Whole Foods (of Whole Foods Market) is een Amerikaanse winkelketen die milieuvriendelijke voedingsproducten verkoopt. Haar assortiment omvat alles wat tot de categorie natuurlijke en biologische producten behoort. Het werd gevormd door een groep individuen, waaronder Renee Hardy-Lawson, John Mackey, Craig Weller en Mark Skiles. Het jaar van de opening is 1980. Het hoofdkantoor is gevestigd in Austin, Texas. Vanaf 2019 had het merksysteem 500 verkooppunten in Noord-Amerika en 7 in het VK. Alle supermarkten zijn USDA gecertificeerd biologisch. Het merk is momenteel eigendom van Amazon, dat het in 2017 kocht.
Betekenis en geschiedenis
Het begon allemaal met het feit dat Renee Hardy-Lawson samen met John Mackey 45.000 dollar leende van vrienden en familieleden, waarvoor ze een SaferWay-winkel in hun stad openden die vegetarische en biologische producten verkocht. Dit gebeurde in 1978. Ze hadden nog geen magazijnen en het handelsgebied was beperkt, dus de goederen moesten thuis worden opgeslagen. Toen de ondernemers gevraagd werd het appartement te verlaten omdat ze daar daadwerkelijk een magazijn hadden ingericht, zijn ze in een winkel gaan wonen.
Na 2 jaar stonden aspirant-zakenlieden op en gingen een samenwerking aan met Craig Weller en Mark Skiles, die hun eigen handelsonderneming hadden voor de verkoop van vlees en vleesproducten. Als gevolg hiervan fuseerden SaferWay en Clarksville Natural Grocery om de basis te vormen voor de Whole Foods Market. Een jaar later werd de winkel zwaar getroffen door overstromingen. De inventaris en apparatuur raakte in verval: de totale schade bedroeg 400 duizend dollar en de supermarkt was niet verzekerd. Klanten, personeel en buren hielpen de eigenaren om met de kritieke situatie om te gaan. Investeringen van investeerders, leveranciers en kredietverstrekkers lieten hen volledig herstellen. Het resultaat was dat nog geen maand later de eco-supermarkt haar deuren weer opende voor klanten.
De winkel begon toen uit te breiden met concurrenten op de binnenlandse markt. Geleidelijk ging hij over naar internationale expansie. In 2017 kondigde Amazon de aankoop van Whole Foods Market aan. In 2018 besloot de winkelketen het gebied opnieuw uit te breiden, waarvoor ze de leegstaande panden van de voormalige Sears en Kmart-winkels kocht. Maar ondanks constante vernieuwing en transities heeft de commerciële structuur haar oorspronkelijke identiteit behouden: ze heeft slechts twee logo’s.
1980 — 2016
Het debuutlogo van de supermarkt verscheen zodra het werd geopend. Het logo bestond uit een naam in vetgedrukte hoofdletters. De letters hadden duidelijke schreven in de vorm van korte slagen. Sommige waren even (voor «W» en «H»), andere waren diagonaal met scherpe randen (voor andere tekens). De labels waren verdeeld in drie niveaus: in de bovenste rij stond het woord «Whole», in het midden — «Foods», onderaan — «Markt». In de eerste werd de «O» aangevuld met een golvend element dat leek op de stengel en het blad van een groente of fruit. In de tweede — «OO» waren oorspronkelijk verbonden, hoewel alle andere letters los van elkaar stonden. In de derde diende een langwerpige rechthoek met afgeronde zijden als achtergrond.
2016 — heden
Na het wijzigen van de afbeelding corrigeerde het kruideniers- en handelsnetwerk het logo. De ontwerpers brachten de labels over naar één vlak en verenigden ze met een gemeenschappelijke cirkel met een groene vulling. En ze maakten de letters zelf in wit lettertype. Het blad kreeg duidelijkere contouren. Er volgden geen andere wijzigingen.
Logo lettertype en kleuren
In overeenstemming met het concept van duurzaamheid en natuurlijkheid, gebruikte Whole Foods Market gestroomlijnde vormen en vloeiende lijnen voor het logo. Er zitten geen ronduit scherpe hoeken of «kubisme» in. Zelfs de hoeken in de openingen in de letters zijn gladgestreken.
De eerste twee woorden zijn geschreven in een elegant vet lettertype dat doet denken aan Brighton Com Bold. Het enige verschil zit in de letter «F», waarvan de horizontale lijn een verticale schreef heeft. Het derde woord van de naam van de supermarktketen gebruikt een schoon, schoon schreefloos lettertype dat doet denken aan Lawyer Gothic.
Het groen-witte palet van het logo komt overeen met het principe van de natuurlijkheid van de producten die de winkel verkoopt. Wit betekent zuiverheid en afwezigheid van onzuiverheden. Groen is een teken van frisheid, milieuvriendelijkheid en natuurlijkheid.