Google Logo

Google Logo

Google is een Amerikaans bedrijf dat bestaat sinds 1998 en deel uitmaakt van Alphabet Inc. Ze legt zich toe op zoeken op internet, advertentietechnologie en cloud computing. Het belangrijkste product is een meertalige zoekmachine die snelle toegang biedt tot interessante informatie. Er zijn ook een aantal tools en services die geen verband houden met de zoekmachine: Google Glass-headset, Google Chrome OS en Android-besturingssystemen, Hangouts-messenger, Picasa grafische editor, Google Chrome-browser, Google+ sociaal netwerk en Gmail-webmail.

Betekenis en geschiedenis

Google Logo Geschiedenis

Wat is Google?

Het is een Amerikaans bedrijf van internationaal niveau, een digitale reus met veel programma’s en handige tools die helpen om comfortabel te navigeren in de virtuele ruimte. Ze is gespecialiseerd in internetzoekmachines, cloud computing, innovatieve programma’s, advertentietechnologieën. Het bedrijf werd in 1998 opgericht door software-ondernemers Edward Page en Sergey Brin.

Een grote bijdrage aan de ontwikkeling van het logo werd geleverd door Ruth Kedar, een kunstenaar en parttime professor aan de Leland Stanford Junior University, waar de makers van Google, Sergey Brin en Larry Page, studeerden. Het vertrouwde echter op een reeds bestaand concept van kleurontwerp en gaf de kleurrijke letters eenvoudig een nieuwe vorm, zodat de verdienste alleen ligt in de succesvolle interpretatie van het embleem.

1995 — 1997

BackRub Logo 1995-1997

Het eerste logo weerspiegelt de oude naam van Google — BackRub. Het is gewijd aan de populaire praktijk om op dat moment backlinks te verkrijgen om het websiteverkeer te vergroten. Het woord is geschreven in vetgedrukte rode schreefloze letters. Het lettertype lijkt vaag op Impart Family en PF Fusion Sans Pro Black. In de volledige versie is er een gefotografeerde hand op de achtergrond die een plat oppervlak aanraakt dat eruitziet als een blote rug.

1997 — 1998

Google Logo 1997-1998

Twee jaar later werd BackRub omgedoopt tot Google, wat tot uiting kwam in het logo. De nieuwe naam is afgeleid van de wiskundige term googol, dat wil zeggen het getal tien gevolgd door honderd nullen. Als resultaat van de rebranding verscheen een logo met veelkleurige stuiterende letters. De letters waren afgeplat en zagen er grappig uit, maar het kon iconisch worden. Het werd in de bètafase gebruikt toen Google alleen bestond als proefproject voor studenten van Leland Stanford Junior University.

1998

Google Logo 1998

Google werd opgericht in 1998. In hetzelfde jaar werd een nieuw logo gemaakt met het Baskerville Bold-lettertype. De ontwerpers hebben het kleurenschema opnieuw bekeken en de letters groen gekleurd (hoofdletter «G» en «l»), rood (eerste «o» en «e»), geel (tweede «o») en blauw (kleine letter «g»). Het gerucht gaat dat dit logo is gemodelleerd in het GIMP-programma. De vraag wie de maker is, blijft open: sommige bronnen beweren dat het Sergey Brin is, anderen schrijven het auteurschap toe aan Larry Page.

1998 — 1999

Google Logo 1998-1999

Het eerste embleem, aangenomen in september 1998, duurde niet lang. Al in oktober werd het vervangen door een gemoderniseerde versie met een blauwe hoofdletter «G» en een uitroepteken aan het einde van het woord. Verloopovergangen en schaduwen zijn meer uitgesproken, waardoor de letters driedimensionaal lijken. Het uitroepteken was waarschijnlijk bedoeld om het Google-logo op het Yahoo! -symbool te laten lijken, omdat deze bedrijven op alles concurreerden, inclusief de huisstijl.

1999 — 2010

Google Logo 1999-2010

In mei 1999 verscheen een ander logo — dit keer met een 3D-ontwerp. Het werd gebruikt als het officiële Google-symbool tot mei 2010. Het werd ontwikkeld door Ruth Kedar, die Sergey Brin en Larry Page ontmoetten via een gemeenschappelijke vriend. Ze bood verschillende versies aan met Adobe Garamond- en Catull-lettertypen, vergrootglas, verstrengelde o’s en ingewikkelde vormen met meerdere componenten. Maar de eigenaren van het bedrijf hebben gekozen voor een minimalistische versie, dichter bij het origineel.

1999 — 2013

Google Logo 1999-2013

Van mei 1999 tot september 2013 werd een vereenvoudigd embleem met tweedimensionale letters zonder het leesteken «!» Gebruikt. De ontwerpers kozen voor een nieuw lettertype Catull BQ, gemaakt in 1982 door kunstenaar Gustav Jager voor de Berthold Type Foundry. Het lettertype onderscheidde zich door schuine elementen van letters en gekrulde schreven, gestileerd in antieke stijl.

2010 — 2013

Google Logo 2010-2013

In 2010 werd het door Ruth Kedar voorgestelde ontwerp opnieuw ontworpen. Het lettertype bleef hetzelfde — alleen de details werden gewijzigd. De uitgesproken schaduwen verdwenen, de intensiteit van de gradiënt nam af, de gele «o» kreeg een oranje tint.

2013 — 2015

Google Logo 2013-2015

De volgende logo-update vond plaats in oktober 2013. De ontwikkelaars maakten de inscriptie tweedimensionaal en pasten de vorm van de schreven aan zodat ze niet zo scherp waren als voorheen. Aangenomen werd dat een dergelijke merknaam harmonieus zou moeten passen bij de recent verschenen Google-services en tegelijkertijd moet worden gecombineerd met de stijl van Material Design.

2015 — heden

Google Logo 2015-vandaag

In 2015 introduceerde het bedrijf een vereenvoudigd logo. De schreven zijn verdwenen, de tinten zijn meer verzadigd. Deze versie is ontwikkeld door een heel team van grafische artiesten die hebben meegewerkt aan een sprint van een week.

Logo lettertype en kleuren

Google Logo

Google heeft een mini-embleem in de vorm van een hoofdletter «G». Het bestaat uit verschillende kleursegmenten: blauw, groen, geel en rood. De regenboogletter wordt gebruikt als pictogram voor een gesproken zoekservice, als favicon voor webbronnen en als pictogram voor een mobiele applicatie.

Logo Google

Tot 2015 had het logo verschillende aanpassingen aan het Catull-lettertype. Na het definitieve herontwerp werd een nieuw lettertype, Product Sans, geïntroduceerd. De «e» heeft een afgeschuinde lijn als symbool van het niet-standaardteken van het bedrijf. De kleur van de inscriptie is niet uniform, pakkend: de letters zijn geverfd in felle tinten rood, groen, blauw en geel, die contrasteren met elkaar en sterk worden geassocieerd met Google-producten.

Wat is er speciaal aan het Google-logo?

Het algemene verschil tussen het logo van dit bedrijf en de emblemen van andere bedrijven is de combinatie van verschillende felle kleuren. Deze omvatten blauw, groen, geel en rood, die te vinden zijn in alle servicemerken in de Google-familie. Het wordt ook gekenmerkt door het geometrische karakter van de letters: in de moderne versie wordt het lettertype Product Sans naar eigen ontwerp gebruikt (sinds 2015).

Wat symboliseert het Google-logo?

Het Google-logo symboliseert de wiskundige term googol - het getal 10 gevolgd door honderd nullen. Dit is het werkelijke aantal dat door de oprichters van het internetbedrijf wordt gebruikt om de immense kracht van hun zoekmachine uit te drukken. Ze benadrukten deze relatie door twee o's naast elkaar te plaatsen, die de vorm hebben van nullen.

Waarom is het Google-logo het beste?

Het grafische Google-logo wordt als het beste beschouwd, omdat de cirkel van het pictogram met de eerste letter van de naam van de Amerikaanse internetgigant perfect gelijk is. En hoewel de lege opening in de G de integriteit van de brede ring schendt, maakt het het logo niet disharmonisch, omdat er in het midden een rechthoek is die een enorme C van wit vormt in de negatieve ruimte.

Hoe heet het Google-logo?

Het wordt Google Doodles genoemd vanwege speciale wijzigingen die met een specifiek tijdsinterval zijn toegepast. Deze optie wordt gebruikt op feestdagen, jubilea van beroemde persoonlijkheden die hebben bijgedragen aan de wereldwijde ontwikkeling, op bijzonder belangrijke data en bij evenementen op planetaire schaal. Het aangepaste logo verschijnt op de homepages.