Air Canada Logo

  Air Canada Logo

  Air Canada is de vlaggenschipluchtvaartmaatschappij en de grootste in Canada in termen van passagiersaantallen en vlootomvang. Het werd opgericht in 1937 en is sindsdien actief in lijn- en chartervluchten naar 207 internationale bestemmingen. De hubs bevinden zich op verschillende overzeese luchthavens, waaronder Vancouver, Montreal-Toronto en Toronto Pearson. Het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij is gevestigd in Montreal, in het Saint Laurent-gebied van de provincie Quebec. Daarnaast heeft het bedrijf een grote regionale dienst – een interne dochteronderneming van Air Canada Express.

  Betekenis en geschiedenis

  Air Canada Logo Geschiedenis

  Wat is Air Canada?

  Dit is een Canadese luchtvaartmaatschappij die tot 1964 Trans-Canada Airlines heette. Ze is een van de vijf oprichters van het Star Alliance-partnerschap.

  Air Canada heeft verschillende transformaties ondergaan voordat het een wereldwijd erkende transportorganisatie werd. Het werd in 1937 opgericht door de Canadese federale overheid en heette tot 1965 Trans-Canada Air Lines. TCA begon in 1938 met het maken van zijn eerste intercontinentale vluchten en tot die tijd was het alleen in eigen land bekend. Ze vervoerde post op de route Vancouver-Seattle en nam slechts twee passagiers heen en weer.

  Maar na de uitbreiding van de transportvloot veranderde de situatie drastisch: het bedrijf kreeg de eerste langeafstandsvluchten en toestemming voor grootschalig luchtvervoer. Bovendien werd TCA de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld die een computergebaseerd reserveringsnetwerk testte op afgelegen terminals. In 1953 stapte het over op het grootschalige ReserVec-systeem.

  In 1965 kreeg TCA een nieuwe naam – Air Canada, die op regeringsniveau werd goedgekeurd. In 1988 werd de luchtvaartmaatschappij geprivatiseerd en in particuliere handen overgegaan. De belangrijkste stap in zijn werk is de overname van een directe concurrent – Canadian Airlines. Sindsdien is het een monopolie geworden in het Canadese luchtruim. In 2004 kreeg het bedrijf de status van een holding en werd het omgevormd tot ACE Aviation Holdings Inc.

  Elke belangrijke stap in de activiteiten van een luchtvervoersorganisatie werd weerspiegeld in de symbolen. Daarom veranderde de identiteit gelijktijdig met belangrijke gebeurtenissen – van naamsverandering tot samenvoeging tot een holding. Tegelijkertijd hield het management altijd vast aan het oorspronkelijk gekozen ontwerp en accepteerde het alleen gecorrigeerde versies, zonder fundamentele wijzigingen. In totaal zijn er zeven emblemen in de geschiedenis van de luchtvaartmaatschappij.

  1937 – 1945

  Trans-Canada Air Lines Logo 1937-1945

  Het allereerste logo was een cirkel met witte en grijze randen rond de rand en een rood esdoornblad aan de binnenkant. Het symbool van Canada kon gewoon niet ontbreken op het embleem van de luchtvaartmaatschappij, omdat hij de hoge status van een sleutelfiguur bij de Canadese luchtmacht wilde verwerven. In het midden van het vel stonden drie letters – “TCA”. Het is een afkorting voor de volledige naam van Trans-Canada Air Lines. Boven hen was een wit papieren vliegtuig dat het werkterrein voorstelde.

  1945 – 1965

  Trans-Canada Air Lines Logo 1945-1965

  De ontwerpers verwijderden de randlijnen en schilderden de rechterrand van het esdoornblad zwart en de linkerrand wit. Ze verwijderden ook het geribbelde patroon en de schaduwen van de letters.

  1965 – 1987

  Air Canada Logo 1965-1987

  Na de naamswijziging heeft er een redesign plaatsgevonden, waardoor een nieuwe naam in het logo is opgenomen. Het was in twee regels gerangschikt: bovenaan stond het woord “Air”, onderaan stond “Canada”, en zelfs daaronder was een miniatuurpictogram in de vorm van een esdoornblad dat in een cirkel werd omlijnd. Alle elementen waren rood.

  1987 – 1994

  Air Canada Logo 1987-1994

  Tijdens deze periode werd het logo gedomineerd door een combinatie van rood en zwart. Een cirkel met een blad in het midden was in rood geverfd (meer precies, licht bordeaux) en de naam van de luchtvaartmaatschappij was in zwart geverfd. Bovendien hebben de ontwerpers de inscriptie opnieuw gerangschikt en in één rij geplaatst, onder het pictogram. In plaats van hoofdletters gebruikten ze kleine letters.

  1994 – 2005

  Air Canada Logo 1994-2005

  Het blad in deze versie is opnieuw getekend om zoveel mogelijk op echte esdoornbladeren te lijken – breed, met gekrulde uitsnijdingen. Voor de naam Air Canada kozen de ontwikkelaars opnieuw voor hoofdletters, maar voegden ze miniatuurextensies toe aan de uiteinden, die doen denken aan schreven. Bovendien hebben ze in beide woorden ver uit elkaar geplaatste tekens.

  2005 – 2017

  Air Canada Logo 2005-2017

  In deze versie van het logo hebben de auteurs het lettertype gecorrigeerd. Om dit te doen, maakten ze de letters smal en glad door de schreven te verwijderen. De ontwerpers voegden ook kleur toe en kozen voor een helder scharlaken, dat de meeste aandacht trekt.

  2017 – heden

  Air Canada Logo 2017-vandaag

  Het moderne embleem is niet zo verzadigd van kleuren als voorheen: licht bordeauxrood verving het scharlaken in de kleur van het blad en stoffig zwart verving de felrode letters. Anders is alles precies hetzelfde als de vorige versie.

  Logo lettertype en kleuren

  Air Canada Logo

  Aangezien de luchtvaartmaatschappij tot Canada behoort, koos het management het esdoornblad als identiteit – het belangrijkste symbool van dit land. Naarmate het herontwerp vorderde, veranderde alleen de omtrek ervan, maar het is zelf nooit uit het logo verdwenen. Ook bleef de cirkel altijd op zijn plaats, in het midden waarvan het blad zich bevindt. Trouwens, deze afbeelding bevat ook de actie van de vlucht, omdat de bladeren vliegen, opgepikt door de wind en soepel op de grond vallen.

  Air Canada is op verschillende tijdstippen in verschillende lettertypen geschreven. Waren dit aanvankelijk brede witte letters, dan werden het aan het einde smal zwart. De gebruikte lettertypen doen denken aan Sweet Gothic Medium, Indecise Expanded Medium en Lucida Sans Bold. De nieuwste versie is ontwikkeld door ontwerpers Kris Holmes en Charles Bigelow. De dichtstbijzijnde gratis tegenhanger is DoppioOne Font.

  Logo Air Canada

  Het kleurenschema van het logo is eenvoudig en bevat alleen rood (meerdere tinten) en wit (achtergrond). In feite is dit het palet van de nationale vlag van Canada. Er is ook zwart, dat wordt gebruikt om de tekst in te kleuren. Dit gamma is een tijdloos beeld van Air Canada’s diepe patriottisme en hoge professionaliteit.