TD Bank Logo

TD Bank Logo

TD Bank is een financiële instelling die bankdiensten aanbiedt in alle regio’s van de Verenigde Staten. Het opereert als een dochteronderneming van Toronto-Dominion Bank, een multinationaal conglomeraat met het hoofdkantoor in Canada. Het Amerikaanse merk kreeg zijn huidige naam in 2008 na de fusie van Banknorth (opgericht in 1852 als Portland Savings Bank) en Commerce Bancorp (opgericht in 1973 door de eigenaar van een fastfoodketen).

Betekenis en geschiedenis

TD Bank Logo Geschiedenis

Dankzij het enorme aantal filialen wordt TD beschouwd als een van de grootste banken in Noord-Amerika. Daarom is het vierkante groene logo bijna overal bekend — van Florida tot Maine. De financiële instelling gebruikt de officiële merknaam van haar moedermaatschappij, Toronto-Dominion Bank. En dat is op zijn beurt eigenaar van een groot aantal divisies, omdat het is gegroeid door andere organisaties over te nemen. De merken delen een gemeenschappelijke identiteit die is gebaseerd op een consistent systeem van visuele tekens.

1973 — 2009

Commerce Bancorp Logo 1973-2009

Voordat Commerce Bank onderdeel werd van TD Banknorth, had het een logo met een grote rode «C». De hoofdletter had de vorm van een vliegende druppel. Hierboven stond de naam van de organisatie, geschreven in zwarte cursief, schreefloos.

2009 — heden

TD Bank Logo 2009-vandaag

 

Na de fusie van Commerce Bank en TD Banknorth ontstond een volledig nieuw merk: TD Bank. De afkorting staat in dit geval voor Toronto-Dominion. Het gecombineerde bedrijf moest niet alleen het «C» -symbool laten vallen, maar ook een ander kleurenschema aannemen. Als resultaat heeft ze een embleem in de vorm van een lichtgroen vierkant met witte letters «T» en «D». Het tweede deel van de naam bevindt zich iets naar rechts. Dit is het donkergroene woord «Bank», vetgedrukt. Op de website en in advertenties kan deze worden aangevuld met een slogan.

Het ontwerp en de strategie van het merk TD is ontwikkeld door de Canadese studio Shikatani Lacroix. Ze had een specifieke uitdaging: een universele visuele identiteit creëren die zowel bij het moederconglomeraat als bij zijn dochterondernemingen zou passen.

2019 — heden

TD Toronto Dominion Bank Logo 2019-vandaag

Het symbool met de letters «TD» bleek zo succesvol en gedenkwaardig te zijn dat de bank het los van het woordmerk begon te gebruiken. Het groene plein behoeft geen toevoegingen — het is de basis van de huisstijl.

Ontwerpers hebben het TD Bank-logo gevuld met visuele metaforen. Zelfs zijn vierhoekige vorm symboliseert discipline en orde, want een vierkant is een «stabiele» figuur, aan alle kanten gelijk. Het verbinden van letters met een gemeenschappelijke witte lijn staat voor consistentie en verbinding. Daarom hebben zowel een duidelijke geometrie als een speciale ligatuur een dubbele betekenis.

Logo lettertype en kleuren

TD Bank Logo

De letters «TD», die een afkorting zijn voor Toronto-Dominion, lijken meer op een gestileerd monogram dan op een volledige belettering. De uitgebreide versie van het logo, die een woordmerk heeft, maakt gebruik van het Frutiger UltraBlack-lettertype, ontwikkeld door de typograaf Adrian Frutiger.

Logo TD Bank

De groene kleur ging naar het Amerikaanse merk van een van zijn voorgangers — TD Banknorth. Het wordt in het tekensysteem in twee tinten weergegeven: donkerder British Racing Green (# 003F2D) en lichter Apple (# 54B848). Deze kleur symboliseert niet alleen vitaliteit en geld, maar maakt TD Bank uniek en onderscheidt het van andere Amerikaanse financiële instellingen