Airbus Logo

Airbus Logo

In de afgelopen twee decennia heeft het Airbus-logo twee wijzigingen ondergaan. Ook al waren de veranderingen erg belangrijk, het is veilig om te zeggen dat elk nieuw ontwerp gebaseerd was op zijn voorganger. Hierdoor is de algehele stijl onveranderd gebleven.

Betekenis en geschiedenis

Airbus Logo Geschiedenis

Wat is Airbus?

Het is een vliegtuigbouwer die vliegtuigen produceert onder zijn eigen merknaam. Het maakt deel uit van de Europese onderneming Airbus Group, maar is officieel geregistreerd in Frankrijk en heeft de status van «S.A.S.»

2001 — 2010

Airbus Logo 2001-2010

Het ontwerp wordt gedomineerd door een cirkel verdeeld in twee identieke helften. In elk van de helften is er een abstract en dynamisch patroon, met gebogen lijnen, draaikolken en flitsen. Op symbolisch niveau kan het embleem worden geïnterpreteerd als land (cirkel), en luchtvaartmaatschappijen als de snelste manier om van de ene plaats naar de andere te komen (dynamische gebogen lijnen).

Bedrijfsnaam in vet, klassiek, eenvoudig type. Het feit dat de letters cursief zijn geschreven, voegt dynamiek toe.

2010 — 2017

Airbus Logo 2010-2017

Afronding heeft nu een 3D-effect door een verloop aan de achtergronden toe te voegen. Het woord «Airbus» is in een nieuw lettertype geschreven. De inscriptie is niet langer cursief en heeft een aantal onderscheidende details; bijvoorbeeld spaties in de letters «A» en «R.» Bovendien hebben de letters een driedimensionaal uiterlijk door de toevoeging van een verloop.

2017 — heden

Airbus Logo 2017-vandaag

Het bijgewerkte Airbus-logo is plat en bevat geen wervelend logo, maar alleen een verbale inscriptie. Een nogal verzadigde donkerblauwe toon bleef vrijwel onveranderd.

Logo lettertype en kleuren

Airbus Logo

In de vroegste versie van het logo was de inscriptie cursief gedrukt. Het rechte lettertype is sinds 2010 in gebruik. Het was oorspronkelijk een grotesk uit de Helvetica Neue-familie — modern, hightech, met facetten zodat de naam van de drager een gevoel van luchtige structuur uitstraalt. Na het herontwerp verscheen het corporate font B612. Het is het resultaat van het creatieve werk van een team van experts, waaronder Nicolas Chauveau, Jonathan Favre-Lamarine en Thomas Paillot. Jean Luc Vinot van ENAC steunde hen.

Logo Airbus

Qua kleur is en blijft de prioriteit voor het bedrijf blauw. Volgens de indeling van het Ral-gaas gaat het onder nummer 5013 en volgens andere systemen — # 00205b of Pantone 281C. Voorheen werd zijn lichte tegenhanger gebruikt. De achtergrond is neutraal wit.

Wat betekent het Airbus-logo?

Het huidige bedrijfslogo bevat alleen de inscriptie. Tot 2017 werd het aangevuld met een cirkelvormig symbool met een abstract patroon bestaande uit gebogen lijnen. De bal zou kunnen worden geïnterpreteerd als de aarde en de gebogen strepen als de routes van het vliegtuig.

Wie ontwierp het Airbus-logo?

Het Airbus-logo is het resultaat van een heel team van ontwerpers. De moderne versie met opschrift is gebaseerd op het vorige grafische teken, waar het woord is aangevuld met een rond icoon. De makers hebben de originele vetgedrukte sans serif behouden.

Is Airbus een merk?

Airbus is een merk met een eigen huisstijl, handelsmerk, naam en een reeks andere identiteitselementen. Hij vertegenwoordigt de producten van een vliegtuigfabrikant.

Waar is de Airbus-hub?

Airbus is geen luchtvaartmaatschappij en heeft daarom geen luchthavens. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Franse gemeente Blanhac. De belangrijkste productiefaciliteiten zijn geconcentreerd in Toulouse (Zuid-Frankrijk) en Hamburg (Noord-Duitsland).