Wawa is een Amerikaanse winkelketen van gemakswinkels en benzinestations die de bevolking van de oostkust van het land bedient. In 2008 werd het erkend als het grootste handelssysteem op loopafstand van huis. Het basisassortiment van winkels wordt geassocieerd met verschillende voedingsproducten: salades, zuivelproducten, snacks, drankjes, bereide maaltijden (lunch en diner), vleeswaren, frites en verschillende soorten koffie. Het biedt ook het tanken van auto’s. Het hoofdbedrijf verscheen in 1890, het opnieuw ontworpen in 1964. Het hoofdkantoor is gevestigd in Chester Heights, Pennsylvania.
Betekenis en geschiedenis
Dit bedrijf was oorspronkelijk eigendom van de familie Wood. Maar in de beginjaren was het actief in de staalindustrie (van 1803 tot 1890) en pas nadat het van New Jersey naar Delaware County, Pennsylvania was verhuisd, schakelde het over op melkproductie en creëerde het zijn eigen boerderij en fabriek. De oprichter van het bedrijf was George Wood. Als geboren marketeer promootte hij het bedrijf met succes door hygiënische en veilige speciaal verwerkte melk aan te bieden. Zo veroverde hij zijn plek op de markt van zuivelproducten met thuisbezorging.
Later heroriënteerde de ondernemer het bedrijf en begon hij zijn eigen winkels te openen, waarbij hij geleidelijk kleine verkooppunten oprichtte op plaatsen ver van supermarkten. In 1964 breidde Grahame Wood het familiebedrijf aanzienlijk uit. In 1977 werden aan de leiding van het netwerk partners toegevoegd, die volgens het distributieprincipe de winst deelden. In 1996 combineerde een keten van minimarkten voedselwinkels met benzinestations. In 2010 begon ze voertuigen op diesel te tanken.
Gedurende het hele bestaan van de winkels was hun ingang versierd met slechts één logo, later voorgesteld in een moderne interpretatie. Het feit is dat de naam van het bedrijf afkomstig is van de stad waar de eerste zuivelfabriek en het hoofdkantoor verschenen — Wawa, Pennsylvania. En hij is op zijn beurt vernoemd naar Ojibwe — Canadese gans. Wawa wordt genoemd in Longfellow’s «The Song of Hiawatha» (in het tweede deel — «The Four Winds»). Dus het beeld van een gans die in de lucht vliegt, werd een bedrijfsembleem, als een symbool van het gebied waar het bedrijf vandaan kwam.
1990 — 2004
Op het logo staat een legendarische gans die wordt geassocieerd met de stad waar de zuivelproductie van het merk Wawa voor het eerst werd opgericht. De gans is afgebeeld in vlucht. Zijn nek, romp en staart zijn in één lijn gestrekt, wat getuigt van zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen. De vleugels van de vogel worden opgeheven tijdens het fladderen en het hoofd gaat voorbij de achtergrondcirkel. De gans bevindt zich boven de drie letters — «awa». De bovenkant van de eerste «W» ligt gelijk met het lichaam van de vogel. Hieronder, in kleine schreefletters, staat «Inc.» De cirkel bestaat uit drie zones, gescheiden door kleur — verschillende grijstinten.
2004 — heden
Door de uitbreiding van het goederen- en dienstenaanbod kreeg het handelsnetwerk een vernieuwd embleem. Het verschilt van het vorige in grotere schittering: er zit geen grijze eentonigheid in. De letters zijn nu knalrood, de gans is geel. Bovendien hebben de ontwerpers de locatie in de figuur enigszins gewijzigd door deze diagonaal te plaatsen, alsof deze in de hoogte zweeft. Ze veranderden ook het lettertype: de plaats van klassieke schreefletters werd ingenomen door moderne symbolen met vloeiende lijnen zonder schreef.
In feite heeft de Wawa-winkelketen en tankstations één logo. Het is alleen dat het in twee versies wordt gepresenteerd — vroeg en actueel. Verbeteringen hadden voornamelijk betrekking op de sfeer van de identiteit, maar niet op de belangrijkste elementen, waaronder de gelijknamige gans en de merknaam. In de allereerste emblemen werd een grote vogel zittend afgebeeld, veelkleurig, met een prachtig verenkleed.
Logo lettertype en kleuren
Vroege logo’s (van het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw) bevatten twee soorten lettertypen: gedrukte en handgeschreven cursieve letters. In de huidige interpretatie is de inscriptie op het embleem gemaakt in een lettertype dat doet denken aan Gotham Bold. Toen verscheen er een individuele versie, die verwijst naar handgetekende letters. Het corporate palette van het merk bestaat uit rood, geel, zwart en grijs in drie tinten.