Auchan Logo

Auchan LogoAuchan is de grootste holdinggroep met directe aanwezigheid in het grootste deel van de wereld. Het is een samensmelting van drie structuren met dezelfde naam onder één merknaam: Retail International (exploiteert internationale detailhandel), Ceetrus (exploiteert winkelcentra) en Oney (biedt financiële diensten aan). Het bedrijf werd in 1961 opgericht door ondernemer Gerard Mulliez in het Franse Roubaix en is nog steeds een particuliere organisatie die eigendom is van de familie van de oprichter. Tegenwoordig is het hoofdkantoor gevestigd in Croix (Frankrijk).

Betekenis en geschiedenis

Auchan Logo Geschiedenis

Na een ontmoeting met de eigenaren van de winkelketens Carrefour en Leclerc, besloot de tweede generatie zakenman Gerard Mulliez om een ​​grote handelaar te worden en zijn eigen winkel op te zetten met een soortgelijk bedrijfsplan. Na enig nadenken en voorbereiding opende hij het in het Phildar-gebouw — in de voormalige fabriek van zijn vader in de Hauts-Champs-wijk van Roubaix. De totale oppervlakte was 600 vierkante meter. Later (in de jaren tachtig) moest het commerciële verkooppunt echter worden gesloten vanwege hevige concurrentie.

In de zomer van 1967 kreeg Auchan zijn eerste hypermarkt. Het bevond zich in de stad Roncq en had een oppervlakte van 3500 vierkante meter. En het eerste winkelcentrum werd opgericht in Englos in de metropool Lille.

Het bedrijf werd geleidelijk groter en breidde zich uit over heel Frankrijk en zelfs Europa. Tegenwoordig zijn haar winkels in veel landen over de hele wereld gevestigd. Onder hen — Portugal, China, Hongarije, Spanje, Polen, Tadzjikistan, Italië, Verenigde Arabische Emiraten, Rusland, Oekraïne, Luxemburg, Roemenië.

De uitzondering vormen de Verenigde Staten, waar de Auchan-keten niet heeft kunnen concurreren. Begin 2003 kondigde ze de sluiting van twee winkels aan wegens gebrek aan winst. Op 6 januari werden beide punten tegelijk gesloten en na 15 jaar stopte het Franse bedrijf alle handelsactiviteiten in de Verenigde Staten, met de nadruk op de landen van Europa en Azië.

De naam Auchan, die later de basis werd van het bedrijfslogo, verscheen niet meteen. De eerste winkel heette Ochan. Maar vanwege het Japanse geluid is het veranderd naar de huidige versie. De oprichter wilde «A» gebruiken in plaats van «O», omdat dit de eerste letter van het alfabet is en de lijst in een willekeurige directory begint. Gedurende het hele bestaan ​​van het bedrijf had het vier emblemen.

1961 — 1983

Auchan Logo 1961-1983

Op het debuutlogo stond een grote «A» in een cirkel. Het was zo geschetst dat de bovenkant van de brief en de uitstekende uiteinden van de staaf werden afgesneden. Dit is een hint dat de winkel alle verwachtingen overtreft en veel groter is dan welk raamwerk dan ook. De randen van het pictogram zijn blauw, de letter is rood, de achtergrond is wit. Aan de rechterkant staat de volledige naam van de winkelketen, in hoofdletters. Het woord is ontworpen in een groteske stijl — het is soepel, soepel en daarom gemakkelijk te lezen.

1983 — 2015

Auchan Logo 1983-2015

Tijdens deze periode verscheen een radicaal ander embleem. Het stelt een rode en groene vogel voor met een lange staart die de middenbalk «A» vervangt. De rest van de letters zijn kleine letters, gedrukt, vetgedrukt, in de klassieke spelling. De gevederde is een roodborstje. Het is haar taak om te laten zien dat de winkel dicht bij de klanten staat en dat hij van hen houdt.

2015 — heden

Auchan Logo 2015-vandaag

In 2015 veranderden de kunstenaars de stijl van het schilderen van het roodborstje: ze maakten het leuker, mooier en gastvrijer. Ze staat nog steeds voor «A», ter vervanging van de dwarsbalk, maar haar lichaam is langwerpig geworden, met vloeiende overgangen van lijnen. De ogen, snavel, poten en staart van de vogel zijn groen, de rest van het verenkleed is rood, net als de inscriptie. De letters zijn lang en vetgedrukt, en de kleine letter «a» kreeg een geheel andere spelling. Het is rond, met een poot en geen bovenkap.

2018 — heden

Auchan Logo 2018-vandaag

Nu is er een andere versie van het embleem in gebruik, die in 2018 verscheen. Toen veranderde Auchan zijn slogan en besloot tegelijkertijd de identiteit enigszins te transformeren. Dit is hoe de rood-witte versie verscheen — een exacte kopie van de vorige versie.

Logo lettertype en kleuren

Auchan Logo

De evolutie van het logo van dit handelsnetwerk ontwikkelde zich gelijktijdig met zijn uitbreiding, maar bleef altijd in dezelfde stijl: het pictogram aan de linkerkant, de inscriptie aan de rechterkant. De naam is in kleine letters, met uitzondering van het debuutembleem, waar alle tekens in hoofdletters zijn. In 1983 verscheen een mascotte — een roodborstje, dat een symbool is van goede aard en verbondenheid met een persoon. Op twee emblemen is de vogel roodgroen, op één is hij helemaal rood. Sinds 2015 heeft ze soft features gekregen om het winkelnetwerk aantrekkelijk te maken in de ogen van potentiële klanten.

Logo Auchan

De winkelier koos voor het logo voor het lettertype Frutiger Pro 75. Het is een gekartelde versie van het lettertype met een ronde, vloeiende omtrek. Het voldoet aan de criteria van bruikbaarheid, leesbaarheid en vriendelijkheid. De auteur is ontwerper Adrian Frutiger. Het bedrijfspalet bestaat uit een combinatie van drie kleuren. In het bijzonder bevat het embleem rood (# e1001a), groen (# 00915b) en wit (# ffffff).