Thrasher Logo

Thrasher LogoThrasher is het maandelijkse cult-skateblad. De geschiedenis begon in 1981 toen Fausto Vitello en Eric Swenson besloten een tijdschrift op te richten dat reclame maakte voor de Independent Truck Company. Na verloop van tijd verwierf het zijn eigen website, een online winkel, indoor skateboards, muziekcompilaties en een videocollectie.

Betekenis en geschiedenis

Thrasher Logo Geschiedenis

Het iconische logo heeft Thrasher getransformeerd tot een modemerk. Maar het heeft ook een keerzijde gerelateerd aan het Banco-lettertype. Dit lettertype werd mainstream in 1974 toen het verscheen op de cover van het album van Natty Dread met de muzikale composities van Bob Marley. Na verloop van tijd werd ze geassocieerd met de Rastafari-beweging en de reggaestijl, die in de jaren zeventig. beperkte de reikwijdte van het gebruik.

De maandelijkse Thrasher heeft Banco nieuw leven ingeblazen. In eerste instantie bracht hij skateboarden als subcultuur en reggaecultuur in verband met marihuana als inspiratiebron. Even later werd het lettertype opnieuw bedacht en begon het uitsluitend te worden gezien als een symbool van skateboarders.

Logo lettertype en kleuren

Thrasher Logo

Het logo van het tijdschrift wordt op de omslag gebruikt in plaats van de titel. Dit is een gestileerde inscriptie «THRASHER», die een boog vormt, omdat de buitenste letters langer zijn dan de middelste. Het bestaat in verschillende versies, en de meest populaire is met een vurig ontwerp. Het vlammende woord sierde niet alleen de voorpagina van de publicatie, maar ook T-shirts met een merknaam en vele andere souvenirs.

Toen het Thrasher-embleem mainstream werd, verloor het zijn oorspronkelijke verbinding met de skateboardsubcultuur. Veel beroemdheden en mensen die nog nooit op een skateboard hebben gestapt, hebben het tot een deel van hun imago gemaakt. De makers van het tijdschrift gingen de confrontatie aan met de slachtoffers van de mode, bekritiseerden Vogue scherp, tekenden cartoons van degenen die gedachteloos de Thrasher-stijl volgden. Maar ze moesten hun nederlaag toegeven omdat het logo niet langer werd geassocieerd met de authentieke skatecultuur en in de categorie statussymbolen terechtkwam.

«THRASHER» is in Banco-lettertype, dat in 1951 werd ontwikkeld door typograaf, grafisch ontwerper en illustrator Roger Excoffon. Dit lettertype werd door de gieterij Fonderie Olive gebruikt om metalen letters te produceren voor boekhandels, slagers en andere out-of-fashion plaatsen. Toen maakte muzikant Bob Marley Banco onderdeel van de reggaestijl, totdat het tijdschrift Thrasher het stokje overnam en het lettertype voor zichzelf nam — en dan nog maar voor korte tijd.

Het klassieke embleem wordt gepresenteerd in een geel en zwart palet. De vurige versie bevat nog veel meer kleuren: naast geel en zwart bevat het ook tinten rood en oranje.