Billa Logo

Billa Logo

Billa is een supermarktmerk. Behoort tot de Duitse leider in detailhandelsverkopen met een geschiedenis van 100 jaar — de REWE Group. Vertegenwoordigd door 1200 winkels in Oostenrijk en 919 winkels in Bulgarije, Tsjechië en Slowakije. Buitenlandse zaken, waaronder het merk Bill, voert het bedrijf vanuit het Oostenrijkse hoofdkantoor.

Betekenis en geschiedenis

Billa Logo Geschiedenis

Wat is Billa?

Een merk opgericht door de Oostenrijkse zakenman Karl Wlashek in 1953. Vertegenwoordigd door 2119 supermarkten in Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en Bulgarije.

Zelfbedieningswinkels maakten van de Oostenrijker Karl Wlashek miljardair. Nadat hij de eerste in 1953 had geopend, bouwde hij met succes een heel imperium op in Oostenrijk, dat hij op 79-jarige leeftijd (1996) aan de REWE-groep verkocht. Het netwerk bestond toen uit 1300 winkels. De nieuwe eigenaren probeerden een wereldwijde expansie, maar niet erg succesvol. Ze slaagden erin om voet aan de grond te krijgen in slechts 3 landen. In 2020 werd de Oekraïense keten (35 winkels) verkocht aan het Litouwse bedrijf Novus, in 2021 werden de Russische markten (160) verkocht aan Lenta. Nog eerder werden Poolse, Roemeense, Italiaanse ketens verkocht.

Het merklogo is slechts één keer gewijzigd, bijna 70 jaar na zijn verschijning, om de tijdgeest en het concept van de nieuwe eigenaar te adviseren.

1953 — 2019

Billa Logo 1953-2019

Het eerste supermarktlogo is een gele bedrijfsnaam op een rode achtergrond. Het beeld werd ontwikkeld in 1961, toen Vlašek, gebruikmakend van zijn ervaring met het verkopen van parfum, kruidenierswinkels begon te openen. Het woord Bill is geboren uit het Duitse Billiger Laden, wat goedkoop betekent. De naam weerspiegelde het principe van de winkels: op de handelsvloeren werden producten van verschillende merken tegen lage prijzen verkocht.

Het gebruik van Billa op het embleem duidde op goedkope goederen die voor elke portemonnee beschikbaar waren. Felgele kleur vrolijkte op, werd geassocieerd met geluk, een goede keuze. Het koele Oostenrijkse klimaat versterkte de positieve associaties van een warme zonnige tint. Hij zinspeelde op een aangenaam tijdverdrijf en dat klanten tevreden de winkel zouden verlaten.

Verzadigde rode achtergrond weerspiegelde de druk en ambitie. Hij wees erop dat het merk altijd naar de toekomst kijkt, naar de resultaten die het wil behalen. En elke keer probeert hij de aanvankelijke verwachtingen te overtreffen. Deze associatie werd versterkt door de plaatsing van het logo onder een hoek. Hij leek op en neer te rennen. De achtergrondkleur en ruimtelijke oriëntatie staat symbool voor groei, expansie, een hartstochtelijk verlangen naar meer. En het bedrijf volgde echt deze weg. Al 43 jaar is het aantal winkels gegroeid van 1 naar 1300. Dit zijn 30 nieuwe winkels per jaar!

2019 — heden

Billa Logo 2019

Het merk veranderde in 1996 van eigenaar. De eerste jaren behield de REWE Groep de oude visuele identiteit van de supermarkten. Het logo is pas in 2019 geüpdatet. Het begon overeen te komen met de gebruikelijke winkelborden — de merknaam in grote lichtgele letters.

Dit hielp het merk naar een gemeenschappelijke noemer te brengen. En het weerspiegelde volledig de belangrijkste boodschap en ambitie van het bedrijf — het creëren van een gelukkige, mooie toekomst.

Daarom stapte het merk over op milieuvriendelijke verpakkingen en verlaten plastic. Biedt charitatieve hulp aan kinderen. Vereist van zijn medewerkers dat ze de Code of Business Ethics naleven met maximale loyaliteit en zorg voor klanten.

De directe stijl van de inscriptie is een symbool van stabiliteit.

Logo lettertype en kleuren

Billa Logo

Het lettertype in beide logo’s is hetzelfde — Phosphate Pro Cond Solis. Het bedrijf heeft gekozen voor strikte rechte letters als aanduiding van de eenvoudige, essentiële items die in elk huis worden gebruikt.

Logo Billa

De hoofdkleur van de twee emblemen is geel. Aanvankelijk warm verzadigd, en dan citroenachtig. Het is een symbool van goodwill, liefde voor het leven en bereidheid om met klanten te communiceren. Lichter dan voorheen, personifieert de schaduw het idee van verheffen, verbeteren, streven naar goed en licht.