Starbucks Logo

Starbucks Logo

Een van de meest herkenbare en visueel ongebruikelijke ter wereld is het logo van Starbucks, een koffiebedrijf dat een wereldwijd netwerk van koffiehuizen bezit, tegenwoordig zijn er meer dan 30 duizend in 76 landen. Het verhaal van het succes en het uiterlijk van het originele embleem is erg interessant.

Betekenis en geschiedenis

Starbucks Logo Geschiedenis

Wat is Starbucks?

Dit is een internationale keten van koffiehuizen, met meer dan 33 duizend locaties over de hele wereld. Ze verkopen verschillende drankjes en eten.

Het handelsmerk werd in 1971 opgericht door drie vrienden: schrijver Gordon Bowker, geschiedenisleraar Zev Siegl en leraar Engels Jerry Baldwin. Hun kennis Alfred Peet leerde zijn vrienden een nieuwe manier om koffiebonen te branden en ze kwamen op het idee om hun eigen coffeeshop te beginnen. De jongeren vormden elk $ 1.350, sloten een lening af voor nog eens $ 5.000 en huurden voor dit geld een pand op de Shchuchye-markt in Seattle (staat Washington). De Starbucks Coffee Tea Spices zijn op 30 september geopend en de ongelooflijke geur lokte klanten. Op het bord stond ook een mythologische zeemeermin met een blote buste en twee staarten.

De instelling bevond zich direct aan de kade aan zee en de jongeren besloten om het mariene thema uit te spelen in de naam en het embleem van het bedrijf. Ze hebben de naam Starbucks geleend van Herman Melville’s Moby-Dick. Daar had de maat Achab de bijnaam Starback, die dol was op sterke koffie. Het sonore en pakkende woord is enigszins veranderd, wat er betekenis aan heeft toegevoegd: ster (ster) en bucks (dollars).

Het idee van het originele embleem werd aan jonge ondernemers voorgesteld door kunstenaar Terry Heckler. Hij bestudeerde meer dan 10 historische boeken over navigatie en bood aan om een ​​tekening te maken van een zeemeermin met twee staarten — La Sirena. Hij vond deze gravure in een boek uit 1500 als illustratie bij de Scandinavische sagen. De auteur van het eerste logo is ontwerper D. Darden.

1971 — 1987

Starbucks Logo 1971-1987

Het eerste logo, gemaakt in 1971, kopieerde nauwkeurig een houtsnede: een naakte sirene met een luxueuze buste met een kroon op haar hoofd, die haar twee staarten met haar handen vasthield. De afbeelding is omsloten door een cirkel, die op zijn beurt is omsloten door een grotere concentrische cirkel. De naam van Starbucks staat in het frame hierboven, Fresh Roasted Coffee hieronder. De witte foto is op een donkere achtergrond van gebrande koffie geplaatst.

1987 — 1992

Starbucks Logo 1987-1992

Het embleem werd in 1987 gewijzigd. Het beeld van de Siren werd meer gestileerd vanwege de sterke verontwaardiging van de puriteinse burgers van Seattle. Tegen die tijd had Starbucks een grote keten van cafés, kartonnen bekers met merknaam en logo-auto’s voor de bezorging van koffie. Het stadsbestuur begon klachten te krijgen dat kleine kinderen de blote borst van de zeediva zagen. De eigenaren besloten de samenleving niet te plagen, dus de zeemeermin werd bescheidener, haar verleidelijke buste was bedekt met golvend haar. De kroon op het hoofd werd duidelijker en groter, en in het midden werd een vijfpuntige ster geplaatst. De binnenste cirkel bleef bijna zwart, de buitenste werd groen. De naam Starbucks is groter gemaakt, met alleen het woord Koffie onderaan, gescheiden door sterretjes.

1992 — 2011

Starbucks Logo 1992-2011

In 1992 werden de eigenaren van bloeiende koffiehuizen opnieuw gedwongen het ontwerp van het embleem te veranderen onder druk van de samenleving — conservatieve respectabele burgers schaamden zich voor de naakte navel van een zeemeermin. Dit gebeurde eenvoudig en radicaal — het onderste deel van de Sirena werd afgesneden, de rest van de foto werd vergroot.

2011 — heden

Starbucks Logo 2011-vandaag

In 2011 werd het merk over de hele wereld herkenbaar en het management van het bedrijf kwam tot de conclusie dat het mogelijk was om onnodige ontwerpelementen te verwijderen — de hele buitenste cirkel met de inscripties werd verkleind en alleen een mooie zeemeermin op een groene achtergrond bleef over. Dergelijke veranderingen werden ook aangebracht in de huidige trend van het ECO-logo — vereenvoudiging van het ontwerp en de hoeveelheid verf op het logo om de aard en ecologie van de ruimte te behouden.

Logo lettertype en kleuren

Starbucks Logo

Er is nog een andere interessante functie verbonden aan dit logo. Fans van complottheorieën zagen veel vreemde tekens in het handelsmerk. De zeemeermin zelf in het embleem van 1971 lijkt erg op koningin Esther, wat betekent dat de eigenaren van het bedrijf zionisten zijn. Als de afbeelding ondersteboven wordt gedraaid, ziet de afbeelding eruit als de kop van een geit, die wordt beschouwd als een symbool van de duivel. De vijfpuntige ster op de kroon is het satanische pentagram.

In de pers zijn deze gissingen lange tijd overdreven. Enerzijds was dit, net als Sirena’s blote borst, extra gratis reclame, anderzijds, toen het bedrijf succesvol groeide, wilde ik zijn reputatie niet op het spel zetten. Daarom werd besloten om de oude afbeelding te vervangen door een mooiere en eenvoudigere afbeelding.

De onconventionele benadering van logoselectie is een van de drie belangrijkste drijfveren van wereldwijd succes geworden, samen met de productkwaliteit en het idee van coffeeshops.

Het nieuwe logo symboliseert vandaag de verbinding van moderniteit met de tradities en waarden van de Amerikaanse samenleving. Groen en minimalisme zijn een eerbetoon aan de ecologische richting van het bedrijf, gericht op het behoud van het milieu.

Logo Starbucks

Het oude logo speelde vanaf het begin een sleutelrol in de torenhoge populariteit van coffeeshops. De ongebruikelijke foto trok de aandacht, maakte mensen geïnteresseerd in Starbucks-producten. Nu wordt de geschiedenis van het maken van dit logo bestudeerd in ontwerpscholen, als een voorbeeld van een succesvolle combinatie van slimme marketingtruc en beeldtaal van informatiepresentatie.

Het klassieke Freight Sans-lettertype wordt gebruikt om de naam van het bedrijf op productverpakkingen en documentatie te schrijven, alle letters zijn duidelijk, leesbaar, schreefloze en vetgedrukte details.

Het belangrijkste kleurenschema van het moderne logo is een van de tinten groen, met de hexadecimale code: # 00704A, in het Pantone-kleursysteem is het gemarkeerd met 3425C. Voor de naam worden witte (hex: #FFFFFF) en zwarte (hex: # 000000) kleuren gebruikt.

Wat is de betekenis achter het Starbucks-logo?

Op het Starbucks-logo staat een sirene die de kunstenaars hebben gekopieerd naar een 16e-eeuwse gravure. Hier worden parallellen getrokken: Starbucks-koffie wenkt vermoeide reizigers op dezelfde manier als sirenes zeevarenden wenken. Tegelijkertijd straalt het nautische thema de geest van Seattle uit.

Is het Starbucks-logo een zeemeermin?

Op het embleem van Starbucks staat een zeemeermin met een tweestaartige sirene. Als je goed kijkt, kun je haar staarten rechts en links van haar gezicht zien.

Is Medusa een Starbucks-logo?

De vrouw in het Starbucks-logo is niet Medusa Gorgon omdat ze geen slangen op haar hoofd heeft.

Wie is de koningin op het Starbucks-logo?

Sommigen geloven dat het meisje op het Starbucks-logo koningin Esther is. In feite is dit niet het geval. De afbeelding van een vrouw met golvend haar is ontleend aan een 16e-eeuwse gravure met een tweestaartige zeemeermin.