Anthrax is een iconische rockband uit New York. Het werd in 1981 opgericht door twee muzikanten: bassist Dan Lilker en ritmegitarist Scott Ian. Speelt speed metal, thrash metal en groove metal.
Betekenis en geschiedenis
Op het logo van de groep staat de naam. Scott Ian stelde voor om het woord «Anthrax» in deze rol te gebruiken. Hij zag het in een biologieboek en vond het er intimiderend genoeg uitzien. Leadgitarist Daniel Alan Spitz was verantwoordelijk voor het grafisch ontwerp van het logo. De hoezen zijn ontworpen door drummer Charlie Benante.
1983 — 1993, 2011 — heden
Het eerste Anthrax-logo bevat de naam van de band in een ongebruikelijke stijl. De geometrie van de letterhoogtes werd aanvankelijk geschonden: hun randen overschreden de grenzen van de denkbeeldige lijn. Tegelijkertijd waren de gedrukte karakters zo dicht bij elkaar geplaatst dat de horizontale streep «T» letterlijk op de «N» en «H» lag. En bovenop werden ze bedekt door een lange lijn die zich uitstrekte vanaf de bovenkant van de «R». De uitstekende delen «A», «N», «T» en «H» vormen driehoeken aan de boven- en onderkant. Het palet is zwart en wit, het ontwerp is minimalistisch, behalve de niet-standaard vorm van de letters.
De oude versie van het grafische symbool keerde in 2011 terug op de covers van de muziekgroep. Bovendien werd voor de collectie Worship Music een ongebruikelijke versie gebruikt met een geeloranje verloop en zwarte schaduwen, waardoor het woord een driedimensionaal effect kreeg.
1993 — 2011
In 1993 verscheen een album met een bijgewerkt logo. Het tweede embleem van de rockband weerspiegelt ook zijn naam. Maar het is ingewikkelder, omdat de ontwerpers de letters gekleurd hebben gemaakt en een brede zwarte omtrek hebben toegevoegd. De wijzigingen hadden slechts betrekking op twee letters. Ten eerste verdween de lijn die zich uitstrekte van «R» naar «N». Ten tweede is de lange «X» -slag kort geworden.
Logo lettertype en kleuren
Anthrax heeft geen grafisch symbool — de band heeft het logo met zijn naam altijd gebruikt op talloze albumhoezen, in documenten, op posters en ander promotiemateriaal. Deze minimalistische benadering is typerend voor velen in de rockscene, omdat ze vertrouwen op creativiteit en niet op logo-ontwerp.
Het logo maakt gebruik van een persoonlijk lettertype met aangepaste letters. Sommige regels zijn verlengd en gaan verder dan de voorwaardelijke regel. Geen schreven. Het kleurenschema is monochroom: zwart en wit vullen elkaar perfect aan. Bovendien ziet zo’n klassiek palet er goed uit in elke visuele context, wat het handelsmerk van een muzikale groep universeel maakt.