Boeing Logo

Boeing Logo

The Boeing Company is een pionier in de lucht- en ruimtevaartindustrie en ‘s werelds grootste leverancier van vliegtuigen en satellieten. Het bedrijf kreeg zijn huidige naam in 1961. Daarvoor stond het bekend als de Boeing Airplane Company, wat slechts één kant van zijn werk weerspiegelde. De naamsverandering hielp het bedrijf zijn gebruikelijke imago van vliegtuigfabrikant te verlaten en drie hoofdgebieden te blijven ontwikkelen: de productie van raketten, militaire vliegtuigen en commerciële vliegtuigen.

Betekenis en geschiedenis

Boeing Logo Geschiedenis

Wat is Boeing?

Het is een van de grootste luchtvaartmaatschappijen, opgericht in 1916 in de Verenigde Staten. Het heeft een zeer breed scala aan activiteiten — van de productie van passagiersvliegtuigen tot kernproeven.

In 1903 stopte de 22-jarige William Boeing om een ​​houtkapbedrijf te starten, dat hij van zijn vader had geërfd. De onderneming bleek zeer winstgevend te zijn, dus de jongeman besloot het verzamelde geld te investeren in een botenfabriek. Maar hij had nooit tijd om het te gebruiken voor het beoogde doel, omdat hij werd meegesleept door vliegtuigen. Als gevolg hiervan begon Boeing amfibische tweedekkers te bouwen en in 1916 registreerde het een luchtvaartbedrijf onder zijn eigen naam.

Vervolgens werd het bedrijf verschillende keren omgedoopt tot een groep van bedrijven, die onder zijn leiding vele kleine fabrikanten van vliegtuigen en helikopters verenigt. De grootste overname wordt beschouwd als de defensie- en ruimtevaartdivisies van Rockwell International Corporation, die in 1996 werden opgenomen in Boeing. Een andere historische gebeurtenis was de fusie met McDonnell Douglas Corporation in 1997.

Door deze stap kon de multinational niet alleen een nieuw niveau bereiken, maar ook een klein herontwerp uitvoeren als onderdeel van een marketingcampagne. Nu zijn alle Boeing-vliegtuigen versierd met het klassieke woordmerk, dat wordt aangevuld met een grafische compositie van drie elementen in het zwart: een ring, een boog en een driehoek in de vorm van een wijzer. Het symbool is ontleend aan het oude McDonnell Douglas-logo. Daarnaast is het logo te zien op het hoofdkantoor in Chicago.

1920 — 1930

Boeing Logo 1920-1930

Aanvankelijk was de identiteit van Boeing gebaseerd op het beeld van een vogel met een gevorkte staart. De ontwerpers vonden dit een geweldige manier om de dynamiek van de vlucht in een statische tekening over te brengen. Het beeld zag eruit als een 3D-potloodschets. De vogel vloog naar het oosten — in dezelfde richting als de pijl met verenkleed en een driehoekige punt. Een dunne horizontale pijl bevond zich bovenaan en doorstreepte het woord «BOEING» in vette letters zonder schreef.

1930 — 1940

Boeing Logo 1930-1940

In de jaren dertig. een logo was populair, dat qua vorm op een totempaal leek. Het verscheen in 1928, maar het bedrijf begon het veel later te gebruiken om vliegtuigen te versieren — in het midden van het volgende decennium. «Totem» bestond uit de letters «B», «O», «E», «I», «N», «G», verticaal onder elkaar gerangschikt. Rechts en links van de «O» waren witte vleugels afgebeeld met vijf veren gescheiden door een zwarte omtrek. «G» vormde een soort sokkel, waarvoor de ontwerpers hem groot en plat maakten. De inscriptie bevond zich in een witte cirkel met een dun ringframe, terwijl de uiteinden van de vleugels naar buiten keken.

Deze keuze is te wijten aan het feit dat Boeing is opgericht in een Indiaanse regio. En de beroemde totempalen worden beschouwd als het belangrijkste symbool van de cultuur van de Indianen. Misschien was het dit gegeven dat als inspiratie diende voor de ontwikkeling van de identiteit.

1940 — 1960

Boeing Logo 1940-1960

In 1940 werd het verticale opschrift diagonaal en verloor het zijn witte vleugels. Het woord werd afgebeeld in handgeschreven schrift, en de letters vloeiden bijna in elkaar over door vette lijnen en een sterke helling naar rechts. Vooral de eerste «B» viel op: het was een hoofdletter, maar zag eruit als een kleine «b» met een boog bovenaan. In dit geval strekte de gebogen strook zich ver buiten de grenzen van de verticale slag uit.

Een ander belangrijk element was de stip boven de letter «i» — of liever gezegd, geen stip, maar een kleine vijfpuntige ster. Ze maakte het logo elegant en leek te verwijzen naar de ruimtevaartfocus van het bedrijf. Gestileerde letters waren tot de jaren zestig een integraal onderdeel van de identiteit van Boeing.

1960 — heden

Boeing Logo 1960-vandaag

Halverwege de 20e eeuw besloten Bob Laly en Kith Kinsmen een logo te ontwerpen dat elk vliegtuig zou kunnen sieren. Twee interne ontwerpers namen het idee enthousiast over en werkten het uit tot een presentatie van tien pagina’s waarin de texturen en het uiterlijk van de badge werden beschreven. Maar het belangrijkste resultaat van hun samenwerking was een speciaal voor Boeing gemaakt lettertype Stratotype. Ze gebruikten het om de merknaam prachtig te stylen. De creatieve samenwerking werd voor het eerst getoond op de 377 Stratocruiser.

Het karakter ziet er origineel uit omdat de letters schuin naar rechts staan. Het is de basis van visuele dynamiek geassocieerd met snelle bewegingen. De belettering is vet en zwart, maar lijkt door de «flexibiliteit» niet massief. Het wordt al tientallen jaren gebruikt voor vliegtuigontwerp en is aangevuld met modelnummers.

1997 — heden

Boeing Logo 1997-vandaag

Het nieuwste Boeing-logo is het resultaat van een creatieve inspanning van Rick Eiber om de identiteit van het bedrijf te versterken na de fusie met McDonnell Douglas Corporation in 1997. Studio-eigenaar Rick Eiber Design stond bekend om zijn creatieve persoonlijkheid en werkte samen met invloedrijke bedrijven zoals Providence Health System en Microsoft. Bovendien werkte hij altijd met de hand aan grafisch ontwerp, zonder gebruik te maken van computers.

Rick Eiber heeft het klassieke Boeing-woordmerk gecombineerd met het McDonnell Douglas-symbool en de belettering aan de rechterkant geplaatst. Het nieuwe element bestaat uit drie geometrische vormen. In het midden bevindt zich een zwarte ring, diagonaal gekruist door een boog die eruitziet als een omgekeerde Nike-swoosh. In de rechter benedenhoek is er een langwerpige driehoek van ongelijke vorm.

Logo lettertype en kleuren

Boeing Logo

Het embleem, geleend van McDonnell Douglas, is eigenlijk een aangepast symbool van het inmiddels ter ziele gegane Douglas Aircraft. De cirkel was oorspronkelijk de aarde, de booglijn zag eruit als een raketbaan en de driehoek vertegenwoordigde een militair vliegtuig. Rick Eiber behield het hoofdthema van het logo, maar maakte de afbeelding abstracter. Het symbool weerspiegelt de evolutie en snelle ontwikkeling van de lucht- en ruimtevaartindustrie, die nieuwe hoogten bereikt.

Logo Boeing

Voor zover bekend heet het lettertype van het Boeing-logo Stratotype en is het van twee ontwerpers: Bob Laly en Kith Kinsmen. Het is een schuin, gedurfd groteske die ook wordt gebruikt voor alfanumerieke aanduidingen in vliegtuigen. De belettering is zwart, net als het embleem van geometrische vormen.

Wat is het logo van Boeing?

Het logo van het bedrijf bestaat uit de naam, vetgedrukt, cursief en zonder schreef, en een ringvormig symbool met extra elementen. De cirkel vertegenwoordigt onze planeet, de gebogen lijn vertegenwoordigt de route van het vliegtuig en de driehoek vertegenwoordigt een militaire straaljager.

Wat is de volledige naam van Boeing?

Het grootste Amerikaanse ruimtevaartbedrijf heet The Boeing Company. Tot 1961 heette het Boeing Airplane Company.

Hoe promoot Boeing hun producten?

De vliegtuigfabrikant adverteert zichzelf in gedrukte media en maakt creatieve video's om zijn stempel op de wereld te drukken. Hij gebruikt ook financiële marketing om zichzelf te promoten door evenementen te sponsoren.

Welk militair vliegtuig maakt Boeing?

Boeing produceert veel militaire vliegtuigen voor verschillende doeleinden: bommenwerpers, aanvalsvliegtuigen, jagers, transportvliegtuigen. In maart 2021 begon het bedrijf de Amerikaanse luchtmacht te voorzien van de nieuwste F-15EX, een straaljager van de vierde generatie.