Amstel Logo

Amstel Logo

Amstel is een beroemd brouwerijbedrijf uit Nederland. Het bedrijf is opgericht door twee oude vrienden: Johannes van Marwijk Kooij en Charles de Pesters. Zij wendden zich tot de Beierse bereidingswijze van alcoholische dranken en begonnen in 1870 met hun eigen productie. In 1968 werd het bedrijf gekocht door het Heineken N.V. concern.

Betekenis en geschiedenis

Amstel Logo Geschiedenis

Het handelsmerk van het merk is eenvoudig, maar symbolisch. De inscriptie «Amstel», geplaatst in een witte halve cirkel, springt meteen in het oog. De inscriptie wordt gepresenteerd in een klassiek vet lettertype met kleine schreven. Deze naam werd gekozen door de oprichters van het bedrijf. Johannes en Karel besloten de rivier de Amstel te vereeuwigen, waarvan de eerste plant aan de kust stond.

De beroemde rood-witte cirkel ligt in het centrum. Het staat ook op oude brouwerijlogo’s. De tweekleurige geometrische figuur stelt een biljartbal voor. Deze vereniging is niet toevallig ontstaan: maar omdat de oprichters van het bedrijf graag samen biljarten. Sindsdien zijn er vele jaren verstreken, maar de cirkel symboliseert, net als voorheen, hun sterke vriendschap en toewijding aan de traditie.

In de loop van de eeuw is het embleem geëvolueerd. Toen bijvoorbeeld de Amstelfabrieken in Amsterdam werden gevestigd, markeerden de eigenaren hun woonplaats met trots op het handelsmerk. Vervolgens werd de productie verplaatst en verdween de inscriptie.

En ook de ontwerpers hebben het logo na elke rebranding aangepast, omdat het bedrijf zijn naam verschillende keren heeft veranderd. Van 1980 tot 1947 kreeg het bedrijf de naam Beiersch Bierbrouwerij De Amstel, en van 1947 tot 1968 — Amstel Brouwerij. Dit alles werd weerspiegeld in de visuele identiteit van het bedrijf (logo).

Logo lettertype en kleuren

Amstel Cerveza Logo

Het huidige logo is origineel. In het midden staat een rood-witte cirkel met inscripties «1870», «Amstel» en «Bier». Het laatste woord heeft een ongebruikelijk lettertype: de letters werpen een dubbele zwarte en rode schaduw. De binnenste cirkel is genomen in een zilveren ring en een brede gouden lijst. Bovenaan staat een blauw heraldisch schild met twee witte leeuwen en de letter «A».

Logo Amstel Cerveza