Castorama Logo

Castorama Logo

Het merk Castorama is ontstaan ​​in 1969 toen Christian Dubois zijn eerste winkel opende. Nu is het een grootschalig handelsnetwerk, dat vooral bekend is in Frankrijk, Polen en Rusland, al lijdt het in dat laatste land verlies door vraaguitval in de doe-het-zelf retailmarkt. Dus in 2020 werd de Russische divisie verkocht aan Maksidom LLC. Het bedrijf is alleen gebleven waar het een leidende positie inneemt — voornamelijk in zijn thuisland, omdat het in Frankrijk meer dan honderd hypermarkten bezit. Naast goederen voor bouw en renovatie, verkoopt het een gerelateerd productassortiment: ventilatoren, kachels, verlichting en andere apparatuur die nodig is voor een comfortabele woningverbetering.

Betekenis en geschiedenis

Castorama Logo Geschiedenis

Wat is Castorama?

Castorama is een winkelketen die huishoudelijke artikelen verkoopt, waaronder tuinbenodigdheden, bouwmaterialen en gereedschap. Het is actief in het doe-het-zelf-segment en concurreert met marktgiganten als Ikea en Leroy Merlin. Het hoofdkantoor van de retailer is gevestigd in Frankrijk. Tegelijkertijd is het bedrijf eigendom van de Britse groep Kingfisher plc.

Castorama-winkels bedienen miljoenen individuele consumenten. Ze bevinden zich in verschillende steden en zelfs in verschillende landen, maar ze delen een gemeenschappelijk concept genaamd Do It Smart, dat in 2012 werd aangenomen, samen met een nieuwe visuele stijl. Sindsdien heerst er een vriendelijke sfeer in hypermarkten, die is ontworpen voor beginners die niets van reparaties begrijpen. Het doel is om de klantervaring te verbeteren. Om dit te doen, worden verkooppunten gecombineerd met demonstratieruimtes waar klanten kennis kunnen maken met de goederen en methoden van hun gebruik: leer bijvoorbeeld tegels leggen onder toezicht van een meester. Aangenomen wordt dat de meeste professionals niet naar winkelketens gaan en alles wat ze nodig hebben voor de bouw en renovatie alleen bij de groothandel kopen.

Vóór het moderne concept werkten de Castorama-winkels in een ander formaat. Ze hadden felle kleurzones die het hele assortiment opdeelden in gebieden (doe-het-zelf, decoratie, huis, tuin), wat natuurlijk terugkwam in het logo. Nu zijn er geen dergelijke kleuren meer — de Do It Smart-ideologie omvat het gebruik van warme tinten die aantrekkelijk zijn voor de consument. Terwijl het bedrijf tot deze beslissing kwam, veranderde het verschillende emblemen, die over het algemeen op elkaar lijken.

1969 — 2006

Castorama Logo 1969-2006

De geschiedenis van het merk gaat terug tot 1969, want toen opende ondernemer Christian Dubois de eerste bouwmarkt in Frankrijk. In de loop van de tijd groeide één outlet uit tot een hypermarktketen, die in de jaren negentig. ging naar het buitenland. En in 2002 werd Castorama onderdeel van Kingfisher plc uit het Verenigd Koninkrijk. Gedurende deze periode gebruikte het bedrijf slechts één logo — een blauwe rechthoek met het gele woord «castorama». Alle letters waren kleine letters, vetgedrukt en hadden geen schreven.

2006 — 2010

Castorama Logo 2006-2010

In 2006 is de winkelruimte opgedeeld in kleurblokken in vier gebieden: DIY, decoratie, huis, tuin. Het oorspronkelijke concept werd weerspiegeld in het logo, waar veelkleurige rechthoeken met inscripties verschenen: een paarse rechthoek met «DÉ CO», grijs — met «BRI CO», oranje — met «BÂ TI», lichtgroen — met «JAR DIN «. Omdat de figuren verticaal waren uitgerekt, was elke lettercombinatie verdeeld in twee lijnen. De nieuwe elementen werden achter elkaar opgesteld en rechts van de merknaam geplaatst, waarvan de stijl niet is veranderd.

2010 – 2014

Castorama Logo 2010-2014

In 2010 werd de slogan «C’est castoche» aan het logo toegevoegd. De ontwerpers plaatsten het onderaan en lijnden het uit naar de rechterkant. En zodat er geen lege ruimte aan de linkerkant was, trokken ze een lange horizontale lijn van de linkerrand naar de eerste letter «C». De inscriptie was slordig cursief en geschilderd in dezelfde tint blauw als de grote rechthoek waarop het woord «castorama» stond.

2014 — heden

Castorama Logo 2014

Een paar jaar na een kleine herinrichting besloot de hypermarktketen op avontuur te gaan en het concept volledig om te gooien. Het bureau Carré Noir (Publicis-groep) hielp haar het winkelinterieur en de visuele identiteit te verbeteren, terwijl de Royalties-medewerkers de ideologische bezielers van de Do It Smart-strategie werden. Om de positionering van het merk coherenter te maken, lieten ze de oude kleurcodes die de scheiding van vier richtingen suggereerden los en kozen ze voor delicate tinten blauw en geel.

De achtergrond van het logo is nu wit, de bedrijfsnaam is blauw en geel wordt gebruikt voor een langwerpige rechthoekige vorm met ronde randen. Het laatste element bevindt zich rechts van de inscriptie en de lengte is niet meer dan de breedte van één letter. Het lettertype is leesbaarder geworden door vloeiende rondingen en grotere spatiëring. Deze merknaam werd officieel aangenomen in 2014, maar verscheen nog eerder in de winkels — in 2012, toen de keten een nieuw concept begon te testen in de gemeenten Lormont en Villabe.

Volgens Jean-Philippe Chavatte, een van de leiders van het bureau Carré Noir, symboliseert de mysterieuze gele figuur de verbinding tussen het merk en de consument. Het verbindt het probleem en de oplossing, het instrument en de handeling waarvoor het bedoeld is. Dat wil zeggen, het is een nogal abstract element dat zijn volledige betekenis krijgt wanneer het in de winkelschappen wordt gebruikt.

Logo lettertype en kleuren

Castorama Logo

Het huidige Castorama-lettertype lijkt visueel op Pontiac Black van La Goupil Paris, hoewel er een aantal significante verschillen zijn tussen de twee. Dit is een geometrische sans serif met een laag contrast en een gedurfd gezicht. Alle letters zijn omgezet in kleine letters om de inscriptie er vriendelijker uit te laten zien en het vertrouwen te wekken van klanten die op zoek zijn naar eenvoudige antwoorden op complexe vragen.

Logo Castorama

De combinatie van geel en blauw doet denken aan het Ikea-logo. Maar de Franse hypermarktketen is trots op zijn kleurenschema en denkt er meer rechten op te hebben dan het Zweedse merk, omdat het geel-blauwe Ikea-logo pas veel later — in 1983 — verscheen. Castorama gaat in ieder geval de bedrijfskleuren niet veranderen alleen omdat het feit dat iemand ze ook is gaan gebruiken. Geel symboliseert vitaliteit en de zon. En in combinatie met blauw wordt het geïdentificeerd met lage prijzen en consumptiegoederen, en deze associatie is precies ontstaan ​​vanwege de bovengenoemde bedrijven.