British Airways Logo

British Airways LogoBritish Airways is opgericht in 1974, twee jaar na de fusie van British European Airways en British Overseas Airways Corporation. Ze was geliefd en gehaat, maar ze bleef hoge normen handhaven, streven naar uitmuntendheid en uitdagende dingen doen. Misschien wel de meest gewelddadige reactie was het besluit van BA om de staartvin te versieren met etnische ontwerpen — elk land heeft zijn eigen ontwerp. Dit is hoe het bedrijf kosmopolitisme wilde uitdrukken, maar het publiek begreep het niet. Het kwam op het punt dat premier Margaret Thatcher het nieuwe concept hard veroordeelde door een hoofddoek over een modelvliegtuig te gooien onder het geweer van de wereldmedia.

Betekenis en geschiedenis

British Airways Logo Geschiedenis

Wat is British Airways?

Het is de nationale luchtvaartmaatschappij van het VK en een van de grootste luchtvaartmaatschappijen in Europa. Het is onderdeel van International Airlines.

British Airways staat niet alleen bekend om zijn kwaliteitsservice, maar ook om zijn beroemde logo. Het had drie versies die BA vertegenwoordigden als een leider in de reisindustrie. Na verschillende wijzigingen heeft de merknaam de kleuren van de Britse nationale vlag en de gebogen lijn van de Speedmarque overgenomen.

1973 — 1984

British Airways Logo 1973-1984

BEA en BOAC hadden al hun eigen merkideeën, dus de ontwerpers probeerden ze te combineren. Negus & Negus sloten een compromis en creëerden een eenvoudig tweekleurig embleem. Het was de rode en blauwe naam van British Airways, opgesplitst in twee lijnen.

Er was geen punt boven de «i» in het woord «airways», wat het bedrijf niet van de beste kant typeerde. En er was ook geen dynamiek in het beeld, wat het imago van de luchtvaartmaatschappij moest ondersteunen. Deze niet zo perfecte identiteit weerspiegelde de problemen van de branche: ineffectieve managementmethoden en als gevolg daarvan ontevreden klanten.

1984 — 1997

British Airways Logo 1984-1997

De tweede versie van het logo verscheen in 1984. Het werd ontwikkeld door de Amerikaanse firma Landor Associates, die een controversiële reactie veroorzaakte in de Britse samenleving vanwege het onuitgesproken verbod op samenwerking met buitenlandse ontwerpbureaus. De naam van de luchtvaartmaatschappij was op één regel en in donkergrijze hoofdletters geschreven. In dit geval waren de eerste «B» en «A» iets hoger.

Een lange rode lijn, gebogen in de vorm van een pijl, verscheen onder het bijschrift. Ze leek de pedanterie en de afwijzende superioriteit van de Britten te benadrukken. Het nieuwe logo moest de bedrijfscultuur van BA weerspiegelen en het primaat van het bedrijf bevestigen.

1997 — heden

British Airways Logo 1997-vandaag

In 1997 ontwikkelde merkbureau Newell & Sorrell een nieuwe huisstijl voor British Airways omdat de oude «te Brits» was. Dus besloot de luchtvaartmaatschappij haar globalisering te tonen, zich te concentreren op internationaal luchtvervoer. Het internationalisme van de jaren negentig werd belichaamd in een rood en blauw symbool dat eruitzag als een golvende sjaal. Linksonder stond de naam van het bedrijf, geschreven in blauwe hoofdletters van uniform formaat.

Logo lettertype en kleuren

British Airways Logo

Het grafische element van het British Airways-logo staat bekend als Speedmarque. Dit onderscheidende kenmerk wordt geassocieerd met vriendelijkheid, flexibiliteit en snelheid, wat niet gezegd kan worden over de «harde» pijl uit 1984-1997. De voorloper van het rode en blauwe lint is de Speedbird — een soortgelijk symbool van Imperial Airways, dat onderdeel werd van de British Overseas Airways Corporation. Het werd in 1932 ontworpen door Theyre Lee-Elliott en verscheen voor het eerst op de boeg van het houten transportvliegtuig DH.91 Albatross. Daarna werd de Speedbird geërfd door BOAC (als embleem) en British Airways (als basis voor Speedmarque).

Logo British Airways

Het logo gebruikt een lettertype dat speciaal voor de luchtvaartmaatschappij is gemaakt. Dit is een van de modificaties van de Mylius Modern — een versie met miniatuurschreven en kleine uitstulpingen aan de uiteinden van de letters. Het werd gekozen vanwege zijn leesbaarheid, duidelijkheid en elegantie.

Het kleurenschema past bij het bedrijfspalet van het bedrijf. De combinatie van blauw, wit en rood vertegenwoordigt het uitzonderlijke Britse erfgoed van British Airways omdat deze kleuren doen denken aan de nationale vlag. Gebruikte tinten: signaalrood P485 en blauw P286.

Wat is het British Airways-logo?

Het logo van British Airways bestaat uit zijn naam in het zwart en een gebogen rood en blauw lint genaamd de Speedmark. Het symboliseert veiligheid, kracht en snelheid.

Wat is de slogan van British Airways?

British Airways heeft de slogan 'The World's Favorite Airline' gekozen voor haar marketingpromotie.

Wanneer heeft British Airways hun logo veranderd?

British Airways veranderde haar logo in 1997 met een nieuwe kleur. In plaats van de Speedbird-badge ging ze de Speedmarque gebruiken.

Wat doet British Airways?

Deze luchtvaartmaatschappij heeft een vergunning om goederen te vervoeren, post te bezorgen en passagiers te vervoeren.