Yapı Kredi Logo

Yapı Kredi Logo

Yapı Kredi is altijd een leider in alles geweest. Dit is de eerste particuliere bank in Turkije die als eerste winstgevende spaarrekeningen introduceerde, zijn kantoren voorzag van computers, een eigen online applicatie lanceerde en zijn dienstenaanbod uitbreidde met autoleningen en telefonisch bankieren. Het werd in 1944 opgericht door de zakenman Kazım Taşkent en in de jaren tachtig. werd onderdeel van Çukurova Holding. In 2006 fuseerde Yapı Kredi met Koçbank als een nieuw moederbedrijf, Koç Holding.

Betekenis en geschiedenis

Yapı Kredi Logo Geschiedenis

Yapı Kredi Bank heeft een eerlijke naam verdiend, omdat hij het was die de inwoners van Turkije voor het eerst kennis liet maken met creditcards. Gezien dit feit besloten de leiders van de Koç-groep om zijn legendarische naam te behouden als een belangrijk en herkenbaar onderdeel van de branding. In plaats daarvan veranderden ze de huisstijl radicaal, wat een storm van wrok veroorzaakte bij vaste klanten.

1944 — 2006

Yapı Kredi Logo 1944-2006

De ooievaarsfiguur wordt sinds 1944 gebruikt op het Yapı Kredi-logo. De keuze van het logo voor de financiële instelling werd beïnvloed door de resultaten van een studie uitgevoerd in Anatolië. Zoals blijkt uit een onderzoek onder inwoners van het Aziatische deel van Turkije, wilden mensen deze langbenige vogel zien als de belangrijkste mascotte van de bank.

De ooievaar is een symbool van het hele Yapı Kredi-tijdperk. Eerder werd het afgebeeld in een realistische stijl en het meest voorkomende motief was de constructie van het nest. En pas in 1977 kreeg de tekening een moderne uitstraling. Het verbeterde ontwerp was dichter bij de abstractie: de vogel zag eruit als een complexe figuur van rode strepen. Een naar boven uitstekende lijn markeerde het hoofd, nog drie — de vleugel en de kleine driehoek onderaan was de staart.

Het grafische element was aan alle kanten omgeven door inscripties. Links stond het eerste woord van de naam van de bank, rechts het tweede. De slogan «hizmette sınır yoktur» stond op de onderste regel. De zin is geschreven in de letters van het Turkse alfabet en staat tussen aanhalingstekens. Ze benadrukte de verantwoordelijkheid van Yapı Kredi voor het land.

2006 — heden

Yapı Kredi Logo 2006-vandaag

Eind september 2005 verwierf Koç Holding meer dan de helft van de aandelen van Yapı Kredi en droeg ze over aan Koçbank. Sindsdien verschijnen de logo’s van de twee organisaties samen in televisiereclame. Het fusieproces werd in 2006 voltooid. Als gevolg hiervan verloor Koçbank zijn naam, maar behield het oude symbool in de vorm van een ramskop met gedraaide hoorns.

Dus de iconische ooievaar «met pensioen». Zijn plaats werd ingenomen door een heel ander embleem, dat nu in grijs is afgebeeld. Ook de stijl van de belettering is veranderd: de ontwerpers hebben het lettertype van het Koç-logo als basis genomen. Ze combineerden ook de naam Yapı Kredi, verwijderden de spatie tussen de twee woorden, en veranderden de hoofdletters, zodat alle letters behalve «Y» en «K» kleine letters waren.

Logo lettertype en kleuren

Yapi Kredi Logo

De ooievaar, al 62 jaar de mascotte van de bank, symboliseerde huis en gezin. Deze vragen baarden Kazım Taşkent, wiens oudste zoon op tragische wijze stierf, zorgen. Hij wilde dat Yapı Kredi elke Turkse burger zou helpen bij het verwerven van een eigen woning. En de vogel die kinderen bracht, moest een voorbode zijn van gezinsgeluk.

De ooievaarfiguur op het logo betekende ontwikkeling en nestelen. Op zijn beurt was het hoofd van de ram verstoken van dynamiek. Ze heeft altijd de waarden van de bedrijfscultuur uitgedrukt en slechts één ding gesymboliseerd: de kracht van Koç Holding. De gehoornde kop verbindt Yapı Kredi nu met het moederbedrijf op het niveau van visuele identiteit.

Logo Yapi Kredi

Na het herontwerp veranderde niet alleen de tekening, maar ook de stijl van de letters. Door de eenwording van de woorden «YapıKredi», het gebruik van kleine letters in plaats van hoofdletters en het verdwijnen van de slogan, kwam het logo zo dicht mogelijk bij de merknaam Koçbank. Het nieuwe lettertype doet denken aan Balboa Bold, uitgebracht in 2001 door Parkinson Type Design. Het combineert elementen van oude en moderne grotesken. Zijn voorgangers waren ATF Headline Gothic, Banner en Newsweek # 9.

De witte kop van de ram is omgeven door een lichtgrijze omtrek (# C5C4C9). Zo staat ze in contrast met de rode ooievaar als een symbool van hoge status. De letters blijven blauw, maar de tint is veranderd. Voorheen was deze kleur dichter bij Blauw (pigment) (# 2E3092), en nu is hij veel donkerder (# 174984).