YouTube Logo

  YouTube Logo

  YouTube is een meertalige video-hostingservice uit de VS. Het verscheen in 2005 op initiatief van voormalige medewerkers van het PayPal-betalingssysteem: Jawed Karim, Steven Shih Chen en Chad Meredith Hurley. Sinds november 2006 eigendom van de internetgigant Google.

  Betekenis en geschiedenis

  YouTube Logo Geschiedenis

  De naam en het logo van YouTube bedachten Hurley, een bekende Silicon Valley-ondernemer, auteur van het originele PayPal-pictogram en grafisch ontwerper die een diploma in beeldende kunst behaalde. Hij was uitvoerend directeur van YouTube, maar nam de volledige verantwoordelijkheid voor het merkimago. En op een gegeven moment confronteerde hij zijn vrienden eenvoudig met het feit: dit is het embleem van een nieuwe webservice. De beslissing werd unaniem genomen en werd niet besproken.

  De kunstenaar, die het beroemde icoon schilderde, gaf toe dat zijn belangrijkste inspiratiebron Walt Disney is. Misschien heeft Hurley daarom op een interessante manier de betekenis van het YouTube-pictogram kunnen overbrengen. “Tube” is immers niets anders dan de slangnaam van CRT-televisies met vacuümbuizen. En de grote rode rechthoek waarop dit woord is geschreven, vertegenwoordigt het scherm van zo’n apparaat met elektronenstraalverlichting.

  Het ontwerp van het helderste element veranderde echter vaak. In 2005 werd de nadruk gelegd op de volumeverloop. In 2011 werd een ronde rechthoek bordeaux en effen, hoewel het driedimensionale effect bleef bestaan. In 2013 veranderde de kleur in rood. Er waren geen andere updates op het gebied van visuele merkidentificatie: YouTube hield vast aan de klassieke stijl, die deel uitmaakte van zijn marketingstrategie.

  2005 – 2011

  YouTube Logo 2005-2011

  Het debuutlogo bestaat uit twee delen: afbeeldingen en tekst. Het is samengesteld uit de naam van de internetdienst, die is verdeeld in twee fragmenten. De eerste is het zwarte opschrift ‘Jij’, gemaakt in langwerpige groteske letters. De tweede is “Tube”, geschreven in wit en geplaatst in een grote rode rechthoek met een verloopovergang naar een donker palet.

  2011 – 2013

  YouTube Logo 2011-2013

  De oorspronkelijke versie is opgeslagen, maar de wijzigingen hebben invloed op het kleurenschema. Zo is de rechthoek nu bordeauxrood en is er onderaan het woord ‘Tube’ een grijze nevel verschenen die het midden van de letters bereikt.

  2013 – 2015

  YouTube Logo 2013-2015

  In 2013 werd het embleem opnieuw ontworpen, waardoor het rechthoekige icoon rechts een scharlaken kleur kreeg met onderaan een licht verloop. Het opschrift “You”, aan de linkerkant, is gitzwart geworden.

  2015 – 2017

  YouTube Logo 2015-2017

  Na de volgende herziening van het logo is het palet weer veranderd. In deze versie werd de black-out onderaan de rechthoek verwijderd en kreeg hij een pure rode kleur zonder kleurovergangen.

  2017 – heden

  YouTube Logo 2017-vandaag

  In 2017 heeft het management het logo opnieuw ontworpen, waardoor het imago radicaal is veranderd. In de huidige versie wordt de uitdrukking “YouTube” samen met de toewijzing van hoofdletters geschreven. Ervoor staat een rode rechthoekige knop met een witte driehoek in het midden – dit is de aanduiding voor het starten van een video om te bekijken. De stijl van de inscriptie bleef hetzelfde: de enige wijziging betrof de uitsparing bij de letter “Y”, die langer werd.

  Logo lettertype en kleuren

  YouTube Logo

  In 2012 besloten ondernemers dat de CRT op het logo niet de essentie van ’s werelds grootste videohosting weergeeft. Bovendien zouden ze nieuwe functies en toepassingen in hun webservice introduceren die niet geassocieerd waren met de technologie van de vorige eeuw. Het was een evolutie en heeft alle delen van YouTube geraakt.

  Christopher Bettig, hoofd van de kunstafdeling, suggereerde dat mensen de ware betekenis van het woord “Tube” niet eens beseffen en niet begrijpen waarom het in een rechthoek staat. Daarom werd besloten het rode tv-scherm te verwijderen en de focus te verschuiven van “Tube” naar het pictogram voor het afspelen van video. Dus vond het grootste herontwerp in de geschiedenis van het bedrijf plaats.

  De veranderingen waren echter alleen ‘cosmetisch’. Eigenaars durfden geen volledige transformatie door te voeren, zodat YouTube zijn erkenning niet verloor. Ze benadrukten een soepele overgang van een website naar een familie van multi-platformapplicaties: YouTube Kids, Music, TV, Red en Gaming. Dankzij het universele ontwerp kon het nieuwe logo al deze diensten combineren.

  Logo YouTube

  Aanvankelijk experimenteerden Bettig en zijn team met één Y-pictogram. Maar toen realiseerden ze zich dat dit een verliezende optie was en besloten ze het nog gemakkelijker te doen: bewaar het oude bijschrift door er een rode afspeelknop aan toe te voegen, die zich in het midden van elke video bevindt en nauw verbonden is met YouTube.

  Bovendien hebben de ontwikkelaars het lettertype en het kleurenschema gewijzigd. Ze ontwierpen hun eigen lettertype op basis van de stijlen van klassieke tv en het VHS-tijdperk. Ze zijn erin geslaagd de geschiedenis van de oorspronkelijke typografie te behouden en tegelijkertijd een modernere uitstraling te geven.

  Ontwerpers wilden het logo verbinden met de video, dus stopten ze bij de schaduw van rood # FF0000, dat wordt weergegeven in RGB. De omgekeerde driehoek binnen de knop is wit. Wat betreft de kleur van de inscriptie, er zijn twee opties: wit (#FFFFFF) of zwart (# 282828). De eerste wordt op een donkere achtergrond gebruikt en de tweede op een lichte achtergrond.