HSBC Logo

HSBC Logo

Het financiële bedrijf HSBC dankt zijn verschijning aan de Schot Thomas Sutherland, die in de tweede helft van de 19e eeuw in Hong Kong woonde. Op een dag las hij een artikel over bankieren en besloot dat dit de diensten waren die lokale bedrijven nodig hadden. Met de steun van een groot bedrijf richtte Thomas zijn eigen financiële instelling op. Dus in 1864 verschenen de eerste filialen van de Hongkong and Shanghai Banking Corporation. En in 1991 werd een moedermaatschappij opgericht genaamd HSBC Holdings plc. Ze leidde alle divisies op verschillende continenten.

Betekenis en geschiedenis

HSBC Logo Geschiedenis

Wat is HSBC?

HSBC is een acroniem voor Hongkong en Shanghai Banking Corporation. Dit is de naam van een van de grootste en meest invloedrijke banken in het VK.

HSBC is nu een van de grootste banken met een uitgebreid netwerk dat meer dan 70 landen bestrijkt. Het hoofdkantoor is gevestigd in de hoofdstad van Groot-Brittannië en vestigingen, verenigd onder één merk, bedienen miljoenen mensen over de hele wereld. In eerste instantie hadden ze allemaal een eigen logo, waarop alleen de locatie en de naam vermeld stonden. Meer recentelijk hebben alle bedrijven één universeel embleem ontvangen met de afbeelding van rode en witte driehoeken.

Oud logo

HSBC Logo Old

Een van de vroegste grafische tekens van HSBC leek op het koninklijke wapen van het Verenigd Koninkrijk, aangevuld met elementen uit het koloniale wapen van Brits Hong Kong. Het bevatte een viervoudig schild, leeuw, eenhoorn en luipaarden. Boven waren kronen (een op het schild en de andere bij de leeuw), en beneden waren twee zeilschepen, waaronder een traditionele Chinese jonk. Niet zonder Latijnse motto’s: «HONI SOIT QUI MAL Y PENSE» en «DIEU ET MON DROIT».

1983 — 2018

HSBC Logo 1983-2018

Toen de holding zijn netwerk uitbreidde, had het één enkel symbool nodig voor alle vestigingen. Dus in 1983 kreeg het merk zijn eerste universele embleem: een complexe zeshoek gemaakt door de Oostenrijkse grafisch ontwerper Henry Steiner. De abstracte vorm is gebaseerd op de bankvlag, geïnspireerd op de St. Andrew van de Schotse vlag. De zwarte inscriptie «HSBC» staat voor «Hongkong and Shanghai Banking Corporation». Het was aan de linkerkant en bestond uit serif-letters.

2018 — heden

HSBC Logo 2018-vandaag

Om de bank herkenbaar te houden, hebben de ontwerpers het iconische logo behouden. Het enige wat ze deden was de afkorting naar rechts verplaatsen, het dunne antiqua-lettertype veranderen in een vet schreefloos lettertype, het grafische element vergroten en de helderheid van de rode kleur verhogen.

Logo lettertype en kleuren

HSBC Logo

De vlag waaruit de zeshoek was getekend, zag eruit als een witte rechthoek die door diagonale lijnen in vier delen is verdeeld. Henry Steiner heeft het iets anders ontworpen en twee driehoeken aan de zijkanten toegevoegd. De geometrische vorm lijkt nu op een open envelop met in het midden een zandloper. Maar zelfs met deze toevoegingen blijft het embleem met zes driehoeken lijken op de oude vlaggen van Hongkongse bedrijven. Het lijkt ook op de nationale vlag van Schotland, waar HSBC’s bedenker Thomas Sutherland vandaan komt.

Het lettertype voor het logo van een internationale bankorganisatie is gemaakt op basis van de klassieker Times Roman. De Times Eighteen-lettertypen lijken er erg op (als je de serifs verwijdert), evenals de Univers Bold-letters. Alle letters zijn hoofdletter en proportioneel.

Logo HSBC

De letters zijn volledig zwart en de zeshoekige vorm is opgebouwd uit rode en witte driehoeken. Drie contrasterende kleuren zien er geweldig uit op een lichte achtergrond. Als de achtergrond donker is, kan de tekst wit of zilver zijn, zoals vermeld in de officiële HSBC-merkgids.

Wat betekent het HSBC-logo?

De zeshoekige vorm, bestaande uit rode en witte driehoeken, vertegenwoordigt de vlag van de bank. Het is gebaseerd op het kruis van Andreas de Apostel.

Wanneer is HSBC opgericht?

HSBC ontstond in 1991 toen de overname van Midland Bank door Hongkong en Shanghai Banking Corporation begon. Zo is de financiële organisatie HSBC Holdings plc ontstaan.

Is HSBC een PLC of Ltd?

HSBC staat voor Public Limited Company (PLC).