FedEx Logo

  FedEx Logo

  FedEx is een wereldwijd post-, koeriers- en logistiek bedrijf. Opgericht door ondernemer Frederick Wallace Smith. Het werkt sinds 1971. Gelegen in de stad Memphis, Tennessee (VS).

  Betekenis en geschiedenis

  FedEx Logo Geschiedenis

  Wat is FedEx?

  FedEx is een in de VS gevestigd bedrijf dat zich niet alleen bezighoudt met post- en koeriersleveringen in het hele land, maar over de hele wereld. Het levert ook logistieke diensten. Het werd opgericht in 1971. De eerste keer na de opening heette de dienst Federal Express.

  Het debuutlogo van het bedrijf wordt erkend als een van de commercieel meest succesvolle voorbeelden van het gebruik van negatieve ruimte, waarbij elk detail, zelfs verborgen, aan het idee werkt. Dit onopvallende concept wordt door experts zeer gewaardeerd.

  Als gevolg hiervan ontving het embleem meer dan 40 ontwerpprijzen en kwam het volgens het tijdschrift Rolling Stone in de top 10 van beste. En dat allemaal dankzij de witte pijl, die is vermomd in het logo. Het loopt langs de grens van de woorden “Federal” en “Express”, verticaal gelegen, en eindigt met een punt tussen de letters “E” en “X”. Symboliseert snelheid, beweging, vooruit streven.

  1973 – 1994

  Federal Express Logo 1973–1994

  In de eerste jaren van haar bestaan ​​heette het bedrijf Federal Express. Het is het dat wordt weerspiegeld in het debuutlogo. De zinsnede bevindt zich in een blauwwitte rechthoek en staat op een lichte helling, alsof hij naar boven is gericht. “Federal” is in het wit geverfd en op een blauwe achtergrond geplaatst, “Express” is in het rood gemaakt en bezet de onderste laag van wit. Alle letters zijn in hoofdletters, “SS” gestileerd en langwerpig, “A” zonder een interne dwarsbalk.

  1991 – 1994

  FedEx Logo 1991–1994

  Parallel aan het eerste logo werd een tweede geïntroduceerd, gepresenteerd in een ander ontwerp – eenvoudiger en begrijpelijker. Het kwam in een tijd van rebranding, wat natuurlijk van invloed was op het herontwerp van branding. Het is gebaseerd op een verkorte versie van de naam: Fed + Ex. De auteur van de bijgewerkte versie is Lyndon Leader, een toonaangevende ontwerpspecialist van de adviesgroep Landor Associates. Als professional bewonderde hij de zogenaamde ‘negatieve ruimte’ en zijn verborgen mogelijkheden. Hij gaf de voorkeur aan heldere en elegante dingen, volgens het concept dat in de jaren tachtig door Smith & Hawken werd gepromoot.

  Daarom koos Lyndon het Northwest Orient Airlines-logo voor de rol van referentie, waar de “N” en “W” er prachtig uitzien. Deze aanpak interesseerde hem en hij stelde een logo voor in een nieuw ontwerp. Het werd extra en werd niet als eerste gebruikt in advertenties, maar in zakenbladen. Vanwege de grafische lichtheid was het goed gelezen, omdat beide delen verschillend van kleur waren: de eerste drie letters waren donkerpaars of blauw en de laatste twee waren rood.

  1994 – heden

  FedEx Logo 1994–....

  De huidige versie bestaat uit twee bases, die elk beginnen met een hoofdletter. Net als in het vorige logo bestaat het uit twee woorden. Alleen de kleur is veranderd: in plaats van de vorige kleuren zijn licht lila en pasteloranje gebruikt. Bovendien worden “d” en “E” nu samen geschreven.

  Logo lettertype en kleuren

  Logo FedEx

  In de tijd dat het bedrijf Federal Express heette, dacht de CEO van Fred Smith al na over het veranderen van de merknaam. Drie teams werkten aan branding, met een keuze uit meer dan 200 opties. Sommigen van hen waren gemarkeerd met pijlen in de vorm van pijlen, maar geen enkele was vermomd. Maar zodra het hoofd van het bedrijf en de merkmanager een verborgen pijl opmerkten, koos hij het juiste logo.

  De inscriptie is een individuele combinatie van twee lettertypen: Futura Bold en Univers 67. Ze waren het resultaat van Lyndon Leader. Om ze gunstig te presenteren, experimenteerde de ontwerper veel: mat de letterafstand, veranderde kleine letters en hoofdletters, lijnde de karakters in hoogte uit.

  Op een bepaald moment merkte hij op: tussen de boven- en onderwoorden is een vage pijl te zien. Na vele werkende versies doorgenomen te hebben, mengde de ontwerper twee lettertypen: voor “X” gebruikte hij Univers 67, voor “E” – Futura Bold. Het bleek dus een compleet nieuw lettertype.

  Het kleurenpalet van het logo hangt af van de specifieke toepassing. Maar in ieder geval zijn dit heldere en aantrekkelijke combinaties die de aandacht trekken en je aandacht trekken. Het logo met het oranje gedeelte verwijst bijvoorbeeld naar FedEx Express, met groen – voor FedEx Ground, met rood – voor FedEx Freight. Er is ook een kantooroptie met een blauwe “Ex” en een commercial en commercial met een geel einde.