Zelle Logo

Zelle LogoDe directe betalingsdienst Zelle heeft directe integratie met financiële instellingen en dit verschilt van zijn belangrijkste concurrent — Venmo PayPal. Zijn voorganger was clearXchange, dat in 2011 opkwam om P2P-, B2C- en G2C-diensten aan te bieden. Aanvankelijk behoorde het toe aan drie banken, maar in 2016, nadat het platform was overgestapt op Early Warning Services, breidde de kring van eigenaren aanzienlijk uit. Een jaar later kondigde Early Warning Services aan dat clearXchange niet langer P2P-betalingen zou verwerken. Het nieuw gecreëerde Zelle-systeem, met hoofdkantoor in Scottsdale, Arizona, nam dit over.

Betekenis en geschiedenis

Logo Zelle

Het servicelogo wordt geassocieerd met geld omdat al zijn diensten financieel gericht zijn. Zelle werkt als een betalingsnetwerk dat elektronisch geld rechtstreeks tussen bankrekeningen overmaakt. In de meeste gevallen zijn transacties gratis en wordt er geen commissie in rekening gebracht. Het belangrijkste is dat zowel de afzender als de ontvanger zijn geregistreerd op een P2P-platform en een open rekening hebben bij een van de partnerbanken.

Gebruikers hebben herhaaldelijk gewezen op de gelijkenis van de letter «Z» op het Zelle-logo met het dollarteken uit de tabel met typografische symbolen, omdat «$» vaak wordt afgebeeld als «S» met twee korte lijnen boven en onder. «Z» zou in dit geval «$» kunnen vertegenwoordigen, gedraaid in de tegenovergestelde richting, maar de ontwerpers benadrukten opzettelijk de hoekigheid van de letter en maakten deze anders dan de gladde en ronde «S». Het verband tussen hen is dus niet erg duidelijk, hoewel het op het niveau van associaties bestaat.

De elektronische betaaldienst maakt gebruik van een eenvoudig logo met een enkel woord “Zelle”. Er staan ​​geen andere elementen op dan het geregistreerde (handelsmerk) teken in de vorm van een hoofdletter «R» in een cirkel. Het ® -symbool bevindt zich meestal in de rechterbovenhoek en geeft aan dat het merk de officiële registratieprocedure al heeft doorlopen.

De ontwerpers kozen voor dergelijk minimalisme om zich te concentreren op de eerste letter «Z». Ze maakten het zelfs los van de letters en plaatsten het in een apart paars vierkant met afgeronde hoeken. De korte iconische versie van het logo wordt gebruikt als het app-pictogram en wordt vaak op de website gezien, dus het is net zo bekend voor gebruikers als het volledige logo met de servicenaam. In dit geval blijft in de basisversie de letter «Z» deel uitmaken van het woord en wordt deze nergens door gescheiden.

De «Z» heeft een korte verticale balk aan de boven- en onderkant, net als een dollarteken. De ontwikkelaars zochten specifiek een dergelijke associatie zodat het op het eerste gezicht duidelijk was in welke richting Zelle werkte en waar haar diensten mee te maken hadden. Dit embleem is een voorbeeld van succesvolle marketing, waarbij de visuele identiteit van een merk er niet uitziet als een verzameling willekeurige elementen en meer kan vertellen dan het lijkt.

Logo lettertype en kleuren

Zelle Logo

Aangezien er niets op het logo staat behalve de naam van de dienst, probeerden de ontwerpers de inscriptie aantrekkelijk te maken. Om dit te doen, kozen ze een niet-standaard schreefloos lettertype. De onderste randen van de twee l’s en beide e’s zijn onder verschillende hoeken uitgesneden, waardoor de letters onevenredig lijken. De onbalans compenseert alleen het feit dat alle lijnen ongeveer dezelfde dikte hebben.

Er worden slechts twee kleuren gebruikt voor decoratie: wit en paars. Ze kunnen wisselen afhankelijk van de visuele context. Als de inscriptie donker is, is de achtergrond licht en vice versa. In de korte iconische versie is de «Z» wit en het ronde vierkant paars.