Air France Logo

Air France Logo

Air France is een Franse luchtvaartmaatschappij, een dochteronderneming van Air France-KLM. Het werd opgericht in 1933. De maatschappij voert regionale en internationale vluchten uit en is gevestigd in verschillende steden — Nice, Lyon en Parijs. Naast het hoofdlogo heeft het bedrijf een individuele vlag en merknaam, die Hippocampe Aline heet.

Betekenis en geschiedenis

Air France Logo Geschiedenis

Wat is AirFrance?

Het is een van de oudste luchtvaartmaatschappijen ter wereld en lid van de SkyTeam-alliantie. Nu maakt het deel uit van de Europese holding Air France-KLM, en voordat het ermee fuseerde, was het de belangrijkste luchtvaartmaatschappij in Frankrijk.

Het bedrijfslogo maakt gebruik van het beeld van de Hippocampus, een mythologisch wezen in de vorm van een gevleugeld paard met een vissenstaart. Volgens de legende is het het snelste dier dat de oude goden in wagens zetten. Het werd ook bereden door Nereids. Hij was het, als de belichaming van extreme snelheid, die door de luchtvaartmaatschappij Air France voor zijn logo werd gekozen.

1933 — 1976

Air France Logo 1933-1976

Het eerste bedrijfslogo van de Franse luchtvaartmaatschappij zag eruit als een heraldisch symbool met de afbeelding van Hippocampe Aline. Een gevleugeld paard met een vissenstaart werd in het midden van een witte cirkel getekend. Uit zijn vleugels komen brede lijnen. Deze lijnen zorgden voor een sensatie van het zwaaien met deze vleugels. Ze vullen het embleem met dynamiek en een gevoel van beweging. De kleur van alle elementen is donkerblauw, inclusief de rand.

1976 — 1990

Air France Logo 1976-1990

In 1976 begon het tijdperk van nieuwe merksymbolen zonder een mythisch wezen. De ontwerpers hebben het veranderd in een licht hellende en langwerpige rechthoek met meerdere strepen als op een streepjescode. Daaronder staat de inscriptie «Air France» vetgedrukt. Het kleurenschema is wit, rood en blauw, als op de nationale vlag.

1990 — 1998

Air France Logo 1990-1998

In 1990 presenteerden de ontwikkelaars een geactualiseerde visualisatie van het logo. Alle elementen zijn hetzelfde gebleven, maar hun proporties en locatie zijn veranderd. De naam van het bedrijf is nu afgebeeld boven een grafisch teken, waartussen een dunne zwarte streep staat. De strook scheidt het opschrift van de rechthoek die zich rechtsonder bevindt.

1998 — 2009

Air France Logo 1998-2009

In deze periode hebben ontwerpers een andere versie van het logo gemaakt. Ze verwijderden de zwarte lijn en verplaatsten het onderste element, waardoor het op een breedte kwam te liggen. Hierdoor werden de slagen kort, wat doet denken aan parallellogrammen. De groep geometrische figuren staat onder het opschrift «Air France», dat in grote letters is geschreven.

2009 — 2016

Air France Logo 2009-2016

In deze versie is het lettertype veel duidelijker geworden: letters zien er dunner en eleganter uit. De rechthoek is vervangen door een miniatuur rood lint in de vorm van een plat parallellepipedum. Bovendien worden twee woorden gecombineerd tot één. De hoofdkleuren zijn donkerblauw en rood.

2016 — heden

Air France Logo 2016-vandaag

In 2016 werd het palet van het logo iets verzacht: de woordcombinatie «Air France» kreeg een zachtere blauwe tint.

Wat is het logo van Air France?

Het logo van de luchtvaartmaatschappij bevat de naam en een rood gebogen parallellogramlint. De naar boven gerichte speedline brengt de energie van een rush over.

Wie is eigenaar van Air France?

Air France is verdeeld over meerdere eigenaren. Een groot deel is geconcentreerd in handen van het Agence des Participations de l'État. Bijna 10% is eigendom van China Eastern Airlines Corporation Limited, iets minder van de Nederlandse Staat. Delta Air Lines bezit 5,8%.

Is Air France onderdeel van KLM?

Air France fuseerde in 2004 met KLM Royal Dutch Airlines. Samen richtten ze de Frans-Nederlandse holding Air France - KLM SA op, waar nu het merk Air France onder valt.

Is Air France privé?

Air France is een particulier bedrijf. Aangezien de aandelen beschikbaar zijn voor verkoop en aankoop, is het ook openbaar.