Microsoft Word Logo

  Microsoft Word Logo

  Microsoft Word, kort voor MS Word, WinWord en Simple Word is ’s werelds meest populaire tekstverwerker, waarmee u tekstdocumenten kunt maken, bewerken en bekijken. Inbegrepen in het Microsoft Office pakket. De tekstverwerker werkt nu in 92 talen en wordt door meer dan een half miljard mensen in de wereld gebruikt.

  Betekenis en geschiedenis

  Microsoft Word Logo Geschiedenis

  Wat is Microsoft Word?

  Dit is een programma dat speciaal is ontworpen voor het werken met teksten. De alternatieve namen zijn WinWord of MS Word. Deze software is opgenomen in de set van Microsoft Office-applicaties, maar verscheen veel eerder – in 1983.

  De eerste versie van Microsoft Word werd in 1983 gemaakt door programmeur Richard Brodie, gebaseerd op de Bravo-editor. Een andere redacteur, WordPerfect, was in die tijd erg populair in de VS. Maar Brody was snel in staat om zich te oriënteren, alle bugs te verhelpen, en bracht twee jaar later Word 3.01 uit voor Macintosh en een jaar later een geüpdatete versie voor Windows 3.0. De redacteur van WordPerfect werd overbodig en kon helemaal niet meer werken met Windows, en Ward werd hoofdredacteur in de VS en in de rest van de wereld. Naast de tekstverwerker bevatten de nieuwe versies van Microsoft Word grafische tools, de mogelijkheid om verschillende objecten te embedden en meertalige ondersteuning.

  Het Microsoft Word logo werd in 1983 gecreëerd en wordt sindsdien elke 3-5 jaar bijgewerkt met een nieuwe versie. Deskundigen beschouwen de huidige versie als de meest succesvolle en meest geschikte voor de laatste versie.

  1983 – 1987

  Microsoft Word Logo 1983-1987

  Het eerste logo was eenvoudig – de naam van de redacteur MICROSOFT WORD is in witte hoofdletters op een zwart bord geschreven, de centrale letter is afgebeeld als concentrische cirkels. Het woord wordt onderstreept met een dunne witte streep, daaronder de slogan Word Procesing Programm in kleine letters.

  1987 – 1991

  Microsoft Word Logo 1987-1991

  Met de introductie van een verbeterde versie van Word 3.0, en vervolgens Word 3.01, werd een volwaardig logo gecreëerd. Op het embleem stond een vel papier met een klein onleesbaar testlettertype. Daarachter staan grote letters van Microsoft, daarbovenop – twee kleine velletjes papier die onder een hoek zijn geplaatst. Op het bovenste blad staat een paars embleem met een W. Op de voorgrond staat nog een volumineuze letter W met een felgele gevel. In de editor verscheen een paar dozijn lettertypes, waaronder die met het effect van 3D, evenals de mogelijkheid om de achtergrond en de tekst zelf in kleur te vullen.

  1991 – 1993

  Microsoft Word Logo 1991-1993

  Het embleem werd enigszins aangepast – het werd twee keer zo groot. Een zwart dun kader werd toegevoegd aan het achtergrondvlak, en een schaduw werd toegevoegd aan de rechterkant om een stapel gedrukte vellen weer te geven. De naam is niet veranderd, van de twee kleine velletjes links 1, met een vierkant van blauw-groen, en de driedimensionale letter W kreeg een heldere azuurblauwe kleur.

  1993 – 1995

  Microsoft Word Logo 1993-1995

  Het logo werd radicaal veranderd, waardoor het zachter werd. Het vel papier is horizontaal afgebeeld en met een golf bewoog de letter W zich naar boven, werd verticaal, schuin en met grote inkepingen.

  1995 – 1999

  Microsoft Word Logo 1995-1999

  In 1995 werd een nieuwe, revolutionaire versie van Word 7.0 in Office 95 uitgebracht. Hiermee werd het logo veranderd en werd het blad onder een hoek geplaatst, de grote letter W van de bedrijfskleur aan de linkerkant, en het vierkant met de vulling naar rechts verschoven. Het kenmerk is dat alle lijnen bestaan uit een “beeldelement” dat nu pixels wordt genoemd. Deze variant is erkend als de meest onsuccesvolle in beeld.

  1999 – 2003

  Microsoft Word Logo 1999-2003

  De volgende grote transformatie in zowel design als kleur. Er is gekozen voor het witte en blauwe kleurenschema met verloop. Het witte vierkant is ingesloten in een blauw kader, in het midden staat een grote letter W van blauwe kleur.

  2003 – 2007

  Microsoft Word Logo 2003-2007

  Kleine veranderingen – het embleem werd kleiner, en monochroom blauw werd vervangen door een getint stuk van blauw naar blauw.

  2007 – 2010

  Microsoft Word Logo 2007-2010

  Word 2007 is verhuisd naar de internationale Open XML-standaard, en het logo is sterk veranderd. Opnieuw is het idee van een wit papier met gestileerde tekst en de letter W teruggekomen. Op de achtergrond een blauw vierkant met een afgeronde hoek.

  2010 – 2013

  Microsoft Word Logo 2010-2013

  Het ontwerp is licht gewijzigd wat betreft de beweging van de afzonderlijke elementen van het embleem, maar wat betreft de visuele perceptie is het hetzelfde gebleven.

  2013 – 2019

  Microsoft Word Logo 2013-2019

  In 2013 veranderde Word niet alleen de functionaliteit, maar ook de interface, werd zachter, begrijpelijker en er werden veel nieuwe functies toegevoegd. Het logo kreeg ook een nieuwe afbeelding – in de vorm van een open boek met tekst en de letter W op de omslag. Het kleurenschema is blauw en wit.

  2019 – heden

  Microsoft Word Logo 2019-....

  Gebruikers krijgen het nieuwe verbeterde Microsoft Office Word 2019 en het nieuwe redactielogo te zien. De achtergrondplaat bestaat uit 4 brede strepen in verschillende tinten blauw, die de multifunctionaliteit van het programma symboliseren. Links vooraan – een klein vierkant bordje in het blauw met een witte letter W.

  Zoals u kunt zien, gingen de ontwerpers van het tegenovergestelde uit: het logo van Microsoft Word werd eenvoudiger en verfijnder in het ontwerp, en de redacteur zelf werd ingewikkelder.

  Logo lettertype en kleuren

  Microsoft Word Logo

  Sinds 2019 heeft WinWord een stijlvol tweedelig pictogram. Op de achtergrond is een afgeronde rechthoek met vier strepen in verschillende tinten. Een vierkant zonder hoeken wordt naar voren gehaald en werpt een drievoudige schaduw. Het licht lijkt aan de linkerkant buiten de foto te zijn. Binnen in het vierkant is een grote “W” – afkorting van “Word”. Het kan ook worden geïnterpreteerd als de omgekeerde hoofdletter “M” van “Microsoft”.

  Logo Microsoft Word

  Het enige witte element op het embleem is de hoofdletter “W”. Het is serif-vrij en bestaat uit vier diagonale strepen van gelijke lengte en breedte. Alle andere delen van het logo zijn blauw en het palet bevat meerdere varianten van deze kleur tegelijk – van blauw bovenaan de rechthoek tot donkerblauw onderaan. De schaduwen van het vierkant zijn grijs.