Nationwide Logo

Nationwide LogoNationwide is een van de weinige Britse hypotheekbanken die in de jaren negentig geen bank werd, toen veel organisaties hun rechtsvorm aan het veranderen waren. Het heeft zijn oorspronkelijke status behouden en blijft daarom spaar- en hypotheekleningen verstrekken. Maar het heeft ook bankdiensten voor particulieren, zoals leningen, verzekeringsproducten en het controleren van rekeningen.

Betekenis en geschiedenis

Nationwide Logo Geschiedenis

Wat is landelijk?

Nationwide is de korte naam voor de Nationwide Building Society uit het Verenigd Koninkrijk. Het fungeert zowel als bouworganisatie als als coöperatieve bank. Het bedrijf werd opgericht in 1846 en bestaat uit een groot aantal overgenomen gespecialiseerde ondernemingen.

De grootste bouwcoöperatie, met meer dan 15 miljoen leden, ontstond uit de Co-operative Permanent Building Society, die op haar beurt werd opgericht in 1884. De financiële instelling kreeg haar huidige naam in 1970 en daarmee — een nieuw logo . Sindsdien is het bedrijf nog een aantal keer hernoemd, maar uiteindelijk is het teruggevallen op de «Nationwide Building Society» -variant. Ook de symboliek veranderde regelmatig, hoewel de ontwerpers probeerden vast te houden aan het algemene concept en kleurenpalet.

1970 — 1987

Nationwide Logo 1970-1987

Voorafgaand aan de fusie met de Anglia Building Society gebruikte de organisatie een embleem met een gestileerd hekje. Het was in een driehoekig frame geplaatst dat uit de onderkant stak. «Landelijk» onder het symbool bestond uit vetgedrukte letters dicht bij elkaar. De hoofdkleur was donkerblauw.

1987 — 1992

Nationwide Anglia Logo 1987-1992

In 1987 werd het bedrijf Nationwide Anglia. Dit gebeurde nadat ze samenwerkte met de Anglia Building Society. De fusie resulteerde in een logo-update. Als resultaat van de rebranding verscheen een symbool met meerdere componenten, dat een pictogram bevatte dat een wit en blauw huis en een groene cirkel (kroon van een boom) voorstelde. Aan de onderkant werd een lange strook getekend om het aardoppervlak aan te geven. Aan de rechterkant was de inscriptie: «Nationwide» in de bovenste regel en «Anglia Building Society» in de tweede, met de laatste twee woorden in een kolom.

1992 — 2001

Nationwide Logo 1992-2001

In 1992 keerde de coöperatie terug naar haar oude naam. Desondanks besloot ze het oude symbool niet te herstellen, maar te experimenteren met het bestaande ontwerp. Zo werd het gestileerde huis verkleind en samen met het woord «Nationwide» in een blauwe rechthoek met dubbele omlijsting geplaatst. De horizonlijn is verdwenen. De letters zijn wit geworden om op te vallen tegen de donkere achtergrond. Het pictogram heeft nu een lichte omlijning.

2001 — 2011

Nationwide Logo 2001-2011

Het bedrijf betrad het nieuwe millennium met een nieuw logo. De ontwikkelaars hebben het lettertype vetter gemaakt en de kroon van de boom opnieuw blauw geverfd. Bovendien hebben ze de randen van de rechthoek afgerond, de buitenste omtrek verwijderd en onderaan een lange rode streep toegevoegd, die duidelijk de ontbrekende groene lijn moest vervangen.

2011 — 2012

Nationwide Logo 2011-2012

In 2011 werden de kleuren lichter. Het blauwe deel van de rechthoek heeft nu een lineair verloop. Het was in feite een 3D-versie van het nationale symbool van 2001.

2012 — 2016

Nationwide Logo 2012-2016

De ontwerpers hebben de afbeelding nog volumineuzer gemaakt door een meer uitgesproken kleurovergang en donkerder rond de randen te gebruiken. Voor hetzelfde doel voegden ze een zilveren omtrek toe, die ook was versierd met een verloop. Het herontwerp viel samen met een grote aankoop: in 2012 verwierf het bedrijf de bouwverenigingen van Dunfermline, Derbyshire en Cheshire.

2016 — heden

Nationwide Logo 2016-vandaag

In 2012 keerde het 2D-logo terug omdat het 3D-effect uit de mode raakte. Het lijkt erg op de versie uit 2001, maar verschilt ervan in een lichtpalet, een vergroot pictogram en een uitgevouwen rechthoek. Het ontwerp is schoner geworden en de verhoudingen harmonischer.

Het pictogram van de Nationwide Building Society bevat een schets van een huis. Dit is een toespeling op de omvang van het bedrijf dat hypotheken uitgeeft. Het pictogram is opgebouwd uit de eenvoudigste geometrische vormen: tweedimensionale veelhoeken en lijnen. Het blauwe parallellogram en de driehoek vertegenwoordigen de daken en het gedeelte van de cirkel vertegenwoordigt de boom. Het embleem wordt altijd gebruikt in combinatie met het woordmerk en wordt tegen de achtergrond van een grote tweekleurige rechthoek geplaatst.

Logo lettertype en kleuren

Nationwide Logo

De financiële instelling heeft het lettertype van het logo sinds 2001 niet meer gewijzigd. Dit is een vetgedrukt lettertype dat vaag lijkt op een lettertype uit de Times New Roman-familie. De letters hebben aan de uiteinden rechthoekige schreven en bestaan ​​uit streken van verschillende breedtes. Dit contrast maakt de belettering dynamisch.

Logo Nationwide

Het kleurenschema daarentegen onderging een constante metamorfose. Het is nu veel lichter dan in 2001. In plaats van marineblauw (# 0C326C) gebruikt het een medium-donkere tint (# 144390), en een roodachtig roze kleur (# C41624) is vervangen door helderrood (# D41A09). Zelfs de witte is veranderd, die eerder verduisterd was (#FCFEFC), maar vervolgens van vreemde onzuiverheden afkwam en puur werd (#FFFFFF).

Wat is het landelijke logo?

Het Nationwide-logo bestaat uit een geometrisch proportionele blauwe N die dient als achtergrond voor een grote witte vogel die naar rechts vliegt. Onderaan staat in zwarte letters de naam van het genootschap. Deze optie is in 2014 goedgekeurd.

Is landelijk een bank of bouwfonds?

Dit is zowel een bank als een samenleving die financiële steun biedt aan degenen die van plan zijn om te bouwen. Volgens haar juridische status is het bedrijf de zevende financiële instelling en bouwcoöperatie.

Welke bank is eigenaar van Nationwide Building Society?

De Nationwide Building Society is geen eigendom van een bank. Het is een onafhankelijke structuur die veel banken van verschillende omvang bezit - ze zijn erin opgenomen en vormen een coöperatie met meer dan 13 miljoen leden.

Hoe oud is het landelijke gebouw?

Als je telt vanaf de vroegste verschijning van het Nationwide Building, dan is het al 175 jaar oud (sinds 1846). Als we tellen sinds de oprichting van de Coöperatieve Permanente Bouwvereniging, dan viert ze in 2021 haar 137-jarig bestaan.