Airbus Logo

  Airbus Logo

  In de afgelopen twee decennia heeft het Airbus-logo twee wijzigingen ondergaan. Ook al waren de veranderingen erg belangrijk, het is veilig om te zeggen dat elk nieuw ontwerp gebaseerd was op zijn voorganger. Hierdoor is de algehele stijl onveranderd gebleven.

  Betekenis en geschiedenis

  Airbus Logo Geschiedenis

  Wat is Airbus?

  Het is een vliegtuigbouwer die vliegtuigen produceert onder zijn eigen merknaam. Het maakt deel uit van de Europese onderneming Airbus Group, maar is officieel geregistreerd in Frankrijk en heeft de status van “S.A.S.”

  2001 – 2010

  Airbus Logo 2001-2010

  Het ontwerp wordt gedomineerd door een cirkel verdeeld in twee identieke helften. In elk van de helften is er een abstract en dynamisch patroon, met gebogen lijnen, draaikolken en flitsen. Op symbolisch niveau kan het embleem worden geïnterpreteerd als land (cirkel), en luchtvaartmaatschappijen als de snelste manier om van de ene plaats naar de andere te komen (dynamische gebogen lijnen).

  Bedrijfsnaam in vet, klassiek, eenvoudig type. Het feit dat de letters cursief zijn geschreven, voegt dynamiek toe.

  2010 – 2017

  Airbus Logo 2010-2017

  Afronding heeft nu een 3D-effect door een verloop aan de achtergronden toe te voegen. Het woord “Airbus” is in een nieuw lettertype geschreven. De inscriptie is niet langer cursief en heeft een aantal onderscheidende details; bijvoorbeeld spaties in de letters “A” en “R.” Bovendien hebben de letters een driedimensionaal uiterlijk door de toevoeging van een verloop.

  2017 – heden

  Airbus Logo 2017-vandaag

  Het bijgewerkte Airbus-logo is plat en bevat geen wervelend logo, maar alleen een verbale inscriptie. Een nogal verzadigde donkerblauwe toon bleef vrijwel onveranderd.

  Logo lettertype en kleuren

  Airbus Logo

  In de vroegste versie van het logo was de inscriptie cursief gedrukt. Het rechte lettertype is sinds 2010 in gebruik. Het was oorspronkelijk een grotesk uit de Helvetica Neue-familie – modern, hightech, met facetten zodat de naam van de drager een gevoel van luchtige structuur uitstraalt. Na het herontwerp verscheen het corporate font B612. Het is het resultaat van het creatieve werk van een team van experts, waaronder Nicolas Chauveau, Jonathan Favre-Lamarine en Thomas Paillot. Jean Luc Vinot van ENAC steunde hen.

  Logo Airbus

  Qua kleur is en blijft de prioriteit voor het bedrijf blauw. Volgens de indeling van het Ral-gaas gaat het onder nummer 5013 en volgens andere systemen – # 00205b of Pantone 281C. Voorheen werd zijn lichte tegenhanger gebruikt. De achtergrond is neutraal wit.