Vimeo Logo

Vimeo LogoVimeo werd beroemd als de eerste video-hostingservice waarmee u HD-video’s kunt downloaden en bekijken. Hiermee omzeilde hij YouTube en andere sites die enkele jaren later een dergelijke functie aanboden. Het professionele videoplatform kan niet alleen worden gebruikt als marketingtool door aspirant-ondernemers, maar ook door wereldwijde merken, omdat het alle mogelijkheden biedt om indrukwekkende video’s te maken. Welnu, de geavanceerde instellingen openen nieuwe horizonten op het gebied van contentpromotie.

Betekenis en geschiedenis

Vimeo Logo Geschiedenis

Vimeo streeft ernaar verbonden te blijven met een wereldwijde aanwezigheid. Haar kantoren bevinden zich in verschillende delen van de wereld en zijn ondergeschikt aan het hoofdkantoor in New York. Het websiteverkeer bereikt meer dan 175 miljoen mensen per maand. Gebruikers krijgen gratis accounts (500 MB per week) en betaalde premium-abonnementen die het volume aan downloadbare inhoud vergroten.

Maar Vimeo trekt de aandacht voor meer dan dat. Een belangrijk onderdeel van een video-hostingstrategie is het herkenbare logo. De visuele identiteit veranderde twee keer omdat het platform op zoek was naar een eigen unieke stijl.

2004 — 2005

Vimeo Logo 2004-2005

De Vimeo-dienst werd in 2004 opgericht zodat iedereen interessante verhalen of creatieve ideeën kan delen via online video-uitzendingen. Zijn naam zag er tegelijkertijd uit als een anagram voor het woord «film» en als een mengeling van de woorden «video» en «ik». Dit was de basis voor het eerste logo. De ontwerpers gebruikten zwarte sans serif-hoofdletters en plaatsten de letters op een witte en grijze achtergrond met een verloop.

2005 — 2006

Vimeo Logo 2005-2006

In 2005 is de naam van de videohosting gewijzigd in kleine letters. Het lettertype werd vergelijkbaar met handgeschreven letters, hoewel de «v» en «i» gescheiden waren, met een kleine letterafstand. De ontwikkelaars hebben de letters afgerond en absoluut alle hoeken verwijderd. Ze hebben ook het woord blauw opnieuw geverfd en de achtergrondkleur veranderd in wit zonder andere tinten toe te voegen.

2006 — heden

Vimeo Logo 2006-vandaag

2006 bleek een keerpunt te zijn in de geschiedenis van Vimeo. Het was toen dat het Amerikaanse videoplatform zijn iconische logo kreeg, waaraan het gemakkelijk kan worden herkend. Het ontwerp is gebaseerd op de vorige versie, maar er zijn nog steeds verschillen: de makers hebben de letters met elkaar verbonden, de dikte van de lijnen vergroot en alle diagonale lijnen uitgelijnd zodat ze zich in dezelfde hoek bevonden. Gelijktijdig met de volledige inscriptie verscheen een pictogram in de vorm van een «v».

Logo lettertype en kleuren

Vimeo Logo

Het Vimeo-woordmerk vervangt het volwaardige grafische symbool omdat het ongebruikelijk, levendig en herkenbaar is. De ontwerpers probeerden de ontspannen sfeer van de dienst over te brengen, om onbewust vertrouwen bij gebruikers op te wekken. Zelfs kleine hoeken die aan de uiteinden van «v» en «m» verschijnen, bederven de algehele indruk niet. Ze zien eruit als schreven, terwijl ze dat in feite niet zijn.

Logo Vimeo

Zowel het volledige logo met de naam van de videohosting als het «v» -pictogram zijn geschreven in het stijlvolle Black Rose-lettertype uit de Regular-onderfamilie, dat in 2009 werd gemaakt door typograaf Michael Hagemann. Maar de ontwerpers veranderden de letters enigszins, waardoor de afstand tussen hen. Als de letters in het originele lettertype hadden gestaan, zou deze door de lange verbindingslijnen iets meer ruimte hebben ingenomen.

Wereldwijde experimenten met kleur eindigde in 2005, toen blauw zwart verving. In 2006 veranderden de ontwikkelaars eenvoudig de tint en kozen ze voor het donkerdere Vimeo Blue (# 1AB7EA). Tegelijkertijd bleef de klassieke witte achtergrond behouden.