Tesco is een Britse winkelketen opgericht in 1919. Het is de nummer één retailer in het VK en de derde in de wereld in termen van verkoop. Het opereert met succes op de internationale markt en heeft eigen winkels in Europa en de wereld. Welwyn Garden City is het hoofdkantoor van het bedrijf. De eerste winkel onder het merk Tesco werd geopend in 1929. Vanaf 2022 bezit de gepresenteerde winkelketen de grootste hypermarkt van Europa, die zich in Ierland bevindt.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Tesco?
Toonaangevende supermarktketen in het VK, een van de 10 meest succesvolle retailers ter wereld, gemeten naar omzet. De activa van het bedrijf bedragen meer dan 80 miljard dollar en het totale aantal werknemers in alle winkels van het netwerk (er zijn er 2.700) nadert de 500 duizend mensen.
Gedurende de meer dan 100-jarige bestaan van het merk heeft het bedrijf het herhaaldelijk veranderd. Elke nieuwe versie heeft de vorige bijgewerkt en nieuwe elementen toegevoegd die duidelijk de boodschap overbrengen die de winkelier nodig had. Zo beperkte het bedrijf zich in de beginjaren tot het klassieke zwarte logo, waar ook de naam «Tesco Stores LTD» in voorkomt. Het had een eenvoudig lettertype met allemaal hoofdletters. Na de snelle ontwikkeling van het merk begon het management typografische logo’s te gebruiken. Tegelijkertijd veranderde ook het kleurenschema, aangezien sinds 1970 de rode kleur in het logo begon te overheersen. De laatste variant van Tesco werd in 1995 geïntroduceerd, naast de klassieke rode naam zijn er ook vijf blauwe horizontale strepen, onder elk van de letters.
Als je geen rekening houdt met de originele versie van het logo, dan is de hoofdkleur altijd rood geweest, wat de meeste mensen associëren met de kleur van kracht en passie. Tesco probeerde geen extra details te gebruiken, met de nadruk op minimalisme en beknoptheid. De hoofdtaak van de auteur was om het logo herkenbaar te maken, niet alleen in de UK, maar ook in het buitenland.
1932 — 1949
De eerste versie werd geïntroduceerd in 1932 en duurde 17 jaar. Het bedrijf besloot geen helder kleurenschema te gebruiken en presenteerde aan het grote publiek een beknopte zwarte schreefloze letters, gemaakt in grote hoofdletters. Nette lijnen, evenals de afstand tussen symbolen, brachten de kracht en ambitie van het bedrijf over.
1949 — 1970
In 1949 besluit het bedrijf het uiterlijk van het logo radicaal te veranderen. De sombere tinten zijn veranderd in een levendig rood en geel kleurenpalet. De bedrijfsnaam was in rood, met een gele verticale balk tussen elk teken. De letters in de naam «Tesco» waren vetgedrukt met schreef. Een dergelijke update moest de klanten van het bedrijf de emoties van geluk en energie overbrengen.
1970 — 1981
In 1970 werd besloten om de gele strepen tussen de letters in de titel te verwijderen. Nu was de rode bedrijfsnaam op een witte achtergrond het enige element van het logo. Elk karakter werd geschreven in vetgedrukte hoofdletters met schreven. Door het verwijderen van de gele strepen is de afstand tussen tekens in de titel aanzienlijk verkleind.
1981 — 1987
De meest opvallende wijzigingen aan het logo vonden plaats in 1981. De hoofdnaam bleef ongewijzigd, in vetgedrukte rode letters. Het logo zelf was echter ingepakt in een dubbele rode rand. De hoeken waren licht afgerond. Bovenaan de naam werd het opschrift «Todays» toegevoegd, wat de relevantie van dit netwerk aangaf. De extra belettering was omlijnd in rood en gebruikte een omtreklettertype. De letters zelf waren wit. Daarnaast is links van de naam van het bedrijf een wit vinkje toegevoegd in een rode cirkel.
1987 — 1995
In 1987 keerde het bedrijf terug naar een variant waarbij er naast de merknaam geen extra elementen zijn. De letters in de regels waren nu aanzienlijk dunner, terwijl de schreven lichter en duidelijker waren. De afstand tussen de letters is veel groter geworden dan in de versie 1970-1981. Zo probeerde het management van Tesco de inscriptie stijlvol te maken en de boodschap te verspreiden dat het merk macht heeft. Hierdoor ontstond een gevoel van tijdloosheid.
1995 — heden
De huidige versie van het logo werd in 1995 door het bedrijf geïntroduceerd. Er is een schreefloos lettertype gebruikt om het te maken. Vergeleken met de vorige variant zijn de lijnen van de letters naar de uiteinden toe iets breder geworden, terwijl de randen wat recht zijn afgesneden. Naast de hoofdnaam waren er vijf horizontale lijnen in vet, blauw. Tegelijkertijd moeten de kopers van de winkel de indruk hebben dat de witte ruimte tussen de blauwe blokken de karakters van elkaar scheidt.
Logo lettertype en kleuren
De nieuwste varianten van het Tesco-logo liggen dichter bij de lettertypen Aviano Flare Black en Arpona Semi Bold. De auteurs hebben slechts minimale wijzigingen aangebracht in de structuur van de regels. Door een vetgedrukt lettertype te gebruiken, ziet het logo zelf er modern en stijlvol uit. Zo geeft het bedrijf aan de doelgroep aan dat het klaar is om te werken aan alle componenten van een succesvol bedrijf, inclusief de identiteit.
De huidige versie van het Tesco-logo bestaat uit een palet van kleuren, waaronder rood, blauw en wit. Opgemerkt kan worden dat deze kleuren ook zijn opgenomen in de vlag van Groot-Brittannië, wat mogelijk verwijzingen naar de staat zijn, waarmee de kracht en ambities van het bedrijf worden getoond. Voorheen waren zwart en geel, die in eerdere versies werden gebruikt, ook relevant.