VakifBank Logo

VakıfBank LogoVakıfBank breidt zijn klantenbestand uit door een volledig assortiment financiële producten aan te bieden. Het is een leider op het gebied van kredietverlening: het was de eerste in Turkije die langetermijnleningen voor huisvesting verstrekte en het toegestaan ​​was om via de telefoon met een creditcard te betalen. Naast regionale kantoren heeft het vestigingen in Irak, Bahrein en de Verenigde Staten. De bank heeft ze geopend om haar aanwezigheid op internationale markten te versterken.

Betekenis en geschiedenis

VakifBank Logo Geschiedenis

De volledige naam van VakıfBank klinkt als Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı. In feite is het een naamloze vennootschap die eigendom is van de Turkse overheid. Het werd in 1954 opgericht als een naamloze vennootschap. De oprichter was de organisatie Türkiye Bankalar Birliği, die alle banken in het land beheert, zowel privé als staat. Het startkapitaal was 50 miljoen Turkse lira.

Gedurende de hele periode van zijn bestaan ​​heeft VakıfBank zijn logo slechts één keer gewijzigd — in 2008. In beide gevallen gebruikte het eenvoudige woordtekens, aangevuld met een monogram van de letters «V» en «B». Het is opmerkelijk dat geen van de opties de volledige naam van Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı bevatte, omdat deze bank beter bekend is onder de afgekorte naam. Het is populair in binnen- en buitenland.

Vóór 2008

VakifBank Logo vóór 2008

Het oude logo bevatte een vetgedrukte zwarte letters «VakıfBank». Boven «een» was er dezelfde zwarte cirkel met een onregelmatige vorm. Binnenin was het een geel monogram: «V» en «B» bovenaan verbonden. Het letterteken leek driedimensionaal vanwege de donkere contouren.

2008 — heden

VakifBank Logo 2008-vandaag

In 2008 organiseerden de leiders van Türkiye Vakıflar Bankası TAO een enquête om erachter te komen wat het publiek vindt van de symbolen van de bank. Het bleek dat klanten het bedrijfsimago als verouderd en niet-innovatief beschouwden. Daarom werd besloten om de huisstijl van het bedrijf te veranderen en er enorm veel aan uit te geven.

Na het herontwerp werd het lettertype cursief en verdween de zwarte cirkel. De vorm van het monogram is ook veranderd: het ziet er nu uit als een gele B-vorm met een witte «V» erin. Het is eerder niet eens een monogram, maar een grafische afbeelding. De locatie van het letterelement is niet veranderd: het bevindt zich, zoals eerder, boven de tweede helft van de banknaam, in de vrije ruimte tussen de bovenranden van de «B» en «K».

Logo lettertype en kleuren

VakifBank Logo

VakıfBank is een conservatief merk dat maar twee logo’s had. Beide woordtekens hadden ongeveer dezelfde structuur: de inscriptie, aangevuld met de gestileerde letters «V» en «B» in de rechterbovenhoek. De belangrijkste evolutie van het embleem was dat het ronde zwarte en gele monogramsymbool werd vervangen door een gele schuine figuur met een wit vinkje erin.

Omdat het centrale element van de logo’s van de bank de naam is, vertrouwden de ontwerpers op het lettertype. In het eerste geval kozen ze voor een gewaagd grotesk om de inscriptie beter zichtbaar te maken. Dezelfde verticaal langwerpige, gecomprimeerde letters zijn te vinden in moderne Neusa ExtraBold- of Coegit Compact Bold-lettertypen.

Logo VakifBank

In 2008 is het lettertype gewijzigd in Dax OT-Medium Italic. Het wordt uitgegeven door FontShop International en ontwikkeld door Hans Reichel. Het is een schreefloos cursief lettertype dat er dynamisch uitziet dankzij de afgeronde hoeken.

Beide logo’s zijn gemaakt in hetzelfde palet, want geel en zwart zijn de traditionele kleuren van VakıfBank. De schaduw is nu Goudgeel (# FFDF00), dat helderder is dan het oude embleem. Hij schilderde een figuur in de vorm van de letter «B», met daarin een witte «V».