BBVA Logo

BBVA Logo

De wereldwijde bankgroep BBVA werd in 1857 in Spanje opgericht en vervolgens uitgebreid naar andere landen. Het bezit nu duizenden dochterondernemingen over de hele wereld, waaronder talrijke kantoren in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Mexico. Het bedrijfsmodel van de organisatie is gebaseerd op financiële educatie van klanten en de introductie van nieuwe technologieën. Ze ondersteunt cultuur, wetenschappelijk onderzoek en positioneert zichzelf als internationaal adviseur op het gebied van de digitale economie.

Betekenis en geschiedenis

BBVA Logo Geschiedenis

Nog niet zo lang geleden heeft het bedrijf een rebranding doorgevoerd, het logo gemoderniseerd en de vestigingen samengevoegd onder één naam “BBVA”. De nieuwe identiteit moest de eenheid van alle delen van de groep weerspiegelen. Ze moest ook de transformatie van de bank laten zien, die voortdurend verbeterde, maar het imago gedurende 19 jaar niet veranderde. Herontwerp kwam in het verleden veel vaker voor en ging gepaard met een verandering in de structuur van een financiële instelling of met het zoeken naar een eigen stijl.

1857 — 1981

Banco de Bilbao Logo 1857-1981

In 1857 werd de Banco de Bilbao opgericht, genoemd naar zijn geboorteplaats. Het is een van de twee voorlopers van de moderne BBVA. Het embleem bestond uit het «BB» -monogram in de ring en werd aangevuld met het woordmerk «BANCO DE BILBAO». Alle letters behalve «O» hadden korte, scherpe schreven. Het dunne lettertype was in overeenstemming met de Romeinse traditie en het zwart-witte kleurenschema was in overeenstemming met de 19e-eeuwse typografie.

1981 — 1988

Banco de Bilbao Logo 1981-1988

In 1980. Banco de Bilbao keurde het logo goed met een blauwe rechthoek als achtergrond voor de letters. Het monogram is naar links verschoven en blijft binnen de donkere cirkel. De naam van de financiële instelling was wit en de letters «BB» werden blauw.

1988

Banco Bilbao Vizcaya (BBV) Logo 1988

In 1988 besloot Banco de Bilbao te fuseren met een andere Spaanse bank — Banco de Vizcaya. Toen de fusieovereenkomst werd ondertekend, gebruikte de nieuw gevormde Banco Bilbao Vizcaya een rechthoekig logo met zijn naam en de afkorting «BBV» na de grote punt. Alle letters waren vetgedrukt Futura Condensed sans serif. Het kleurenschema leek op het palet van het Banco de Bilbao-logo, met witte tekst op een donkerblauwe achtergrond.

1989 — 2000

Banco Bilbao Vizcaya (BBV) Logo 1989-2000

De fusieprocedure werd in 1989 afgerond. Tegelijkertijd vond de officiële registratie van het merk BBV en een identiteitswijziging plaats. Ontworpen door specialisten van Artime, Nebot & Capell. Ze vervingen de rechthoek door een vierkant en plaatsten deze bovenop, en binnenin plaatsten ze de afkorting «BBV» en een boog van vier vijfpuntige witte sterren. Onder de rechthoek was een blauwe inscriptie «BANCO BILBAO VIZCAYA». Het lettertype was onevenredig: de letters bestonden uit lijnen van verschillende dikte.

2000 — 2019

Banco de Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) Logo 2000-2019

Na de fusie van BBV met de openbare bank Argentaria, ontstond een financiële instelling genaamd Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Het logo was veel eenvoudiger dan zijn voorganger: het bevatte alleen de blauwe letters «BBVA». Ze gebruikten hetzelfde lettertype dat werd gebruikt om de afkorting in het vierkant te schrijven.

2019 — heden

Banco de Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) Logo 2019-vandaag

Het merk had een herstart nodig, vooral na de verandering van leiderschap in 2019. De nieuwe president van Carlos Torres huurde het prestigieuze adviesbureau Landor in, en specialisten begonnen samen met hun eigen BBVA-team (50 ontwerpers uit verschillende landen) een modern beleidsbeeld. Vertegenwoordigers van DDB en BBVA Creatieve bureaus namen deel aan het proces. Creatieve zoekopdrachten, een enquête onder 5.000 mensen en het creëren van een huisstijl duurden vier maanden.

De herpositionering van de bankgroep vond plaats op structureel niveau: alle bijkantoren, behalve de Turkse, kregen de gemeenschappelijke naam BBVA en überhaupt één logo. De ontwerpupdate was niet fundamenteel: de traditionele bankhandtekening veranderde het lettertype en had aan het einde een «A». Het volgende jaar werd het woordmerk geïntegreerd in 3.000 elektronische toepassingen en 8.000 kantoren.

De ontwerpers gebruikten bewust geen afbeeldingen, omdat ze een heel andere taak hadden: de naam van het bedrijf weergeven zonder aanvullende decoratieve elementen. Ze besloten om op de vorm van de letters te spelen, met «V» en «A» om een ​​diagonaal te creëren.

Twee exact dezelfde tekens, die in tegengestelde richting zijn gericht, symboliseren het evenwicht. De «A» is iets verhoogd boven de snaar, dus het lijkt alsof hij omhoog vliegt. Associaties met groei en voorwaartse beweging zijn hier terug te vinden. Bovendien zien beide letters eruit als pijlen, wat een verwijzing is naar de digitale wereld. Deze iconografie brengt de bank dichter bij internet en technologie. De ene pijl kijkt omhoog en de andere omlaag, en dat is ook geen toeval. De pieken en dalen doen denken aan de pieken op de aandelenmarkt.

Logo lettertype en kleuren

BBVA Logo

De grootste verandering in 2019 was de update van het lettertype. Ontwerpers hebben asymmetrische vormen, afgeronde randen en individuele stijl achterwege gelaten ten gunste van typografie zonder onnodige elementen. Ze hebben het lettertype van het merk Benton Sans BBVA als basis genomen, maar hebben de laatste twee letters volledig opnieuw ontworpen. Als resultaat zien «V» en «A» er hetzelfde uit en hebben ze een hoek van 180 graden.

Logo BBVA

De kleur van het logo is ook veranderd, maar niet zo veel. Het bleef donkerblauw, maar verschoof naar Yale Blue (# 14549C).