Albertsons Logo

Albertsons Logo

Albertsons is een winkelketen en apotheken met meer dan 2.000 winkellocaties in Noord-Amerika. Ze verkoopt voedsel en produceert zelf een deel van de goederen onder haar eigen merken. Zo is het eigenaar van de merken Signature Farms (verse groenten en fruit), Primo Taglio (kaas en vlees), Signature Select (hoofdlijn). Supermarkten hebben ook verschillende namen omdat Albertsons veel dochterondernemingen heeft: Acme, Vons, Jewel-Osco en anderen.

Betekenis en geschiedenis

Albertsons Logo Geschiedenis

In 1939 opende de aspirant-zakenman Joseph Albert Albertson, voortbouwend op zijn ervaring als manager bij Safeway, zijn eerste winkel. In die tijd werd hij als erg groot beschouwd. Het bevatte verschillende innovaties, waaronder een tijdschriftenrek, een donutmachine en een eigen bakkerij. De supermarkt was gevestigd in Boise, waar nu het hoofdkantoor van Albertsons is gevestigd. Het bedrijf blijft trouw aan de staat waar het vandaan komt, maar breidt tegelijkertijd actief uit in alle richtingen, waarvoor het concurrerende winkelketens opkoopt.

In de jaren 2000. het tegenovergestelde proces begon: de eigenaren begonnen inefficiënte winkels te sluiten en hele divisies te liquideren. Na een korte terugval heeft de voedings- en geneesmiddelenretailer zijn positie heroverd. Het is nu qua aantal vestigingen de op één na grootste supermarktketen in de Verenigde Staten.

Het merk Albertsons bestaat al sinds 1939. De logo’s zijn net zo vaak veranderd als generaties klanten zijn veranderd, omdat het er altijd naar heeft gestreefd om bij te blijven met de huidige trends. Maar er is continuïteit in het ontwerp: bijna alle emblemen van het bedrijf bevatten zijn naam, versierd in een oud lettertype. Zelfs de huidige versie bootst de bewegwijzeringstijl van lang geleden na.

1939 — 1960

Albertsons Logo 1939-1960

Een van de eerste logo’s bevatte een handgeschreven opschrift «Albertson’s» in het zwart. Door de ongelijke breedte van de lijnen leek het alsof ze met een penseel waren getekend. Het woord steeg een beetje: de rechterkant ging omhoog en vormde een diagonaal. In een andere versie werd de merknaam aangevuld met de uitdrukking «food center», die aan de rechterkant twee regels kreeg. Het gebruikte een gedurfd, afgerond schreefloos lettertype. Binnen elke letter werden dunne witte lijnen getekend, die de vorm van de streken herhaalden.

1960 — 1972

Albertsons Logo 1960-1972

De herziene versie bevatte dezelfde belettering als voorheen, maar in een ander ontwerp. De apostrof verdween uit het woord «ALBERTSONS» en alle letters werden omgezet in hoofdletters. Het handgeschreven lettertype is vervangen door een geometrisch lettertype met rechthoekige schreven. Het contrasteerde enorm omdat de lijndikte enorm varieerde: alle boven- en onderstreken waren onevenredig breed.

Wat betreft de uitdrukking «FOOD CENTER», deze ging één regel naar beneden en bestond alleen uit hoofdletters. Het geselecteerde lettertype is een ronde, vetgedrukte schreefloze letter. Alle inscripties waren wit en stonden in een zwarte rechthoek met een lichte rand. Deze vorm is speciaal ontwikkeld voor bewegwijzering op de gevels van winkels.

1972 — 1976

Albertsons Logo 1972-1976

Na een samenwerking met Skaggs te zijn gestart, heeft de winkelketen van Albertsons na een tijdje het logo bijgewerkt. Het is veel makkelijker geworden doordat de woorden «FOOD CENTER» eruit zijn verdwenen. De resterende merknaam werd gewijzigd: de ontwerpers gebruikten er een nieuw lettertype voor — dit keer meer proportioneel. Alle lijnen zijn bijna even dik. De bovenste en onderste schreven zijn driehoekig geworden. Bijna alle letters hadden ze, zelfs de «O». De enige uitzondering was twee «S», die doet denken aan achten.

1976 — heden

Albertsons Logo 1976

Eind jaren 70. Landor Associates heeft het logo van Albertsons onherkenbaar opnieuw ontworpen. De ontwerpers kozen voor het opschrift een licht gewijzigde versie van het lettertype Introspect, met aangrenzende letters. Het hele woord, behalve de eerste «A», is omgezet in kleine letters. Ernaast verscheen een nieuw element — drie vellen, bedekt met een koepel van twee gebogen strepen. De linkerkant van de afbeelding is donkerblauw, terwijl de rechterkant en het woord «Albertsons» blauw zijn gekleurd.

Logo lettertype en kleuren

Albertsons Logo

Het bloemenmotief op het logo van het bedrijf symboliseert de uitzonderlijke manier van werken. Het laat zien dat natuurlijke en biologische producten verkrijgbaar zijn in supermarkten, ook al vormen ze niet de hoofdmoot van het assortiment. Het embleem spreekt ook van voedsel- en drugsveiligheid. En aangezien de drie bladeren zorgvuldig zijn bedekt met een beschermende koepel, is dit een duidelijke hint van zorg voor de natuur. Bovendien lijkt de tekening op een gestileerde «A» — de eerste letter in het woord «Albertsons».

De belettering ziet er heel ongewoon uit, alsof er een aangepaste reeks glyphs voor is ontworpen. Maar zo’n font bestaat wel: het heet Introspect en is het resultaat van het werk van Phil Martin. Dit lettertype werd in 1971 uitgebracht door Alphabet Innovations en een paar jaar later koos de supermarktketen Albertsons het voor zijn logo. Natuurlijk moesten de ontwerpers de lettervormen een beetje aanpassen en de hoeken afronden. Achter alle veranderingen is echter de oorspronkelijke Introspect nog steeds zichtbaar.

Logo Albertsons

Het belangrijkste kenmerk van het lettertype is dat de letters elkaar raken, zoals bij slecht typen. De slagen zijn onevenredig en asymmetrisch, sommige elementen zijn enigszins scheef. Afgeronde schreven detailleren de uiteinden. Zoals Phil Martin zelf opmerkte, is dit lettertype het ‘gezicht van de supermarkt’ geworden. Het feit is dat het werd gebruikt door ontwerpers van voedselverpakkingen, zowel in de Verenigde Staten als in het buitenland. En ook de winkelketen Albertsons volgde, want de soepele en uitdijende streken zien er «smakelijk» uit.

Het kleurenschema van het logo is gebaseerd op twee tinten: donkerblauw (# 009FE0, Pantone Reflex Blue C) en lichtblauw (# 009FE0, Pantone Process Blue C). En wit dient alleen als achtergrond voor een tekening en inscriptie.