Oracle Logo

Oracle Logo

Oracle is een handelsmerk van de Amerikaanse onderneming met dezelfde naam, die hardware en software produceert. De producten omvatten serverhardware, bedrijfstoepassingen, middleware en systemen voor het maken en gebruiken van databases. Het bedrijf werd in 1977 opgericht in Californië (VS).

Betekenis en geschiedenis

Oracle Logo Geschiedenis

Wat is orakel?

Dit is de naam van een Amerikaans bedrijf dat een directe concurrent is van Microsoft op het gebied van softwareontwikkeling. Ze is gespecialiseerd in bedrijfsapplicaties, DBMS en middleware. Sinds 2008 omvat het Oracle-assortiment serverhardware.

Het huidige Oracle-logo verscheen na de rebranding van 1982. Daarvoor stond de organisatie bekend als Software Development Laboratories en was het eigendom van drie ondernemers die aan een geheim CIA-project met de codenaam Oracle werkten. Halverwege 1979 kreeg het bedrijf de naam Relational Software en drie jaar later — Oracle, ter ere van het commercieel succesvolle Oracle v.2 DBMS. Tegelijkertijd moest ze het logo aanpassen aan de nieuwe huisstijl.

1977 — 1979

In 1977 maakte Oracle zijn marktdebuut als Software Development Laboratories, waarmee het onmiddellijk de reikwijdte van zijn professionele interesses identificeerde. Ze begon met bedrijfssoftware en databasetechnologieën en breidde de lijst met softwareproducten geleidelijk uit en bemoeilijkte ze. Alle volgende logo’s spreken van de ernst van haar activiteiten.

1979 — 1983

Relational Software Inc Logo 1979-1983

Het embleem van deze periode onderscheidt zich door zijn minimalisme en zakelijke benadering, omdat de elementen lijken op een geometrisch schema — en bovendien naar boven gaan. Een getrapte grafiek wordt tegen de achtergrond van een zwarte rechthoek zonder randen geplaatst. Links zie je een smal rood fragment, dat verandert in een hoge en brede rechthoek. Bovenaan staat de oude naam van het bedrijf — Relational Software Systems Inc. De zin is gemaakt in beige letters met een lichte schaduw aan de onderkant. Het lettertype is in kleine letters, behalve de eerste tekens — deze zijn hoofdletters.

1983 — 1995

Oracle Systems Corporation Logo 1983-1995

In 1983 vond een rebranding plaats, waarna het bedrijf bekend werd als Oracle Systems Corporation. Dat wil zeggen, het veranderde eigenlijk zijn juridische status — het groeide uit tot een bedrijf. Tegelijkertijd veranderde het bedrijf het logo — in lijn met de nieuwe naam. Maar ze koos dezelfde stijl — minimalistisch. In dit geval is het nog beknopter geworden, aangezien het management besloot het grafische gedeelte te verlaten en alleen het tekstelement over te laten. De ontwerpers hebben er echter met de hand getekende details van het merk in geïntroduceerd: een horizontale «O» in de vorm van een ovaal, een «A» met een schuine kant op de dwarsbalk en een langwerpige «E» met afronding, die lijkt op de Oekraïense » «. De onderste regel wordt ingenomen door de woorden «Systems Corporation». Ze bevatten dunne lange schreefloze letters.

1995 — heden

Oracle Logo 1995-Heden

Bezorgd over het gebrek aan graphics, besloot het softwarebedrijf het toch toe te voegen. Hiervoor gebruikte ze de eerste letter van de huidige naam Oracle Corporation. De ontwerpers hebben het bord zoveel mogelijk vergroot en aan de linkerkant een groot ovaal geplaatst. Ze verwijderden de onderste inscriptie en schilderden de rest van de tekst opnieuw in rood. De gesloten geometrische vorm staat voor de eenheid van software, hardwareproducten en digitale diensten.

Logo lettertype en kleuren

Oracle Logo

De ontwerpers creëerden twee emblemen voor het bedrijf: een witte met een rode letters en een rode met een witte. Ze verschillen alleen in de «omgekeerde» rangschikking van kleuren — al het andere, inclusief verhoudingen en lettertype, is hetzelfde. In 2010 kocht het bedrijf Sun Microsystems, verwierf daarmee de rechten op zijn visuele identiteit en besloot deze te gebruiken.

Het originele Sun Microsystems-logo is gemaakt door professor Vaughan Pratt, die lesgaf aan Stanford University. De Oracle-ontwerpers lieten alleen het ruitvormige ambigram en het woord «Sun» uit de originele versie achter, en plaatsten een rode rechthoek met de woorden «ORACLE» eronder.

Het hoofdembleem symboliseert niets: het is de naam van het bedrijf, afgebeeld in een ongebruikelijk lettertype. Maar de softwarefabrikant heeft een pictogram dat in de webruimte wordt gebruikt. Het pictogram ziet eruit als een ovale rechthoek met een brede rode rand. Als je goed kijkt, zie je dat het de omgekeerde «O» is van het volledige Oracle-logo.

Logo Oracle

Het bedrijf geeft de voorkeur aan een aangepast lettertype dat ronde en puntige elementen combineert. De letters hebben geen schreven: alle horizontale lijnen, inclusief de streep tussen de zijgedeelten van de «A», zijn schuin afgesneden. Dit ontwerp maakt de inscriptie helder, zelfs zonder extra grafische symbolen.

Het palet van het logo is behoorlijk gevarieerd, hoewel de ontwikkelaars zich aan twee kleuren hielden: wit en rood (Pantone PMS 485). In sommige gevallen is het gebruik van een RGB-verloop en een zwart-wit monochrome versie toegestaan, afhankelijk van de visuele context.

Wat is het logo van Oracle?

Het Oracle-logo is een inscriptie in rode letters. Voor de naam van het bedrijf hebben de ontwerpers een eigen lettertype ontwikkeld waarin ze langwerpige en samengedrukte lijnen, afrondingen, scherpe hoeken en symmetrische sneden combineerden.

Kan ik het Oracle-logo gebruiken?

Het logo van dit Amerikaanse bedrijf mag niet worden gebruikt zonder toestemming van de rechthebbenden of zonder een speciaal verkregen licentie.

Is Oracle een handelsmerk?

Ja, Oracle is een geregistreerd handelsmerk van het bedrijf met dezelfde naam.

Welke systemen vallen onder Oracle?

Oracle's systeemportfolio omvat een breed scala aan producten voor verschillende doeleinden, waaronder Oracle Private Cloud Appliance, Oracle Zero Data Loss Recovery Appliance, Oracle Database Appliance en Oracle Exadata.