Chrome Logo

Google Chrome Logo

Chrome is een webbrowser gemaakt door Google en geïntroduceerd in 2008. De applicatiesoftware is geschreven in C ++, draait op de WebKit-engine en is gebaseerd op de open source Chromium-browser.

Betekenis en geschiedenis

Chrome Logo Geschiedenis

Het Chrome-logo is een geregistreerd handelsmerk van Google Inc. Het veranderde verschillende keren, maar het algemene concept bleef hetzelfde: een kleurrijke cirkel verdeeld in vier kleurensegmenten.

2008 — 2011

Google Chrome Logo 2008-2011

Het palet en het ontwerp van het webbrowserlogo is een knipoog naar de beroemde Google-letters, die blauwe, rode, gele en groene letters combineert in een ronde vorm. Het originele logo van het moederbedrijf is bedacht door de Amerikaanse ondernemer en wetenschapper Sergey Mikhaylovich Brin, die GIMP gebruikte om zijn idee te implementeren. Het veelkleurige tekstteken dat de basis werd voor het Chrome-symbool, werd eind jaren negentig geïntroduceerd.

Bijna twintig jaar na deze gebeurtenis kocht het bedrijf zijn eigen browser. Het verscheen in 2008, en daarmee een cirkelvormig embleem in 3D-stijl. De ontwikkelaars hebben een driedimensionaal effect bereikt dankzij vloeiende verloopovergangen, donkere, bijna zwarte schaduwen en witte highlights. Hierdoor ziet het oppervlak er glad en glanzend uit.

Het Chrome-logo toont een soort technologische innovatie. Binnenin zit een grote blauwe bal in het midden. Langs de randen zijn drie verhoogde gebogen panelen: geel, groen en rood. Op het gele segment zijn ondiepe lichtgrijze groeven zichtbaar.

2011 — 2014

Google Chrome Logo 2011-2014

In 2011 werd het 3D-embleem vervangen door een plat 2D-artwork dat doet denken aan het nieuwe Chromium-pictogram. Zoals ontwerper Steve Rura toegaf, werd dit gedaan om de eenvoud, toegankelijkheid en snelheid van Chrome te laten zien. Ondanks de aanzienlijke vereenvoudiging van de grafische weergave is het verloop niet verdwenen. De kunstenaars lieten een verschuiving in tinten achter van donker (aan de randen) naar lichter (dichter bij het midden). Daarbij plaatsten ze de blauwe cirkel in een brede witte ring, die deze scheidde van de veelkleurige fragmenten.

Dit logo is geïntroduceerd in Google Chrome 11. Er werd echter een iets ander pictogram gebruikt in de browser voor het Android 3.0-3.2-platform. Het verschilde van de hoofdversie in uitgesproken textuur: de ontwikkelaars veranderden de locatie van de schaduwen en maakten het verloop vloeiender, waardoor een realistisch 3D-effect werd bereikt.

2014 — heden

Google Chrome Logo 2014-vandaag

Het logo is voor het laatst gewijzigd in 2014. Het doel van het herontwerp is om Google-producten opnieuw te ontwerpen met behoud van de bestaande stijl. Het nieuwe Chrome-pictogram werd voor het eerst geïntroduceerd in het mobiele besturingssysteem Android 5.0 Lollipop (2014) en vervolgens in iOS (2015). In 2017 verscheen een geanimeerd logo. Het treedt op wanneer Chrome OS 57 of hoger wordt gestart op apparaten zoals Chromebooks.

Dit logo verschilt in feite niet veel van het vorige. De ontwerpers hebben het kleurenpalet enigszins gewijzigd, de randen van de schaduwen vervaagd en een uitgesproken verloop verwijderd. De afbeelding is nu 100% 2D en volgt het concept van eenvoud. Het doet slechts vaag denken aan de originele afbeelding uit 2008, voornamelijk met zijn ronde vorm en kleurencombinatie.

Logo lettertype en kleuren

Chrome Logo

Het handelsmerk van Chrome is een abstracte schijfvormige figuur met meerdere componenten, bestaande uit een kleine blauwe cirkel en een brede, kleurrijke ring. De laatste wordt op zijn beurt gevormd door drie segmenten, die elk duidelijk afgebakend zijn en een eigen kleur hebben.

Het unieke icoon maakt de browser herkenbaar en benadrukt zijn visuele identiteit. Vanuit marketingoogpunt is dit een succesvol ontwerp dat een onveranderlijk merkattribuut is geworden. Misschien is dat de reden waarom de ontwikkelaars het algemene concept nooit hebben gewijzigd, zich beperkten tot slechts kleine aanpassingen aan het palet en experimenteerden met grafische ontwerptechnieken.

Logo Chrome

Het Chrome-logo bevat vaak letters die het originele handelsmerk aanvullen. Hun functie is een eenvoudig schreefloos lettertype zoals Myriad Pro of Verdana. De keuze voor het standaardlettertype wordt verklaard door het al bekende Google-concept: hoe eenvoudiger, hoe beter. Het is duidelijk dat de ontwikkelaars besloten om zich niet te concentreren op de naam van het product en zich alleen te beperken tot de formele vermelding naast het ronde embleem.

De letters zijn in de meeste gevallen lichtgrijs, wat niet gezegd kan worden over het hoofdsymbool van Chrome. Het is levendig en kleurrijk omdat het de vier kleuren van het Google-logo tegelijk combineert: blauw, rood, geel en groen. En misschien wel alle vijf, als je rekening houdt met de witte ring in het midden. Tegelijkertijd speelden de ontwerpers het palet op een originele manier, met veel verschillende tinten in de vorm van penumbra en verloop.