Square Logo

Square Logo

In 2009 betrad Square de Amerikaanse markt voor betalings- en financiële diensten, een technologiebedrijf dat het gemakkelijker maakte om voor goederen met elektronisch geld te betalen. Een van de makers was Jack Dorsey, de CEO van Twitter. Hij bedacht een speciale kaartlezer om zijn vriend Jim McKelvey te helpen bij het sluiten van een deal voor bouwmaterialen. Geïnspireerd door het succes, sloegen de buddies de handen in elkaar en lanceerden ze een kleine startup die mobiele betaalterminals produceerde. In de loop van de tijd is het bedrijf uitgegroeid tot het leveren van diensten aan kleine bedrijven.

Betekenis en geschiedenis

Square Logo Geschiedenis

Wat is Vierkant?

Dit is de naam van Block, Inc., in het verleden een fabrikant van speciale apparaten voor het accepteren van betalingen van creditcards. Kaartlezers plug je gewoon in de audio-aansluiting of Lightning-ingang van je telefoon. Het bedrijf werd opgericht in 2009 en hernoemd in december 2021. De naam Square is nu alleen van toepassing op het kernproduct.

De logo’s van beide Square — oud en nieuw — weerspiegelen de symbolische naam die wordt geassocieerd met de vierkante vorm van de Square Reader. Het was het eerste product van het bedrijf dat betalingen accepteerde. Het maakte verbinding met de audio-aansluiting van een smartphone, las informatie van de kaart en stuurde analoge gegevens naar de applicatie.

2009 — 2011

Square Logo 2009-2011

De makers van het eerste embleem besloten de taak niet ingewikkelder te maken en beeldden een figuur af die vaag op een kaartlezer lijkt. Maar het is vermeldenswaard dat dit geen gewoon vierkant is, maar een kubus — een regelmatige zeshoek, waarvan elke zijde een vierkant is. Meestal zijn hexahedra driedimensionaal, maar de ontwerpers hebben hun 2D-versie gepresenteerd. Het lijkt plat door het ontbreken van ribben. Ze worden gecompleteerd door de verbeelding, dus het visuele effect van volumetrie treedt alleen op op het niveau van associaties.

Het grootste deel van de geometrische vorm is groen gekleurd. Aan de voorkant valt een groot wit vierkant op, waarin zich een groen minivierkant bevindt. Sommige hoeken zijn afgerond, waardoor ze minder stijf zijn.

2011 — 2016

Square Logo 2011-2016

In 2011 verloor het logo eindelijk zijn volume en werd het tweedimensionaal. De ontwikkelaars hebben drie concentrische vierkanten achtergelaten, de een in de ander. Ze wisselen elkaar af in kleur en grootte: de grootste vierhoek is grijs, de middelste is wit en de kleinste is ook grijs. Hetzelfde geometrische patroon, maar in een groen en wit palet, sierde een van de kubusvlakken in het eerste vierkante embleem.

Rechts van de figuur met meerdere componenten staat de naam van een bedrijf dat financiële en betalingsdiensten aanbiedt. Het woord gebruikte een schreefloos lettertype dat overeenkomt met het minimalistische concept.

De ontwerpers hebben de Square Reader afgebeeld als drie over elkaar geplaatste vierkanten. Deze visie was te schematisch — in werkelijkheid zag het apparaat er een beetje anders uit. Maar de eigenaren van het bedrijf dachten dat de abstractie een uitstekend bedrijfssymbool zou worden, omdat het eenvoudig en gedenkwaardig is en er op elke schaal goed uitziet.

Ronde schreefloze letters worden gecombineerd met de afgeronde hoeken van drie vierkanten. Dit is een andere manifestatie van het geometrische logo. Het geselecteerde lettertype lijkt vaag op Rutan Regular en Seconda Soft Light, maar ze hebben weinig gemeen omdat de ontwerpers een aangepast lettertype hebben ontwikkeld.

Het eerste embleem was wit en groen. De tweede is in vergelijking daarmee meer vervaagd, hoewel het palet ook twee kleuren combineert. De achtergrond en het middelste vierkant zijn hetzelfde wit als voorheen, en de belangrijkste elementen zijn lichtgrijs gekleurd.

2016 — heden

Square Logo 2016-vandaag

Op het eerste gezicht bracht het herontwerp kleine veranderingen met zich mee, maar ze hadden invloed op alle elementen. Het pictogram heeft nu een andere kleur (in plaats van grijs — zwart) en de tekst heeft een aangepast lettertype (afgeronde letters worden vervangen door scherpe). Tegelijkertijd bleven de sporen subtiel. Het enige significante verschil is de spelling van «a»: in de nieuwe versie heeft het een andere vorm, hoewel het ook in kleine letters is.

Logo lettertype en kleuren

Square Logo

Het vorige logo had een lettertype dat leek op het Avalon Book van FontSite Inc. De naam is nu getypt in een lettertype dat lijkt op de Museo Sans Cyrillic 300 en Aramis SemiLight. Van elk zijn bepaalde details overgenomen. Als gevolg hiervan bestaat het tekstgedeelte uit het woord «Vierkant», waarbij de kleine letter «a» in Cyrillische vorm is. Het opnieuw ontworpen kleurenpalet behoort tot het pastelspectrum, dus het is gedempt in plaats van helder.

Waarom is het logo een vierkant?

Square, dat sinds 10 december 2021 bekend staat als Block, Inc., had vóór de rebranding een vierkant logo. Het weerspiegelde de vorm van een vierhoekige kaartlezer die creditcardbetalingen accepteert. Maar het kan niet gezegd worden dat het een nauwkeurige illustratie was - de ontwerpers hielden vast aan de stijl van minimalistische abstractie om slechts een associatieve link tussen het logo en de Reader tot stand te brengen.

Wat is het logo van vierkant?

Voordat u de naam wijzigt in Block, Inc. het bedrijf gebruikte een logo dat uit twee delen bestaat: een grafisch teken en een inscriptie Square. De geometrische figuur bevatte drie concentrische vierkanten met afgeronde zijden: de middelste vierhoek was wit en de andere twee waren grijs. Voor het woord rechts kozen de ontwerpers voor een dun schreefloos lettertype.