Boston College Logo

Boston College Logo

Boston College is een instelling voor hoger onderwijs die eigendom is van de Jezuïetenvereniging. Juridisch gezien is het een college, aangezien het heeft besloten een historische band met de roots te behouden. Maar in feite is dit een universiteit met brede educatieve en diepgaande onderzoeksactiviteiten, dus het is het R1-kwalificatieniveau toegewezen. Het werd opgericht door John McElroy in 1863 in Chestnut Hill, Massachusetts. Nu is het de grootste structuur, die 8 scholen en hogescholen omvat. De instelling heeft bachelor-, master- en doctoraatstitels. Het heeft ook zijn eigen sportteams genaamd de Eagles, die strijden in de Divisie I NCAA en de Atlantic Coast Conference vertegenwoordigen. Vooral hockeyspelers van Boston College zijn beroemd: ze hebben vijf keer nationale kampioenschappen gewonnen. Het hoofdgebouw van de universiteit is een belangrijk architectonisch object, een vroeg voorbeeld van gotiek in Noord-Amerika.

Betekenis en geschiedenis

Logo Boston College

 

In 1825 werd een jezuïet uit Maryland genaamd Benedict Joseph Fenwick benoemd tot tweede bisschop van Boston. Hij dacht meteen aan het openen van een college dat een nieuwe generatie leiders zou opleiden om de spirituele en maatschappelijke behoeften van het bisdom te dienen. Twee jaar later richtte de predikant de school op en plaatste deze in de kelder van de plaatselijke kathedraal. Zijn relatie met de stedelijke elite verslechterde echter in die mate dat hij de bestaande school moest verlaten en het College of the Holy Cross moest openen op een afstand van 72 km — in Worcester, Massachusetts.

Het concept van het creëren van een college in Boston werd voortgezet door John McElroy, die er ook een enorme behoefte aan zag. Nadat hij de goedkeuring van het management had gekregen, begon hij het proces door geld in te zamelen om bouwgrond te kopen. In 1857 kocht de priester South End bij Boston. De eerste klasse verscheen in 1859. Het werd gelanceerd zonder veel feest in twee universiteitsgebouwen. Twee jaar later werd het om verschillende redenen gesloten: vanwege meningsverschillen over beheer, financiering en vanwege de burgeroorlog. De officiële opening van Boston College vond vele jaren later plaats — in het voorjaar van 1863, na 30 jaar bestaan.

Interessant is dat er in de identiteit van de onderwijsinstelling geen scheiding is tussen het academische zegel en het universiteitsbrede logo. Voor deze doeleinden gebruikt hij hetzelfde embleem op basis van historische wortels. De basiselementen zijn door de mens gemaakte en niet door de mens gemaakte objecten. Onder de eerste zijn kronen, een schild en een boek, de tweede zijn de zon en de bergen. Er is ook een goddelijk, hoger begin — de vermelding van de naam van Jezus Christus en zijn kruisiging.

Het identiteitsmerk heeft een ronde vorm, dat wil zeggen, het is in feite een klassieke rondel met een geaccentueerd midden en concentrische cirkels. In het midden is een schild verdeeld in twee onafhankelijke zones. Bovenaan de zwarte rechthoek staat de zon met het opschrift «IHS», een kruis en twee kronen — de belangrijkste attributen van monarchale macht. In de onderste zone, geschilderd in rood-roze, zijn er drie hoge bergen en daarboven een opengeslagen boek. Het bevat het motto van de universiteit in het oud-Grieks.

Rechts en links van het schild in de vorm van een omgekeerde boog strekt zich een lint uit met de woorden «Religioni et Bonis Artibus». Het is geplaatst in een cirkel, omzoomd met dunne horizontale lijnen. Daarna volgt een brede randstrook met de naam van de onderwijsinstelling in het Latijn en het jaar van oprichting in Romeinse cijfers. De inscripties worden gescheiden door miniatuur puntjes. Langs de buitenrand van het zegel loopt een gouden ring.

Er is ook een ander type embleem — een modernere. Het toont het hoofdlogo van de universiteit, en ernaast (aan de rechterkant) staat de naam in het Engels — «Boston College». Het beslaat twee regels en is gemaakt in hoofdletters met lange schreven.

Boston College Eagles logo

Boston College Logo Geschiedenis

Boston College Eagles is de sportafdeling van de particuliere onderzoeksuniversiteit van het Jezuïeten Boston College, geopend in 1863 in Chestnut Hill, Massachusetts. Het bestaat uit 29 teams, waaronder honkbal, hockey, voetbal, tennis, basketbal (bijna allemaal dubbel — heren en dames). Lid van verschillende prestigieuze organisaties: Atlantic Coast Conference, Eastern Association of Women’s Rowing Colleges, Hockey East Conference. Neemt deel aan NCAA Division I (FBS). De hoofdafdeling is Martin Jarmond.

Het logo van de sportvereniging is gedurende vele jaren geëvolueerd van een cartoonteken naar een strikt embleem. De variant uit 1946 toont een onevenredige adelaar, die in de positie van de letter «X» tussen «B» en «C» staat. In deze vorm bestond het logo tot 1962, totdat het een nieuw ontwerp kreeg. In die tijd veranderden de kunstenaars de rangschikking van de elementen door ze op een ladder te plaatsen — nu worden ze van boven naar beneden gelezen. De adelaar werd klein en bijna onzichtbaar tegen de achtergrond van grote gele letters met een bordeauxrode rand.

Het huidige embleem verscheen in 2001. Het heeft iets gemeen met de vorige versie, maar heeft een verschil in stilistische vormgeving. «B» en «C», die «Boston College» aanduiden, zijn bijvoorbeeld breder, duidelijker en meer gestroomlijnd geworden. Ze hebben geen scherpe hoeken, zijn iets naar rechts hellend en hebben geen schreven. De vliegende adelaar is vergroot en in het midden geplaatst.

1946 — 1961

Boston College Eagles Logo 1946-1961

Het logo toont een adelaarskuiken met gespreide vleugels en poten wijd uit elkaar tussen de letters «B» en «C». De kop van de vogel is naar rechts gedraaid. Het uiterlijk is formidabel, de snavel is krachtig, de poten zijn enorm en hebben klauwen. De afkorting van de naam van de universiteit is gemaakt met symbolen van een strikt geometrische vorm. De hoofdkleuren behoren tot het beige palet: de borden zijn licht, de rand is donker. Het bovenste deel van de vleugels van de adelaar, het hoofd, de nek en sommige veren zijn ook lichtbeige geverfd, al het andere is donkerbruin.

1962 — 2000

Boston College Eagles Logo 1962-2000

De stijl van de letters is bewaard gebleven — het is nog steeds streng en serieus, met geometrisch proportionele vormen en uitgesneden hoeken. Ze hebben een heldere gouden kleur, omgeven door een bordeauxrode rand rond de hele omtrek van de tekstborden. Ze zijn diagonaal gerangschikt en van boven naar beneden gelezen. Op hun achtergrond staat een Amerikaanse zeearend, die realistischer is afgebeeld dan voorheen. De vogel wordt tijdens de vlucht getoond, maar op het moment van landen, met krachtige poten naar voren gestrekt, klaar om de prooi te grijpen.

2001 — heden

Boston College Eagles Logo 2001-vandaag

De elementen van het embleem zijn in feite hetzelfde gebleven als voorheen — alleen hun ontwerp is veranderd. De letters kregen een lichte kanteling naar rechts, expressieve hoeken en een dubbele rand met beige en zwarte strepen. De arend is nog realistischer geworden, met lange vleugels, een strenge blik en een scherpe snavel. Ontwerpers veranderden de vorm van de poten van de vogel en verkortten de staart.

Het universiteitsvoetbalteam werd opgericht in 1893. Nu neemt ze niet alleen deel aan FBS, National Collegiate Athletic Association, maar ook aan de atletiekafdeling van de Atlantic Coast Conference. Atleten worden gecoacht door Steve Addazio.

Sinds 2005 neemt het herenbasketbalteam deel aan de Atlantic Coast Conference. Onder Jim Christian spelen ze hun thuiswedstrijden op het Conte Forum. Het damesbasketbalteam behoort tot de NCAA Division I en debuteerde begin 1973.

Logo lettertype en kleuren

Boston College Logo

De academische en sportlogo’s van Boston College hebben enkele overeenkomsten: ze hebben een identieke kleur. Zowel in de eerste als in de tweede worden de belangrijkste universiteitskleuren gebruikt — goud en bordeaux in verschillende tinten. Maar qua afbeeldingen verschillen de emblemen natuurlijk, omdat ze verschillende toepassingsgebieden en verschillende concepten hebben.

Voor de inscripties in de logo’s kozen de ontwerpers het lettertype Scala, sinds de jaren negentig het officiële lettertype van Boston College. Het is gebaseerd op de humanistische typografische stijlen van de Renaissance en benadrukt zowel de westerse oorsprong van de universiteit als haar rooms-katholieke wortels.

De hoofdkleuren van deze instelling voor hoger onderwijs zijn goud en bordeauxrood met een vleugje paars. Ze zijn aanwezig in alle attributen van de identiteit. Daarnaast gebruiken ze verschillende soorten blauw, beige, bruin, zilver en zwart.