Uber Logo

Uber Logo

Uber is een transportbedrijf dat het bestellen, bellen en boeken van taxi’s of privéauto’s met chauffeurs aanbiedt. De app waarmee online diensten worden aangeboden heeft dezelfde naam. Het bedrijf is gevestigd in de stad San Francisco, Californië, waar het is opgericht door Garrett Camp en Travis Kalanik. Bovendien is dit een zeer jonge dienst die al sinds 2009 bestaat.

Betekenis en geschiedenis

Uber Logo Geschiedenis

Ondanks de jonge leeftijd heeft de Uber-service verschillende transformaties ondergaan, wat heeft geresulteerd in een vriendelijke en intuïtieve interface en logo die de aard van haar activiteiten nauwkeurig weerspiegelen. Zijn functie is om de mogelijkheid te demonstreren om een ​​bestelde auto met een chauffeur te volgen. Maar tot die tijd had het logo de vorm van een samengesteld woord UberCab.

2009 — 2011

Uber Logo 2009-2011

De debuutversie in de vorm van een hoofdletter (grafisch gedeelte) en de bedrijfsnaam (tekstgedeelte) geeft de nauwe band tussen de dienst en de weg weer. Om dit te doen, maakten de ontwerpers een bord in de vorm van een halve ringweg en plaatsten het woord «Uber» er in kleine letters boven. Het is een aanduiding van de begin- en eindpunten van de reeks.

Bovendien hebben de ontwikkelaars de logostijl interessant verslagen door twee hoofdletters in één te combineren. Om dit te doen, gebruikten ze het woord UberCab op een speciale manier, door er “U” en “C” uit te halen. Ontwerpers lieten het eerste symbool ongewijzigd en het tweede draaide 90 graden. Het resultaat is een origineel teken van de transportdienst.

2011 — 2016

Uber Logo 2011-2016

Gedurende deze periode verscheen er een bijgewerkte versie, gebaseerd op verbale vorm. De bedrijfsnaam is geschreven in een dun, glad lettertype in hoofdletters zonder schreefloos. Het enige verschil tussen de letters en de klassieke look is een miniatuur gebogen richel bovenaan bij het «U» -teken en op het «R» -onderbeen. Het woord «Cab» is volledig uit de naam verdwenen.

2016 — 2018

Uber Logo 2016-2018

In 2016 besloten de eigenaren van de dienst het logo-ontwerp te herzien en kozen ze voor een glad lettertype zonder scheuren en uitsteeksels. Alle letters erin zijn in hoofdletters en de nadruk ligt op afgeschuinde «E» -schijven.

2018 — heden

Uber Logo 2018-vandaag

Het huidige embleem vertegenwoordigt het woord «Uber» in een langgerekte vorm. Nu zijn alle karakters in kleine letters, met uitzondering van de eerste. Het lettertype is vetgedrukt, dus zwarte letters zijn duidelijk zichtbaar op een witte achtergrond.

Logo lettertype en kleuren

Uber Logo

De ernstigste periode in de geschiedenis van het embleem was 2011-2012, toen een ingrijpende herinrichting werd doorgevoerd. Hoewel de nieuwe versie niet op zijn voorganger leek, behield hij zijn gehechtheid aan auto- en wegonderwerpen. Het visuele middelpunt was de letter «U» met de bovenste uiteinden naar binnen gebogen. Het pictogram is in een rechthoek geplaatst.

De spelling van de naam is ook veranderd. Nu zag de ‘U’ er ongebruikelijk en anders uit dan die in het grafische symbool. De ontwikkelaars hebben het linkeruiteinde verlengd en gebogen. Ze maakten alle andere karakters absoluut normaal en soepel, en verwijderden de schreven. De dominante kleuren waren zilverwit en grijsblauw. Een jaar later veranderden de eigenaren van de dienst ook het ontwerp van de mobiele applicatie en desktopsite.

De passagiersbadge is rond en de bestuurder is zeshoekig. Labels bevinden zich in een vierkante vorm, waardoor ze duidelijk te onderscheiden zijn op de kaart. Zowel kleurenschema’s als patronen verschillen per land. De Chinese versie wordt bijvoorbeeld gedomineerd door een rood palet, de Indiase versie is turkoois en degenen die Uber in de VS gebruiken, zien een donker turkoois logo.

Logo Uber

De koptelefoon van het logo is in de loop van de jaren van het bestaan ​​van het bedrijf verschillende keren gewijzigd, van grote en kleine letters naar smal en hoofdletters. Unieke elementen werden onderscheiden door «U», «R» (in één versie hebben ze gebogen uiteinden), evenals «E», die schuine zijsecties hadden.

Het Uber-logopalet is zeer divers, omdat het ontwerpteam 65 kleurenopties voor lokaal gebruik presenteerde. Hierdoor heeft elk land zijn eigen herkenbare stijl. Dus in plaats van het traditionele zakelijke assortiment bestaande uit zwart, wit en blauw, zijn er nu in de wereld veel andere combinaties. Standaardpictogrammen bevatten wit en twee tinten blauw of vertegenwoordigen een combinatie van wit met bruin en oranje.