WiFi Logo

Wi-Fi Logo

Wi-Fi is een groep draadloze netwerkprotocollen gebaseerd op de IEEE 802.11-standaard. Het is ontworpen voor lokale communicatie en internettoegang, waardoor digitale apparaten in de buurt via radiogolven kunnen communiceren. Dit zijn nu de meest gebruikte computernetwerken voor kleine kantoren en thuisgebruiksystemen. Deze technologie maakt het mogelijk om desktop- en laptopcomputers, smartphones, tablets, printers, tv’s, slimme luidsprekers en andere apparatuur te verbinden en in contact te houden om ze met internet te verbinden. Het dient als een draadloos toegangspunt tot het wereldwijde digitale netwerk op openbare plaatsen.

Betekenis en geschiedenis

WiFi Logo Geschiedenis

Wireless Wi-Fi verscheen eind 1997 en werd gecreëerd in het Center for Radio Astronomy van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO). Een massale lancering vond plaats in 1998, toen een Australisch laboratorium uit Canberra de laatste hand legde aan een nieuwe luchtcommunicatiestandaard. De auteur van het protocol is ingenieur John O’Sullivan.

Bovendien is Wi-Fi een handelsmerk van de non-profitorganisatie Wi-Fi Alliance. Vanaf 2017 omvatte de community meer dan 800 bedrijven van over de hele wereld. En in 2019 is de vraag naar een dergelijke communicatiestandaard zo sterk gegroeid dat de zendingen van Wi-Fi-apparaten de 3,05 miljard apparaten hebben overschreden. In 2021 waren er al verschillende versies van de IEEE 802-protocollen. Tegelijkertijd bepalen hun kenmerken de maximale gegevensuitwisselingssnelheid en transmissiefrequentie. Er zijn bands verdeeld over verschillende kanalen.

Banden voor gegevensoverdracht met radiogolven werken het beste in zichtlijnen. Verschillende obstakels in de vorm van palen, huishoudelijke apparaten, muren en andere dingen verminderen de snelheid van hun voortplanting en verkleinen de dekkingsradius. Gemiddeld is dit ongeveer 20 m. Moderne toegangspunten kunnen een voortplantingsbereik tot 150 m bereiken, maar alleen in de open lucht.

Logo WiFi

De naam Wi-Fi-technologie verscheen een jaar na de lancering. Het is ontwikkeld door het adviesbureau Interbrand op verzoek van de Wi-Fi Alliance, dat een pakkendere, eenvoudigere en gemakkelijker uit te spreken zin wilde dan IEEE 802.11b Direct Sequence. Het brandingbureau bood een keuze uit 10 opties, waaruit Phil Belanger (oprichter van de alliantie) deze term koos met de spelling in de vorm «Wi-Fi».

Bovendien betekent het resulterende woord niets en is het op geen enkele manier verbonden met de afkorting voor Wireless Fidelity, maar voor reclamedoeleinden gebruiken ontwikkelaars deze gelijkenis. Er was ook een verwijzing naar de Engelse versie «High Fidelity», die verwijst naar high fidelity en wordt gespeld als Hi-Fi. Ook het Wi-Fi-logo is door Interbrand gemaakt. Ze trok een parallel tussen het concept van yin-yang (oorspronkelijke kosmogenese van de Chinese filosofie) en de nieuwe technologie van apparaatcompatibiliteit.

Het logo is voorzien van een complexe tweekleurige figuur. De complexiteit ligt in het multistructurele karakter, hoewel dit door het specifieke palet niet direct opvalt. Het is een feit dat het embleem een ​​cirkel met een effen vulling weergeeft, waartegen een ovaal bestaat dat uit twee gecombineerde helften bestaat. De linker is zwart, net als de basis, de rechter is wit, dus duidelijk zichtbaar tegen een donkere achtergrond, in tegenstelling tot de eerste.

De naam van het digitale product is erop geschreven in een contrasterend lettertype, bovendien omgeven door een kader. Daarom is zwart op zwart absoluut onzichtbaar. Maar, zoals ze zeggen, het is er. Dit is waarschijnlijk een weerspiegeling van het principe van een radiogolfnetwerk met communicatie via de ether: onzichtbaar, maar duidelijk aanwezig. De twee centrale delen met de naam lijken op het oosterse yin-yang-symbool, waarbij de rol van de klassieke stippen wordt gespeeld door de woorden «Wi» en «Fi».

Logo lettertype en kleuren

WiFi Logo

Het officiële logo gebruikt een geometrisch schreefloos lettertype. Het is een lettertype met een zuivere snede van de bovenste elementen, precieze lijnen en perfecte hoeken: drie scherpe (in de letter W) en een paar rechte (in alle andere karakters). Het kleurenpalet van het embleem is monochroom, bestaande uit zwart en wit.