Coca Cola Logo

  Coca-Cola Logo

  Coca Cola is een frisdrankmerk dat in 1886 op de markt kwam. Men neemt aan dat het eerste recept de optometrist en apotheker John Stith Pemberton is. Maar de oprichter van The Coca-Cola Company was zakenman Asa Griggs Candler, die de rechten op het handelsmerk in 1888 kocht. Hij was het die de massaproductie van de drank lanceerde, waardoor hij wereldberoemd werd.

  Betekenis en geschiedenis

  Coca Cola Logo Geschiedenis

  Alle logo’s van de fabrikant dragen de inscriptie “Coca Cola”. Deze naam is bedacht door accountant Frank Robinson, gebaseerd op de belangrijkste ingrediënten van het oorspronkelijke product: cocabladeren en kolanoten. John Pemberton vertrouwde hem merkkwesties toe. Robinson beheerste de kunst van het mooie schrijven en vertaalde de woorden Coca Cola in nette gekrulde letters. Het door hem voorgestelde handelsmerk is nog steeds in gebruik en de tijd heeft noch het lettertype noch de verhoudingen beïnvloed.

  1886 – 1887

  Coca Cola Logo 1886-1887

  In het eerste jaar na de lancering van de productie had het merk geen individuele stijl. Het embleem zag er standaard uit: strikt zwart-wit opschrift “Coca-Cola.” met schreven.

  1887 – 1941

  Coca Cola Logo 1887-1941

  In 1887 verscheen een kalligrafische versie van het logo. Frank Robinson werkte eraan en vereeuwigde zijn handschrift op de etiketten van de beroemde frisdrank.

  1890 – 1891

  Coca Cola Logo 1890-1891

  Rond de millenniumwisseling besloten ontwerpers te experimenteren. Ze gebruikten een gestileerd lettertype met veel krullen. De eerste letters “C” kronkelden als een spiraal. Ondanks de originaliteit bleek dit ontwerp niet populair en duurde het slechts een jaar.

  1891 – 1941

  Coca Cola Logo 1891-1941

  In 1891 werd een herziene versie geïntroduceerd van het logo uit 1887. De letters waren rood, het handgeschreven lettertype was dun en nauwkeurig. De woorden staan ​​in een rechthoekig frame.

  1941 – heden

  Coca Cola Logo 1941-vandaag

  Het nieuwe herontwerp brengt historische veranderingen met zich mee. In 1941 verscheen het beroemde embleem, dat nog steeds wordt gebruikt. De ontwikkelaars hebben de rode rand verwijderd en de letters cursief gemaakt. Deze optie ziet er compacter uit in vergelijking met de vorige, omdat het woord “Coca” de afstand tussen “C” en “oca” verkort.

  1987 – 2009

  Coca Cola Logo 1987-2009

  In 1987 nam de frisdrankfabrikant een nieuwe merknaam aan. De ontwerpers hebben kleine wijzigingen aangebracht in de typografie: de helling van de letters verkleind, de breedte van de lijnen vergroot, maar de oorspronkelijke verhoudingen behouden. De herziene versie was tot 2003 op etiketten te vinden. Bovendien werd het van 2006 tot 2009 gebruikt als onderdeel van de campagne The Coke Side of Life.

  2003 – heden

  Coca Cola Logo 2003-vandaag

  In 2003 keerde het logo, dat 60 jaar geleden werd geïntroduceerd, terug. Het herkenbare Coca Cola-merk, dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven, is het belangrijkste onderscheidende symbool van het merk geworden.

  Logo lettertype en kleuren

  Coca Cola Logo

  De merknaam staat in grote letters op blikjes en flesjes Coca Cola. Dit is het zeer beroemde embleem dat in 1887 door accountant Frank Robinson is uitgevonden. Moderne ontwerpers hebben het lettertype enigszins aangepast, de inslag en kleur veranderd. Maar de bewerkingen hadden geen betrekking op het algemene concept: de gekrulde letters in kalligrafisch handschrift nemen, zoals voorheen, de centrale plaats in op het logo.

  De ontwikkelaars hebben speciale aandacht besteed aan typografie, omdat de merknaam geen grafische afbeeldingen bevat – deze bestaat alleen uit tekstelementen. Het lettertype imiteert handschrift, maar de eerste “C” -letters staan ​​ver van de rest en zijn versierd met lange decoratieve krullen. Dit is een goed voorbeeld van het handschrift van Spencer, dat werd gemaakt in de jaren 1840 en in de Verenigde Staten werd gebruikt voor zakelijke correspondentie vóór de uitvinding van typemachines.

  Logo Coca Cola

  De schrijfstijl die op het embleem van 1890-1891 wordt gepresenteerd, verschilt er radicaal van. In die tijd zag de naam van het bedrijf er sfeervol uit: de letters hadden veel grote stippen en ongebruikelijke krullen, waardoor het gevoel van een sprookjesbos ontstond. Maar de eigenaren van het bedrijf besloten terug te keren naar het gebruikelijke Spenceriaanse script en dergelijke experimenten voor altijd te verlaten.

  Het kleurenschema is ook niet erg divers. Tot 1891 waren alleen zwart-witte emblemen in gebruik. Daarna werd Coca Cola geassocieerd met felle tinten rood en werd zwart iets uit het verleden. Wit wordt nog steeds als achtergrond gebruikt, hoewel het palet kan veranderen afhankelijk van de visuele context. Zo zijn er varianten met een witte letters en een rode achterzijde bekend. Deze kleurencombinatie drukt uitmuntendheid, zuiverheid, optimisme en jeugdigheid uit – dat wil zeggen, alle waarden van het merk waarnaar het streeft.