UNICEF Logo

UNICEF Logo

UNICEF is de afkorting van het United Nations International Children’s Emergency Fund. Het is opgericht door de Verenigde Naties en is gevestigd op het hoofdkantoor in New York, VS. Het project bestaat sinds december 1946. Aanvankelijk richtte het zich alleen op kinderen die door de Tweede Wereldoorlog waren getroffen, maar breidde het de missie vervolgens uit naar het ondersteunen van kinderen en moeders uit ontwikkelingslanden.

Betekenis en geschiedenis

UNICEF Logo Geschiedenis

In 1985 werd het individuele logo van een internationale organisatie officieel goedgekeurd. Het weerspiegelt de nobele zaak waar het bedrijf zich mee bezighoudt, daarom bestaat het uit twee thematische delen: een grafisch teken en een tekst.

Moeder en baby zijn een symbool van het moederschap en een onlosmakelijke eenheid tussen hen. Een vrouw houdt een kind in haar armen en tilt het hoog boven haar hoofd op. De olijfkrans heeft twee betekenissen. De eerste is een onderscheidend teken dat in het oude Griekenland werd uitgereikt als prijs voor een overwinning. De tweede is het symbool van vrede dat uit de Bijbel tot ons is gekomen.

1985 – 2003

Het debuutembleem toont de naam van de organisatie, uitgevoerd in brede, vetgedrukte kleine letters. Ze zijn afgerond en gestroomlijnd, dus de “u” heeft geen steel, de randen van de “c” zijn afgekapt en de “f” mist een deel van de horizontale slag. De punt boven de “i” is zo groot mogelijk, dus het ziet er onevenredig uit.

Het grafische deel bestaat uit een wereldbol met meridianen en parallellen, tegen de achtergrond waarvan de moeder het kind vasthoudt en in zijn gezicht kijkt. Door de donkere kleur lijken de afbeeldingen silhouet, alsof het schaduwen zijn. De afbeelding wordt omlijst door een krans van twee olijftakken. Rechts op de foto staat het woord “unisef”.

2003 – heden

De moderne versie is van kleur veranderd: van zwart naar blauw. De opstelling van de elementen is behouden, evenals de vorm van de grafische symbolen. Maar de inscriptie is bijgewerkt. De ontwerpers gebruikten een dun klassiek lettertype, zodat alle letters de juiste spelling kregen – met ontbrekende poten en een compleet stuk van de dwarsbalk.

Embleem

Het logo bevat een afbeelding van de planeet, die het mondiale karakter van de missie van UNICEF onderstreept: het helpt kinderen en vrouwen over de hele wereld. Bovendien geeft de wereld de enorme omvang van haar werk weer en reikt tot elke hoek, want er zijn geen grenzen voor een internationaal goed doel.

Lettertype en kleuren

De naam is altijd in kleine letters geschreven. De huidige headset doet denken aan Univers Light, ontwikkeld in 1954 door Adrian Frutiger. Het zijn strakke en eenvoudige schreefloze tekens. Op de debuutversie was de inscriptie vetgedrukt, met brede, ronde letters.

Het kleurenpalet van het embleem bestaat uit blauw en wit. Ze hebben een dubbele functie: ze symboliseren de lucht met wolken en duiden de oprichtende organisatie aan, omdat de officiële kleuren van de Verenigde Naties lichtblauw en wit zijn.