Oracle Logo

Oracle Logo

Oracle is een handelsmerk van de Amerikaanse onderneming met dezelfde naam, die hardware en software produceert. De producten omvatten serverhardware, bedrijfstoepassingen, middleware en systemen voor het maken en gebruiken van databases. Het bedrijf werd in 1977 opgericht in Californië (VS).

Betekenis en geschiedenis

Oracle Logo Geschiedenis

Het huidige Oracle-logo verscheen na de rebranding van 1982. Daarvoor stond de organisatie bekend als Software Development Laboratories en was het eigendom van drie ondernemers die aan een geheim CIA-project met de codenaam Oracle werkten. Halverwege 1979 kreeg het bedrijf de naam Relational Software en drie jaar later – Oracle, ter ere van het commercieel succesvolle Oracle v.2 DBMS. Tegelijkertijd moest ze het logo aanpassen aan de nieuwe huisstijl.

Embleem

De ontwerpers creëerden twee emblemen voor het bedrijf: een witte met een rode letters en een rode met een witte. Ze verschillen alleen in de “omgekeerde” rangschikking van kleuren – al het andere, inclusief verhoudingen en lettertype, is hetzelfde. In 2010 kocht het bedrijf Sun Microsystems, verwierf daarmee de rechten op zijn visuele identiteit en besloot deze te gebruiken.

Het originele Sun Microsystems-logo is gemaakt door professor Vaughan Pratt, die lesgaf aan Stanford University. De Oracle-ontwerpers lieten alleen het ruitvormige ambigram en het woord “Sun” uit de originele versie achter, en plaatsten een rode rechthoek met de woorden “ORACLE” eronder.

Het hoofdembleem symboliseert niets: het is de naam van het bedrijf, afgebeeld in een ongebruikelijk lettertype. Maar de softwarefabrikant heeft een pictogram dat in de webruimte wordt gebruikt. Het pictogram ziet eruit als een ovale rechthoek met een brede rode rand. Als je goed kijkt, zie je dat het de omgekeerde “O” is van het volledige Oracle-logo.

Lettertype en kleuren

Het bedrijf geeft de voorkeur aan een aangepast lettertype dat ronde en puntige elementen combineert. De letters hebben geen schreven: alle horizontale lijnen, inclusief de streep tussen de zijgedeelten van de “A”, zijn schuin afgesneden. Dit ontwerp maakt de inscriptie helder, zelfs zonder extra grafische symbolen.

Het palet van het logo is behoorlijk gevarieerd, hoewel de ontwikkelaars zich aan twee kleuren hielden: wit en rood (Pantone PMS 485). In sommige gevallen is het gebruik van een RGB-verloop en een zwart-wit monochrome versie toegestaan, afhankelijk van de visuele context.