Google Logo

  Google Logo

  Google is een Amerikaans bedrijf dat bestaat sinds 1998 en deel uitmaakt van Alphabet Inc. Ze legt zich toe op zoeken op internet, advertentietechnologie en cloud computing. Het belangrijkste product is een meertalige zoekmachine die snelle toegang biedt tot interessante informatie. Er zijn ook een aantal tools en services die geen verband houden met de zoekmachine: Google Glass-headset, Google Chrome OS en Android-besturingssystemen, Hangouts-messenger, Picasa grafische editor, Google Chrome-browser, Google+ sociaal netwerk en Gmail-webmail.

  Betekenis en geschiedenis

  Google Logo Geschiedenis

  Een grote bijdrage aan de ontwikkeling van het logo werd geleverd door Ruth Kedar, een kunstenaar en parttime professor aan de Leland Stanford Junior University, waar de makers van Google, Sergey Brin en Larry Page, studeerden. Het vertrouwde echter op een reeds bestaand concept van kleurontwerp en gaf de kleurrijke letters eenvoudig een nieuwe vorm, zodat de verdienste alleen ligt in de succesvolle interpretatie van het embleem.

  1995 – 1997

  BackRub Logo 1995-1997

  Het eerste logo weerspiegelt de oude naam van Google – BackRub. Het is gewijd aan de populaire praktijk om op dat moment backlinks te verkrijgen om het websiteverkeer te vergroten. Het woord is geschreven in vetgedrukte rode schreefloze letters. Het lettertype lijkt vaag op Impart Family en PF Fusion Sans Pro Black. In de volledige versie is er een gefotografeerde hand op de achtergrond die een plat oppervlak aanraakt dat eruitziet als een blote rug.

  1997 – 1998

  Google Logo 1997-1998

  Twee jaar later werd BackRub omgedoopt tot Google, wat tot uiting kwam in het logo. De nieuwe naam is afgeleid van de wiskundige term googol, dat wil zeggen het getal tien gevolgd door honderd nullen. Als resultaat van de rebranding verscheen een logo met veelkleurige stuiterende letters. De letters waren afgeplat en zagen er grappig uit, maar het kon iconisch worden. Het werd in de bètafase gebruikt toen Google alleen bestond als proefproject voor studenten van Leland Stanford Junior University.

  1998

  Google Logo 1998

  Google werd opgericht in 1998. In hetzelfde jaar werd een nieuw logo gemaakt met het Baskerville Bold-lettertype. De ontwerpers hebben het kleurenschema opnieuw bekeken en de letters groen gekleurd (hoofdletter “G” en “l”), rood (eerste “o” en “e”), geel (tweede “o”) en blauw (kleine letter “g”). Het gerucht gaat dat dit logo is gemodelleerd in het GIMP-programma. De vraag wie de maker is, blijft open: sommige bronnen beweren dat het Sergey Brin is, anderen schrijven het auteurschap toe aan Larry Page.

  1998 – 1999

  Google Logo 1998-1999

  Het eerste embleem, aangenomen in september 1998, duurde niet lang. Al in oktober werd het vervangen door een gemoderniseerde versie met een blauwe hoofdletter “G” en een uitroepteken aan het einde van het woord. Verloopovergangen en schaduwen zijn meer uitgesproken, waardoor de letters driedimensionaal lijken. Het uitroepteken was waarschijnlijk bedoeld om het Google-logo op het Yahoo! -symbool te laten lijken, omdat deze bedrijven op alles concurreerden, inclusief de huisstijl.

  1999 – 2010

  Google Logo 1999-2010

  In mei 1999 verscheen een ander logo – dit keer met een 3D-ontwerp. Het werd gebruikt als het officiële Google-symbool tot mei 2010. Het werd ontwikkeld door Ruth Kedar, die Sergey Brin en Larry Page ontmoetten via een gemeenschappelijke vriend. Ze bood verschillende versies aan met Adobe Garamond- en Catull-lettertypen, vergrootglas, verstrengelde o’s en ingewikkelde vormen met meerdere componenten. Maar de eigenaren van het bedrijf hebben gekozen voor een minimalistische versie, dichter bij het origineel.

  1999 – 2013

  Google Logo 1999-2013

  Van mei 1999 tot september 2013 werd een vereenvoudigd embleem met tweedimensionale letters zonder het leesteken “!” Gebruikt. De ontwerpers kozen voor een nieuw lettertype Catull BQ, gemaakt in 1982 door kunstenaar Gustav Jager voor de Berthold Type Foundry. Het lettertype onderscheidde zich door schuine elementen van letters en gekrulde schreven, gestileerd in antieke stijl.

  2010 – 2013

  Google Logo 2010-2013

  In 2010 werd het door Ruth Kedar voorgestelde ontwerp opnieuw ontworpen. Het lettertype bleef hetzelfde – alleen de details werden gewijzigd. De uitgesproken schaduwen verdwenen, de intensiteit van de gradiënt nam af, de gele “o” kreeg een oranje tint.

  2013 – 2015

  Google Logo 2013-2015

  De volgende logo-update vond plaats in oktober 2013. De ontwikkelaars maakten de inscriptie tweedimensionaal en pasten de vorm van de schreven aan zodat ze niet zo scherp waren als voorheen. Aangenomen werd dat een dergelijke merknaam harmonieus zou moeten passen bij de recent verschenen Google-services en tegelijkertijd moet worden gecombineerd met de stijl van Material Design.

  2015 – heden

  Google Logo 2015-vandaag

  In 2015 introduceerde het bedrijf een vereenvoudigd logo. De schreven zijn verdwenen, de tinten zijn meer verzadigd. Deze versie is ontwikkeld door een heel team van grafische artiesten die hebben meegewerkt aan een sprint van een week.

  Logo lettertype en kleuren

  Google Logo

  Google heeft een mini-embleem in de vorm van een hoofdletter “G”. Het bestaat uit verschillende kleursegmenten: blauw, groen, geel en rood. De regenboogletter wordt gebruikt als pictogram voor een gesproken zoekservice, als favicon voor webbronnen en als pictogram voor een mobiele applicatie.

  Logo Google

  Tot 2015 had het logo verschillende aanpassingen aan het Catull-lettertype. Na het definitieve herontwerp werd een nieuw lettertype, Product Sans, geïntroduceerd. De “e” heeft een afgeschuinde lijn als symbool van het niet-standaardteken van het bedrijf. De kleur van de inscriptie is niet uniform, pakkend: de letters zijn geverfd in felle tinten rood, groen, blauw en geel, die contrasteren met elkaar en sterk worden geassocieerd met Google-producten.