Mastercard Logo

Mastercard Logo

MasterCard is een internationale financiële dienstverlener opgericht in 1966. Het behandelt betalingen tussen handelsbanken en uitgevende banken of kredietverenigingen van kopers. Aanvankelijk heette het systeem Interbank (van 1966 tot 1969), daarna Master Charge (van 1969 tot 1979), en kreeg het pas daarna zijn huidige naam. De oprichter is een alliantie van verschillende regionale bankverenigingen — Interbank Card Association (nu Mastercard Incorporated).

Betekenis en geschiedenis

Mastercard Logo Geschiedenis

Wat is Mastercard?

Dit is de naam van het bedrijf dat voorheen bekend stond als Master Charge: The Interbank Card. Het biedt betalingsverwerkingsdiensten en ondersteunt, meer recentelijk, cryptocurrencies. Het kantoor van de financiële onderneming is gevestigd in het dorp Harrison, New York. Het werd opgericht in 1966, toen een groep Californische banken een vereniging oprichtte om een ​​alternatief te bieden voor BankAmericard-kaarten.

Het originele logo van het bedrijf verscheen aan het begin van haar carrière en is nooit drastisch veranderd: het is altijd gebleven zoals het er nu uitziet. De veranderingen gingen over minimale aanpassingen en verbeteringen vanwege de tijdsbesteding. Bijvoorbeeld voor adaptieve visualisatie op elektronische media of bij het wijzigen van het ontwerp van een bankpas.

1966 — 1979

Master Charge Logo 1966-1979

De geschiedenis van het embleem hangt nauw samen met de evolutie van de bank. Het weerspiegelt alle iconische concepten waar hij zich aan houdt. Om de kruispunten van belangen van twee kanten van hetzelfde proces te laten zien, gebruikte de administratie een Venn-diagram.

Dit is hoe het eerste teken verscheen, dat is gestileerd als een visueel bewijs van het idee van de noodzaak van samenwerking, aangezien het wederzijds voordelig is. Twee gelijke cirkels worden als basis genomen — rood en oranje. Ze worden door een vierde deel over elkaar heen gelegd en tonen de mogelijkheid van overlapping van verschillende belangen.

Boven de elkaar kruisende cirkels stond de toenmalige bedrijfsnaam in kleine letters. Daaronder stond de uitdrukking «The Interbank Card» in hoofdletters. En in de rechter benedenhoek was er een kleine «i» — het Interbank-pictogram in een zwarte cirkel.

1979 — 1990

MasterCard Logo 1979-1990

In december 1979 kreeg het bedrijf de naam MasterCard. Als gevolg hiervan verscheen er een nieuwe naam voor de financiële instelling op het logo. Het vorige beeld werd niet weggegooid omdat het perfect de progressiviteit, energie en dynamiek van bankactiviteiten weerspiegelde.

1990 — 1996

MasterCard Logo 1990-1996

In april 1990 werd het embleem licht gewijzigd. In plaats van oranje verscheen geel en de rand van elkaar snijdende cirkels was gearceerd met horizontale strepen. Dankzij dit ontwerp konden we afstand nemen van het Venn-diagram en ons nog meer richten op de nauwe relatie tussen de partijen. De titel in het midden is cursief geschreven met een lichte helling.

1996 — 2016

MasterCard Logo 1996-2016

De ontwikkelaars concentreerden zich op de gele cirkel en intensiveerden de kleur. Ze verminderden ook het aantal kruisende strepen in het midden. Dit maakte het logo minimalistisch en sober. Een andere herziening raakte het woord «MasterCard»: het kreeg smalle zwarte schaduwen aan de rechterkant en werd volumineuzer.

Halverwege de vorige periode verscheen ook een bedrijfsversie van het embleem, die tien jaar parallel werd gebruikt. Het bestond uit hetzelfde logo, maar had ook een derde cirkel — iets groter dan de eerste twee. Dankzij de transparantie bedekte het niet wat zich eronder bevindt, waardoor een 3D-effect ontstaat. Onder het grafische bord stond de zin «MasterCard Worldwide», verdeeld over twee niveaus: het woord in de bovenste rij is vetgedrukt zwart, onderaan dun.

2016 — 2020

Mastercard Logo 2016-2020

Vanaf juli 2016 heeft de financiële onderneming de spelling van haar naam gewijzigd: nu wordt de versie met een kleine «c» en niet met een hoofdletter: «Mastercard» als relevant beschouwd. De veranderingen in het logo van die tijd waren dramatisch, wat voor het eerst in 20 jaar gebeurde. De tekst uit de cirkels verdween en ze kregen zelf hun oorspronkelijke vorm — in de vorm van een venndiagram, net als vóór 1990.

De naam van het bedrijf staat buiten het grafische symbool en staat onderaan. Het is geschreven in kleine letters. De gele kleur is versterkt en dichter bij oranje. Dit is duidelijk zichtbaar in het midden van het snijpunt van de twee elementen. Deze optie is relevant voor alle submerken van het bedrijf. Alleen de inscriptie «mastercard» zal in juli 2020 uit het logo verdwijnen.

2019 — heden

Mastercard Logo 2019-vandaag

Begin 2019 werd ook het logo voor fysieke kaarten en e-wallets, maar ook voor labels, stickers en marketingmateriaal, gewijzigd. Op 7 januari werd het woord “Mastercard” eruit verwijderd. In alle andere details komt het overeen met de 2016-versie.

Logo lettertype en kleuren

Mastercard Logo

De huidige versie bestaat sinds 1966 — sinds de oprichting van de financiële vereniging — en is nooit veranderd. Eventuele ingrepen betroffen slechts kleine correcties, dus al die tijd staan ​​er twee gekleurde cirkels op het logo die elkaar gedeeltelijk overlappen.

Logo Mastercard

Het embleem gebruikt het lettertype van de FF Mark-familie. Dit zijn de minimalistische en schone schreefloze lettertypen Std Premium en Helios Antique Semi Bold. De kleur van het logo is, net als de vorm, ook standaard: het is een combinatie van rood en geel (voorheen oranje). De letters waren altijd wit.

Waar staat het Mastercard-logo voor?

Volgens één versie vertegenwoordigen de twee cirkels in het Mastercard-logo de relatie tussen de handelsbelangen van Oosterse en Westerse landen. In deze context symboliseert het gouden element de rijzende zon van het Westen, waar zich grote kansen voordoen, en de rode cirkel is een verwijzing naar de vlag van Japan. Dat wil zeggen, het embleem laat zien hoe het betalingssysteem de twee delen van de wereld verenigt. Het is qua vorm vergelijkbaar met het Venn-diagram.

Wat is het lettertype van het Mastercard-logo?

Vanaf 1979 gebruikte het Mastercard-logo ITC Avant Garde Gothic. In 1990 werd het vervangen door cursief met gewijzigde glyphs. En in 2016 werd een nieuw woordmerk geïntroduceerd, geschreven in het geometrische FF Mark schreefloos lettertype. De letters herhaalden de vorm van de twee cirkels van het grafische symbool. Uiteindelijk werd in 2019 de merknaam verwijderd.

Wat betekent het Mastercard-logo?

Het Mastercard-logo staat voor dualiteit die een gemeenschappelijke basis vindt. De twee cirkels kunnen Oost en West zijn, of een klant en een creditcard, terwijl het gemeenschappelijke gebied van geometrische vormen interactie symboliseert. Het beeld is opgebouwd volgens het Venn-diagramprincipe.