Booking Logo

Booking.com Logo

De dienst Booking.com is een dochteronderneming van de reisorganisatie Booking Holdings. Het biedt accommodatie-zoek- en boekingsdiensten — van privéwoningen tot modehotels. Het is ook een platform voor de selectie van vervoersdiensten en vrijetijdsopties. Het platform staat open voor het plaatsen van privé- en bedrijfsadvertenties van zowel individuele ondernemers als verschillende bedrijven. In totaal heeft de site ongeveer 30 miljoen informatieve berichten in 43 talen van de wereld. De plaats van herkomst van het online bureau is Amersfoort in de provincie Utrecht. De stad waar het hoofdkantoor nu is gevestigd is Amsterdam (Nederland).

Betekenis en geschiedenis

Booking.com Logo Geschiedenis

Dit reisplatform is het resultaat van de fusie van verschillende online diensten. Een daarvan is bookings.nl, in 1996 geopend door Geert-Jan Bruinsma. De tweede is Bookings Online, dat opereerde op het .org-domein (gemaakt door Bas Lemmens, Marijn Muyser, Sicco en Alec Behrens). Sindsdien zijn de naam, het logo en de URL gewijzigd in Booking.com.

Het begon allemaal met het feit dat Bruinsma een advertentie in een lokale Nederlandse krant moest plaatsen, maar die werd niet geaccepteerd. De reden is het ontbreken van een telefoonnummer, omdat advertenties met een link naar websites nog niet zijn geaccepteerd. Toen kwam hij op het idee om zijn eigen bron te creëren waar hij kon adverteren met een toeristische oriëntatie.

In 2005 werd het internetplatform gekocht door Priceline Group, dat later zijn naam veranderde in Booking Holdings. Later begon ze een samenwerking met het Europese online boekingsbedrijf ActiveHotels.com. Door deze integratie kon de service financiële problemen oplossen, waarbij van verliezen naar winst werd gegaan. Als gevolg hiervan werd Active Hotels Booking.com, en deze aankoop werd uitgeroepen tot de beste ter wereld — zo winstgevend was de combinatie van de twee diensten in de digitale toerismemarkt.

Zolang het moederbedrijf verbinding maakte en concurrerende diensten kocht, veranderde ook het logo. Maar niet drastisch: de updates vonden plaats met minimale tussenkomst, want de naam bleef hetzelfde. Er waren in totaal zes emblemen.

1996 — 2000s

Bookings.nl Logo 1996-2000

Aangezien dit een internetplatform is dat gerelateerd is aan advertenties, was ook de bijbehorende logo-tekst nodig. Het is eenvoudig, ongecompliceerd en geeft niet alleen de naam maar ook het webadres van de dienst weer. De letters in het woord «bookings.nl» zijn vet, breed, donkerzwart en allemaal in hoofdletters.

jaren 2000 — 2005

Bookings Logo 2000-2005

Tijdens deze periode hebben de ontwerpers de aanduiding van de domeinzone verwijderd en alleen het opschrift «boekingen» achtergelaten.

2005 — 2006

Bookings Logo 2005-2006

In 2005 verscheen voor het eerst een andere schrijfstijl. De ontwikkelaars hebben de naar binnen gebogen slag van de «G» verwijderd, de rondingen bij de «S» gladgestreken en de locatie van het onderbeen van de «K» gewijzigd. De letters werden nog vetter en zwarter gemaakt.

2006 — 2012

Booking.com Logo 2006-2012

Met de verhuizing naar het .com domein werd een nieuw logo goedgekeurd, zonder de «S». Het verschilt in kleur, wat niet gezegd kan worden van alle andere versies. Het overheersende blauwe palet met verloopovergangen. Het webadres van het platform werd in neonblauw gemarkeerd.

2012 — heden

Booking.com Logo 2012-vandaag

Het belangrijkste dat de ontwerpers deden, was het stroomlijnen van de letters. Daarom ziet het logo er nu vriendelijker uit dan voorheen. Ze vervingen ook de hoofdletters door kleine letters, waardoor alleen de eerste «B» hetzelfde bleef. De ontwikkelaars verwijderden het verloop in het eerste deel van de titel en verzachtten de neonkleur in de tweede helft van de inscriptie.

Logo lettertype en kleuren

Booking Logo

De evolutie van het visuele identiteitsmerk van Booking.com is een geleidelijke verandering in het lettertype en de kleur ervan, omdat er geen andere elementen in zitten. Bovendien heeft het logo nooit een permanente achtergrond gehad — het was afhankelijk van de omgeving en was meestal neutraal wit. Omdat de zwarte letters er duidelijk op te zien zijn.

Het logo heeft een speciaal lettertype — individueel, een eerbetoon aan ons gemeenschappelijke huis, planeet Aarde. Het punt is dat de hoeken op de afgeschuinde plaatsen van de letters een helling hebben van 23,5 graden, wat overeenkomt met de natuurlijke helling van de aardas. Het aangepaste lettertype Booking Sans is gemaakt door Wieden + Kennedy Amsterdam en symboliseert reizen, verscheidenheid aan opties, enorm bereik van doelen. Het lijkt erg op Domestos Sans-Black en Conflict. Alle letters zijn schreefloos, afgerond met miniatuur snijranden en een helling van 23,5 graden in natuurlijke rondingen.

Logo Booking

Nu is de bedrijfskleur van de online site blauwe zee- en luchttinten. Voorheen werd uitsluitend zwart gebruikt.