Swatch Logo

Swatch Logo

Swatch is een merk voor herenhorloges van The Swatch Group Ltd. Het werd in 1983 opgericht door de zakenman Nicholas George Hayek. Het hoofdkantoor is gevestigd in de stad Biel, kanton Bern (Zwitserland).

Betekenis en geschiedenis

Swatch Logo Geschiedenis

Het uiterlijk van dit Europese merk zou een tegenwicht moeten zijn voor de Aziatische markt met een stroom goedkope kopieën van horloges. Dit is precies wat Nicholas George Hayek bedoelde toen hij de basis kocht voor zijn toekomstige project — twee horlogefabrikanten die crashten. Dit waren ASUAG en SSIH.

Bovendien wilde de ondernemer eenvoudige en betaalbare modellen maken. Daarom combineerde hij moderne kunstmatige materialen en geavanceerde assemblagetechnologieën in de producten van het merk. Hij herzag ook het ontwerp en het logo radicaal, waarna hij zijn eigen serie goederen lanceerde, waarbij hij een betaalbare prijs combineerde met Zwitserse kwaliteit.

Er wordt aangenomen dat dit principe wordt benadrukt door de naam van het handelsmerk, die wordt weerspiegeld in het logo. Het wordt tenslotte gevormd door de fusie van de twee stichtingen: Second + Watch. Door een dergelijke naam te kiezen, wilde de eigenaar aan klanten duidelijk maken dat niets eeuwig duurt en dat zijn producten goedkoop, eenvoudig en tijdelijk zijn (wegwerpbaar, voor elke dag). Hoewel volgens een andere versie wordt aangenomen dat de naam van het bedrijf afkomstig is van de combinatie van de woorden «Swiss Watch».

Logo lettertype en kleuren

Swatch Logo

Het bedrijfslogo van de tijdlijn is nooit veranderd. Het ziet er precies hetzelfde uit als in het jaar van verschijning. Het bevat twee basiselementen: grafisch (vlag van Zwitserland) en verbaal (merknaam).

De tekst is geschreven in vloeiende kleine letters. Ze hebben een gestroomlijnde vorm en afronding (zelfs in de hoekdelen) om de associatie van het logo met een ronde klok te maximaliseren. De onderste helft van de ‘s’ is plat, net als de bovenkant, dus het symbool staat stevig op de basis. Interessante elementen onderscheiden zich door nog twee tekens: «a» en «t». De eerste heeft een open been aan de onderkant, terwijl de laatste de helft van de horizontale slag mist.

Logo Swatch

Het grafische deel van het embleem bestaat uit een breed kruis met identieke fragmenten in lengte. In eerste instantie zou je denken dat dit een aanduiding is van de internationale organisatie van het Rode Kruis, maar deze opvatting is onjuist. Het logo gebruikte een element van de Zwitserse staatsvlag — een wit kruis op een rode achtergrond, terwijl het Rode Kruis alle tegenovergestelde kleuren heeft. Deze techniek heeft marketingwaarde: het herinnert eraan dat de producten worden vervaardigd in Zwitserland — het belangrijkste horloge-land ter wereld.

De letters in het woord zijn gemaakt in kleine letters en zijn zo gelijk mogelijk geplaatst, zodat de toppen precies overeenkomen. Benen «t» en «h» zijn hetzelfde in hoogte. Het lettertype is individueel en lijkt op Swatch it, dat is ontworpen door Samuel Park.

Het kleurenpalet is niet divers en bestaat uit wit (kruis), rood (vlag, dichter bij scharlaken), zwart (letters). Als alternatief kan de merknaam wit zijn op een grijze achtergrond.