Walgreens Logo

Walgreens Logo

Walgreens is de grootste Amerikaanse apotheekketen, na CVS Health in omvang de tweede. Het is een dochteronderneming van Walgreens Boots Alliance Inc., opgericht in 2014. Het bedrijf zelf verscheen in 1901. Het eerste filiaal was een supermarkt. Tijdens de drooglegging verkocht Walgreens whisky onder de toonbank, maakte vervolgens alcoholische milkshakes en lanceerde ijs. Nu omvat het assortiment naast voedingsmiddelen ook kantoorartikelen, kleding, cosmetica, tabaksproducten, elektronica en medicijnen. Alle winkels hebben een fotoafdeling en een apotheek.

Betekenis en geschiedenis

Walgreens Logo Geschiedenis

Het Walgreens-logo heeft er altijd uitgezien als een handgeschreven woord, en het embleem is recentelijk voorzien van een elegante «W» (ook bekend als «Flying W»). Deze symboliek is herhaaldelijk de oorzaak van controverse geworden, omdat het apotheekbedrijf voortdurend in conflict was met iemand. Ze klaagde ooit de Wegmans-supermarkten aan omdat ze een duidelijke overeenkomst met het merk Walgreens zag in hun W. Uiteindelijk hebben de Wegmans hun logo gedumpt, hoewel de oorsprong teruggaat tot de jaren dertig.

Daarna merkte de retailer dat het embleem van het beroemde honkbalteam van Washington Nationals ook veel gemeen had met de «Flying W.» Om de boete te ontlopen en het logo, geïnspireerd op het logo van de Washington Senators uit de jaren 60, te blijven gebruiken, moest de sportclub aan een aantal eisen voldoen. Volgens het compromis zette Walgreens geen rechtszaak aan wegens inbreuk op het auteursrecht, en de Washington Nationals voorzagen de apotheek van hun honkbalspelers, die moesten trainen, apothekers worden en medicijnen verkopen in winkels in de buurt van de metro. Daarnaast zet het team zich gedurende vijf jaar in om Walgreens te promoten.

Door al deze evenementen zijn de logo’s van het handelsnetwerk echt beroemd geworden. Het waren er in totaal zes, de verschillende versies van de «Flying W»-badge niet meegerekend.

1901 — 1951

Walgreen Drug Store Logo 1901-1951

Een van de oudste logo’s had een rode ‘Walgreen’-letters, waarvoor de ontwerpers een gestileerd handgeschreven lettertype gebruikten. Alle letters behalve «W» waren gekoppeld. Langs de randen liep een dunne zwarte lijn. Op de achtergrond beeldden de kunstenaars een grijze vijzel af, gemaakt van meerdere evenwijdige horizontale lijnen van verschillende lengtes. Dit element symboliseerde de apotheekmortel — een hulpmiddel voor het malen van geneesmiddelen en het bereiden van poeders.

Onderaan stond het rode woord DRUG STORE, in tweeën gesplitst door een lus van de kleine letter g van het woord Walgreen erboven. Het tweede opschrift is omgezet in hoofdletters. Het gebruikte een lettertype met een contrasterend slaggewicht en korte schreven.

1951 — 1981

Walgreens Logo 1951-1981

Na een kleine modernisering kreeg de winkelketen een volledig zwart logo. De letters op de eerste regel lopen nu iets schuin naar rechts, met aan het eind een kleine «s». Het lettertype is dunner en eleganter geworden. De zinsnede «DRUG STORES» is verkleind en naar rechts verplaatst. De mortel die vroeger op de achtergrond zat, is verdwenen.

1981 — 1993

Walgreens Logo 1981-1993

Het nieuwe bedrijfslogo kreeg de vorm van een rechthoek met afgeronde hoeken. De geometrische vorm werd zwart geverfd en de elementen erin werden lichtgrijs geverfd. Het effect van negatieve ruimte werd gecreëerd in de linkerbenedenhoek van de beeldjes van drie mensen van verschillende lengtes en lichaamsbouw. Het was duidelijk dat dit een gezin is — een kind en zijn ouders. Dus wilden de ontwerpers de veelzijdigheid van de winkels laten zien, die alles hebben wat je nodig hebt voor zowel kinderen als volwassenen.

Hierboven stond, zoals altijd, de naam van het handelsnetwerk. Het lettertype is niet veranderd. Maar de plaats van «DRUG STORES» werd ingenomen door een heel ander opschrift — «The Shopper’s Center», verdeeld in twee regels.

1993 — 2005

Walgreens Logo 1993-2005

In de eerste helft van de jaren negentig. het woord «Walgreens» werd weer rood. De achtergrond rechthoek en de menselijke figuren zijn verdwenen. De zinsnede «The Shopper’s Center» is vervangen door een nieuwe tekst: «The Pharmacy America Trusts». De ontwikkelaars van het logo maakten de slogan blauw en verdeelden deze in tweeën, waarbij aan beide zijden van het uitstekende deel van de slogan een kleine letter «g» werd geplaatst.

Links van de inscripties verscheen een blauwe vijzel, dit keer met een stamper erin. In de kom schilderden de kunstenaars veel kleine stippen, die het verpulverde poeder moesten symboliseren. Het feit dat de inhoud van de mortier omhoog vloog, duidde op een lopend proces van werk.

2005 — heden

Walgreens Logo 2005-vandaag

Na het herontwerp zijn de letters iets langwerpig geworden zodat er niet veel witruimte meer over was op de buitenborden. De slogan en de apotheekmortel worden niet meer gebruikt. Onlangs geopende winkels hebben echter soms een rood embleem met een stamper en vijzel met een grote witte «W» erop. Onder de kom staat in de regel de naam van het handelsnetwerk.

Bovendien kan boven de ingangen een heel ander logo worden weergegeven, de Corner W. Het lijkt op een callout bestaande uit een scharlakenrode rechthoek, een bordeauxrode driehoek en een witte handgeschreven «W». Deze optie is in 2012 voorgesteld.

2020 — heden

Walgreens Logo 2020-vandaag

Nieuw Logo

Walgreens Nieuw Logo

Logo lettertype en kleuren

Walgreens Logo

Het meest prominente onderdeel van Walgreens’ identiteit is de hoofdletter ‘W’. Het wordt gepresenteerd in de vorm van een symbool, dat zowel als onderdeel van een woord als afzonderlijk wordt gebruikt — op een vijzel of in een rechthoek. Het was vanwege dit bord dat het bedrijf openlijk botste met de Wegmans-supermarkten en het basketbalteam van Washington Nationals, omdat ze zeer vergelijkbare emblemen hadden. Na het recht te hebben gewonnen om alleen de gestileerde «W» te gebruiken, heeft Walgreens de letter synoniem gemaakt met hoogwaardige service en kwaliteitsproducten.

Bij het ontwerpen van het Walgreens-logo hebben de ontwerpers geen lettertypen gebruikt. Ze bedachten zelf de inscriptie, handgeschreven tekst nabootsend met vloeiende lijnen en een lichte helling naar rechts. De letters hebben geen schreven, maar wel sierlijke rondingen aan de uiteinden. Later werd op basis van dit woordmerk een lettertype gemaakt met de naam Freebrush.

Logo Walgreens

De hoofdkleur van de Walgreens-branding is rood. De bedrijfsleiders kozen hem op een overgebleven basis. Ze wilden geen groen gebruiken (wat logisch zou zijn), zodat consumenten niet zouden denken dat het logo van een milieuorganisatie is. Ook marketeers hebben paars opgegeven. Ze associeerden het met het album Purple Rain, dat werd opgenomen door een aan drugs overleden muzikant. En ze vonden Brown ongelukkig, omdat het slechtste team in de NFL de Cleveland Browns heette. Als gevolg hiervan werd besloten om de hoofdkleur felrood te maken. Het enige nadeel was dat het in combinatie met groen (als onderdeel van het woord WalGREENs) aan Kerstmis deed denken.