CC (Creative Commons) is een non-profitorganisatie uit de VS en een internationale dienst die zich inzet voor de legale uitbreiding van de toegang tot creatieve werken door buitenstaanders, maar met respect voor de legaliteit van hun distributie. Het bedrijf stelt gratis auteursrechtlicenties ter beschikking. Ze delen dezelfde naam en stellen auteurs in staat om aan te geven welke rechten ze voorbehouden en welke ze vervreemden ten behoeve van andere gebruikers. De oprichter van de dienst is een groep mensen onder leiding van Lawrence Lessig. De tijd van zijn verschijning is het jaar 2001. Het hoofdkantoor is gevestigd in Mountain View, Californië.
Betekenis en geschiedenis
Deze structuur is geïnitieerd door Lawrence Lessig, Eric Eldred en Hal Abelson. Zij werden rechtstreeks ondersteund door het Centrum voor het Openbare Domein. Maar de eigenlijke vork van de service die nu bekend is, is gemaakt door een ander team. De eerste batch auteursrechtlicenties verscheen eind 2002. Toen kondigde het Open Content Project, een David A. Wiley-startup uit 1998, de nieuwe CC-service aan als zijn opvolger en noemde Wiley zijn hoofd.
De belangrijkste taak van de organisatie is om het monopolie op elke creatieve inhoud te overwinnen, zodat deze beschikbaar is voor mensen en niet alleen in één hand geconcentreerd is met het oog op winst. Daarom is het netwerk enorm populair geworden in de wereld. Ze geeft zelf licenties voor de werken en distribueert ze gratis, waardoor beperkingen worden opgeheven. Dit gaat voornamelijk over muziek, boeken, webcontent en films. Medio 2020 bracht het bedrijf een uitgebreid strategieoverzicht uit waarin het zei dat het zich zou blijven concentreren op belangenbehartiging, innovatie en capaciteitsopbouw.
Zo belicht CC de heroverweging van de toegankelijkheid van kunstwerken in het informatietijdperk. Hierdoor is haar stempel van de afgelopen jaren te zien op de meeste instellingen, tijdschriften, albums en andere zaken. Maar auteurschap moet worden aangegeven.
Een publiek domein merk bestaat uit twee delen, die elk een specifieke taak vervullen. Aan de linkerkant, op een witte achtergrond, staat de afkorting «CC» omgeven door een zwarte ring. Hoofdletters, vet, gehakt. Ze vertegenwoordigen een alternatief symbool van auteursrecht, dat er uiterlijk op lijkt. Het verschil tussen hen zit alleen in de dubbele «C», gevormd uit de uitdrukking «Creative Commons».
Rechts staat de uitgebreide naam van het netwerk. Het staat in kleine letters. Alle letters zijn grotesk, breed, zwart, wat de ernst van het project aangeeft, want in dit geval leidt niets de aandacht af van het informatieproduct. Het opschrift beslaat twee regels, links uitgelijnd.
Logo lettertype en kleuren
De symboliek van de werelddienst, die het publiek toegang geeft tot creatieve werken, is eenvoudig en pretentieloos. Dit wordt gedaan om de ernst en het gewichtige belang van het project te benadrukken en om een visuele gelijkenis met het copyrightteken te geven.
Als logo werd gekozen voor het familielettertype Akzidenz Grotesk, dat in 1898 verscheen. Dit is een elegant en strikt lettertype. Het alternatief is CC Accidenz Commons.
Het officiële palet is monochroom en bevat de klassieke combinatie van zwart (inscripties en bord) met wit (achtergrond). Maar volgens de CC-brandinggids bestaat de huidige colorway ook uit Tomato #ed592f, Gold #efbe00, Forest Green #04a635, Dark Slate Blue #3c5c99, Dark Slate Grey #333333, Orange #fb7729 en Dark Turquoise #05b5da.