen het werd gekocht door investeringsmaatschappij Saunders Karp & Megrue. Na nog een verandering van eigenaar ging de Charlotte Russe-keten failliet en besloot ze absoluut al haar verkooppunten te sluiten. De redding kwam tot haar in de persoon van YM Inc., die het merk in 2019 kocht.

Betekenis en geschiedenis

Charlotte Russe Logo Geschiedenis

Wat is Charlotte Russe?

Charlotte Russe is een merk van kleding-, schoenen- en accessoirewinkels voor vrouwen. De eerste outlet werd geopend in 1975 in de Californische stad Carlsbad. In de loop van de tijd breidde het netwerk zich uit tot bijna 50 staten, maar nadat het failliet ging, daalde de dekking dramatisch. Ze werd uit het schuldengat gehaald door een nieuwe eigenaar — YM Inc.

Charlotte Russe is niet alleen een toetje van biscuitkoekjes met Beierse room, die te bewonderen is in de bakkerij-etalage. Het is ook een winkelketen die dameskleding verkoopt, ontworpen voor klanten van 15 tot 30 jaar. Twee dingen verbinden het met het eerder genoemde dessert. Ten eerste hebben ze een gemeenschappelijke naam: de makers van het merk wilden dat het geassocieerd werd met iets wenselijks, zoets, wat niet kan worden geweigerd. Ten tweede zijn zowel dessert- als Charlotte Russe-winkels de belichaming van het concept van «betaalbare luxe». Dat wil zeggen, ze zien er luxe uit, maar tegelijkertijd kan iedereen ze betalen.

Een soortgelijk idee wordt weerspiegeld in het logo van het handelsnetwerk. Aan de ene kant bestaat het uit slechts één inscriptie, aan de andere kant heeft het een ongewoon ontwerp, dat wordt uitgedrukt in een felroze kleur en in letters die over elkaar kruipen. Deze combinatie van eenvoudig en complex is ontworpen om de aandacht van jongere klanten te trekken zonder ze met al te veel pracht en praal af te schrikken.

Logo Charlotte Russe

Hoewel het bedrijf zelf in 1975 werd opgericht, verscheen de huidige versie van het logo nog niet zo lang geleden. De oprichting ervan werd voorafgegaan door een hele reeks gebeurtenissen. Het begon allemaal toen een moderetailer in 2019 faillissementsbescherming aanvroeg, niet in staat om digitale concurrentie te weerstaan. Op dat moment had hij een netwerk van vijfhonderd verkooppunten in 49 staten. Helaas vond het bedrijf niemand die het kon kopen, dus besloot het op 31 maart zichzelf te vernietigen.

Charlotte Russe verkocht de rest van de goederen, waarna het de meeste winkels sloot en alle werknemers ontsloeg. Niemand had verwacht dat ze in de eerste helft van april onverwachts zou terugkeren met een vernieuwd roze logo. Het bleek dat ze er nog steeds in slaagde een nieuwe eigenaar te vinden — YM Inc. «Uit de as herrezen» heeft het bedrijf niet alleen zijn visuele identiteit veranderd, maar ook de hele benadering van zakendoen. Ze besloot nieuwe klanten op internet te zoeken, omdat haar doelgroep daar is.

tot 2010

Charlotte Russe Logo voordat 2010

2010 — heden

Charlotte Russe Logo 2010

Het belangrijkste symbool van het opnieuw gelanceerde merk is de roze uitdrukking «charlotte russe», die in twee lijnen is verdeeld en er behoorlijk glamoureus uitziet, en dus doet denken aan het Barbie-logo. De naam van de winkelketen drukt energie uit: de letters zijn willekeurig gerangschikt en kruipen over elkaar heen, alsof ze in beweging zijn. Desondanks is er een strikte volgorde in de inscriptie omdat beide woorden rechts uitgelijnd en geometrisch uitgebalanceerd zijn.

Logo lettertype en kleuren

Charlotte Russe Logo

Het kleine schreefloze lettertype dat wordt gebruikt voor de naam van de modewinkel komt zo dicht mogelijk bij Joya Sans Bold, gepubliceerd door Wiescher-Design in 2014. Alleen in het logo lopen de letters gedeeltelijk samen (zoals twee «tt» verbonden door een gemeenschappelijke horizontale lijn) of elkaar overlappen. Het woordmerk is roze omdat het een stereotype vrouwelijke kleur is. Hiermee wilden de ontwerpers laten zien dat het merk vooral voor meisjes bedoeld is.