Microsoft Logo

Microsoft Logo

Microsoft is een multinational die in 1970 werd opgericht door Bill Gates en Paul Allen. Ze is gespecialiseerd in de productie van software voor verschillende digitale apparaten. Tegenwoordig is het bedrijf de auteur van een van de meest verspreide besturingssystemen: Windows. Het hoofdkantoor is gevestigd in Redmond, Washington, VS.

Betekenis en geschiedenis

Microsoft Logo Geschiedenis

Microsoft heeft verschillende versies van de logo’s — ongeveer zeven. Elk van hen wordt geassocieerd met bepaalde transformaties en weerspiegelt de evolutie van een weinig bekend bedrijf tot de wereldberoemde gigant van de digitale industrie.

1972 — 1975

Traf O Data Logo 1972-1975

De organisatie begon in 1970 als een bedrijf met de naam Traf-O-Data. Ze was betrokken bij de productie van computerapparatuur voor verkeerslichten op de wegen van Washington. Tijdens de werkperiode voor de overheid werd de onderneming omgevormd tot een nieuwe structuur genaamd Microsoft. Het gebeurde op 4 april 1975.

Het embleem werd oorspronkelijk gespeeld met de letters «T», «O», «D», die de naam vormden. Het was een combinatie van een grafisch bord met tekst. Het originele symbool in de vorm van boven elkaar geplaatste zwarte «T» en «D» met een witte «O» bevond zich links van de volledige naam van de organisatie. Het woord is geschreven in de vorm van een combinatie van hoofdletters en kleine letters op een lichte achtergrond.

1975 — 1980

Microsoft Logo 1975-1980

Toen het bedrijf zijn naam veranderde in Microsoft, introduceerde het onmiddellijk zijn nieuwe logo, dat weinig lijkt op het moderne. De letters waren gelijnd en weergalmden met het wegthema — alsof het gestileerde stadsstraten waren. De letters in het bovenste register waren breed, gelijkmatig, glad en hadden dezelfde hoogte.

1980 — 1982

Microsoft Logo 1980-1982

In 1980 verscheen een embleem dat op afstand de gebruikelijke versie weergaf. Ze had bijna geen vrije ruimte tussen de letters, dus op sommige punten liepen de karakters samen. Elk personage had een schuine snede in het bovenste of onderste gedeelte, en de langwerpige benen «M», «R», «F» gingen ver buiten de woordgrens.

1982 — 1987

Microsoft Logo 1982-1987

Na slechts twee jaar te bestaan, kreeg de vorige versie een update. De bedrijfsnaam is nu geschreven in een zelfs dun schreefloos lettertype. De grafische nadruk wordt gelegd op de eerste «O» in het midden. Het is omgeven door dunne, korte slagen.

1987 — 2011

Microsoft Logo 1987-2011

In 1987 werd een herkenbaar en vertrouwd logo goedgekeurd. Het bestond uit enigszins schuine letters in kleine letters, met uitzondering van de eerste, die met een hoofdletter was geschreven. Op de link tussen «o» en «s» is een schuine streep zichtbaar, die de beweging en dynamiek in het «zachtste» deel van het woord benadrukt (er zijn de meest vloeiende lijnen). Het bijgewerkte logo is gemaakt door Scott Baker.

Dit logo is nog steeds te zien op sommige portals en op oudere producten van het softwarebedrijf. Het is met name nog steeds up-to-date op de Windows / Microsoft Update- en Windows Vista-website, in het opstartvenster van Windows XP, op de documentatiepagina van Windows XP Professional en meer.

2011 — 2012

Microsoft Logo 2011-2012

Met de opkomst van de slogan, goedgekeurd in 2011, kreeg het bedrijfslogo een nieuw ontwerp: de ontwikkelaars verminderden de helling van de letters. Maar deze versie bestond slechts een jaar — tot de tweede helft van augustus 2012.

2012 — heden

Microsoft Logo 2012-vandaag

Na een radicaal herontwerp werd een ander embleem gepresenteerd. Het bestaat al niet alleen uit tekst, maar ook uit afbeeldingen. Dit zijn vier veelkleurige vierkanten die de belangrijkste producten van het bedrijf symboliseren: Bing, Windows, Xbox en Office. Tegelijkertijd kan niet worden gesteld dat een dergelijke techniek een absolute nieuwigheid is geworden: een vergelijkbare versie is al in de jaren 90 verschenen in advertenties voor Windows 95 en is sinds 2009 aanwezig in de symbolen van de Microsoft Store.

Maar het woord «Microsoft» was eigenlijk veranderd en kreeg een nieuwe wijziging. De letters werden even glad, dun, grijs. Het enige accent was de uitlijning tussen «f» en «t»: ze zijn, zoals eerder, met elkaar verbonden door horizontale lijnen.

Logo lettertype en kleuren

Microsoft Logo

Het huidige logo richt zich op het wereldwijde bereik van de gebieden waarin Microsoft actief is. Volgens de administratie brengt het bijgewerkte ontwerp de overgang van de klassieke interface naar de progressieve over, wat tijd kost. Daarom bestaat het uit één groot vierkant, verdeeld in vier kleine. Het tegelontwerp weerspiegelt gemak, aangezien de meeste digitale producten nu dit formaat gebruiken.

Logo Microsoft

Voorheen had het embleem een ​​eigen lettertype, gevormd op basis van de klassieker. Alleen de positie van het woord is gewijzigd — recht of schuin. Na het herontwerp ontving de nieuwe versie het lettertype Helvetica uit de categorie neogrotesk. Het werd in 1957 ontwikkeld door Haas’sche Schriftgiesserei uit Zwitserland.

Tot 2012 was de overheersende kleur van het logo zwart op een witte achtergrond. Toen werd het kleurrijk: de letters waren lichtgrijs, de vierkanten waren rood, groen, blauw en geel.