Square Logo

Square LogoIn 2009 betrad Square de Amerikaanse markt voor betalings- en financiële diensten, een technologiebedrijf dat het gemakkelijker maakte om voor goederen met elektronisch geld te betalen. Een van de makers was Jack Dorsey, de CEO van Twitter. Hij bedacht een speciale kaartlezer om zijn vriend Jim McKelvey te helpen bij het sluiten van een deal voor bouwmaterialen. Geïnspireerd door het succes, sloegen de buddies de handen in elkaar en lanceerden ze een kleine startup die mobiele betaalterminals produceerde. In de loop van de tijd is het bedrijf uitgegroeid tot het leveren van diensten aan kleine bedrijven.

Geschiedenis

Square Logo Geschiedenis

De logo’s van beide Square – oud en nieuw – weerspiegelen de symbolische naam die wordt geassocieerd met de vierkante vorm van de Square Reader. Het was het eerste product van het bedrijf dat betalingen accepteerde. Het maakte verbinding met de audio-aansluiting van een smartphone, las informatie van de kaart en stuurde analoge gegevens naar de applicatie.

2009 – 2011

De makers van het eerste embleem besloten de taak niet ingewikkelder te maken en beeldden een figuur af die vaag op een kaartlezer lijkt. Maar het is vermeldenswaard dat dit geen gewoon vierkant is, maar een kubus – een regelmatige zeshoek, waarvan elke zijde een vierkant is. Meestal zijn hexahedra driedimensionaal, maar de ontwerpers hebben hun 2D-versie gepresenteerd. Het lijkt plat door het ontbreken van ribben. Ze worden gecompleteerd door de verbeelding, dus het visuele effect van volumetrie treedt alleen op op het niveau van associaties.

Het grootste deel van de geometrische vorm is groen gekleurd. Aan de voorkant valt een groot wit vierkant op, waarin zich een groen minivierkant bevindt. Sommige hoeken zijn afgerond, waardoor ze minder stijf zijn.

2011 – heden

In 2011 verloor het logo eindelijk zijn volume en werd het tweedimensionaal. De ontwikkelaars hebben drie concentrische vierkanten achtergelaten, de een in de ander. Ze wisselen elkaar af in kleur en grootte: de grootste vierhoek is grijs, de middelste is wit en de kleinste is ook grijs. Hetzelfde geometrische patroon, maar in een groen en wit palet, sierde een van de kubusvlakken in het eerste vierkante embleem.

Rechts van de figuur met meerdere componenten staat de naam van een bedrijf dat financiële en betalingsdiensten aanbiedt. Het woord gebruikte een schreefloos lettertype dat overeenkomt met het minimalistische concept.

Embleem

De ontwerpers hebben de Square Reader afgebeeld als drie over elkaar geplaatste vierkanten. Deze visie was te schematisch – in werkelijkheid zag het apparaat er een beetje anders uit. Maar de eigenaren van het bedrijf dachten dat de abstractie een uitstekend bedrijfssymbool zou worden, omdat het eenvoudig en gedenkwaardig is en er op elke schaal goed uitziet.

Lettertype en kleuren

Ronde schreefloze letters worden gecombineerd met de afgeronde hoeken van drie vierkanten. Dit is een andere manifestatie van het geometrische logo. Het geselecteerde lettertype lijkt vaag op Rutan Regular en Seconda Soft Light, maar ze hebben weinig gemeen omdat de ontwerpers een aangepast lettertype hebben ontwikkeld.

Het eerste embleem was wit en groen. De tweede is in vergelijking daarmee meer vervaagd, hoewel het palet ook twee kleuren combineert. De achtergrond en het middelste vierkant zijn hetzelfde wit als voorheen, en de belangrijkste elementen zijn lichtgrijs gekleurd.