WWF Logo

World Wide Fund for Nature LogoWWF is het Wereld Natuur Fonds, opgericht in april 1961 om de biodiversiteit op aarde te behouden. Het kwam tot stand dankzij het team van enthousiastelingen dat de overeenkomst van het Morges Manifesto heeft ondertekend. De initiatiefgroep omvat Julian Huxley, Max Nicholson, Peter Scott, Guy Monfort. Het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in de stad Gland (Zwitserland).

Betekenis en geschiedenis

WWF Logo Geschiedenis

Direct na de oprichting van de stichting koos de directie voor het symbool. Een zeldzaam dier werd voorgesteld voor de rol van de mascotte. Het weerspiegelt perfect het hoofddoel van de organisatie — het beschermen van dieren in het wild die met leven en uitsterven worden bedreigd. Het prototype van het bord was een echt dier — een panda genaamd Chi-Chi, die in 1961 de London Zoo binnenkwam. Zijn silhouet is het enige logo van het liefdadigheidsbedrijf. In de loop der jaren heeft het embleem verschillende veranderingen ondergaan.

1961

World Wildlife Fund Logo 1961

De openingsversie is voorzien van een handgetekende panda. De stijl is schematisch, omlijnd, zoals een dier al met uitsterven bezig is, dus het werd haastig op papier geschetst terwijl het nog zichtbaar is. Een schattige panda wordt in een cirkel genomen, alsof hij omringd is door zorg.

1961 — 1970

World Wildlife Fund Logo 1961-1970

In hetzelfde jaar presenteerden de ontwerpers de tweede versie van het logo. Ze vergrootten de foto, gaven hem details en verwijderden de cirkel.

1970 — 1986

World Wildlife Fund WWF Logo 1970-1986

In 1970 werd de naam van de organisatie gewijzigd: de kwalificatie “voor de natuur” werd toegevoegd aan het “Wereldwijde Fonds”. In dit opzicht is het logo opnieuw ontworpen. De panda heeft droevige ogen en kijkt rechtstreeks naar de mensen om hem heen. De klauwen van het dier werden verwijderd om de hulpeloosheid en weerloosheid te benadrukken.

1986 — 2000

World Wide Fund for Nature Logo 1986-2000

Het dier werd afgebeeld als staande op vier poten, en onder de tekening stond de afkorting van de liefdadigheidsstichting — “WWF”. De ogen zijn niet zichtbaar: de kunstenaars lieten alleen karakteristieke zwarte vlekken achter.

2000 — heden

World Wide Fund for Nature Logo 2000-vandaag

De afgekorte naam van de organisatie is in een ander lettertype aan de bestaande afbeelding toegevoegd.

Logo lettertype en kleuren

World Wide Fund for Nature Logo

Sinds de lancering van het project is de panda de enige afbeelding op het logo. Het werd voorgesteld door Peter Scott. Hij gaf toe dat hij voor dit dier koos vanwege de zwart-witte vlekken om de printkosten te drukken.

De tekst verscheen voor het eerst op het WWF-embleem in 1986. Het was een klassiek lettertype met scherpe hoofdletters en schreven. De huidige versie gebruikt een vloeiend lettertype dat doet denken aan de Zar Brush Gothic Regular. Het palet is altijd hetzelfde gebleven: het vertegenwoordigt de natuurlijke zwart-witte kleur van de panda.